Gitaaraccessoires

Over de gitaar

De gitaar is een snaarinstrument. Het is, net als bij een piano, leuk om er bij te zingen als je het bespeelt. Een gitaar bespeel je met je vingers of met een plectrum. Het is vooral een geliefd instrument omdat het makkelijk aan je zelf te leren is. Zo kun je op internet en in boeken opzoeken hoe je akkoorden moet spelen.

Er zijn twee soorten gitaren: de akoestische gitaar en de elektrische gitaar. Onder het kopje ‘akoestische gitaren’ hoort bijvoorbeeld een countrygitaar en onder het kopje ‘elektrische gitaar’ hoort een basgitaar. Al kunnen basgitaren ook akoestisch zijn. Een gitaar kent veel accessoires en in dit artikel zullen die aan bod komen.

Accessoires

Capodastro

Een capodastro, afgekort capo, is een klem die gebruikt wordt om alle noten een aantal halve toon hoger te laten klinken. Een klem zet je om de hals van een gitaar. Als je de klem op het einde van het eerste vakje zet, dus aan de kant van de stemknoppen, dan gaat de noot één halve toon omhoog. Dit betekent dat wanneer je de klem naar het tweede vakje verplaatst, de noot twee halve tonen hoger klinken, dus een hele noot.

Plectrum

Een plectrum is een plat stukje plastic (meestal) waarmee de snaren van een instrument kunnen worden aangeslagen. Door dit te doen wordt het geluid harder. Plectra zijn er in allerlei verschillende vormen, maten, soorten en kleuren. De meeste bekende plectra hebben de vorm van een afgeronde driehoek en worden ze gemaakt van plastic. Ze kunnen namelijk ook van andere materialen gemaakt zijn, zoals metaal of schildpadschild. Verder zijn er plectra in driehoekige vorm, in Sharkfin vorm (dus een vin van een haai), duimplectra en vingerplectra. Gitaristen en fans doen hier al langer aan, maar nu dreigt het in de mode te komen om een plectrumketting te dragen.

Stemfluit

De naam zegt het al: een fluit om je gitaar mee te stemmen. Als je gitaar vals is, wat onder andere kan komen door lang niet gespeeld te hebben, is het fijn als je een stemfluit in de buurt hebt om je gitaar weer zuiver te laten klinken.

Gitaaropberger

Gitaren zijn erg kwetsbaar en daarom is het handig als je ze ergens kan opbergen. Dit kan in een gitaartas, gitaarkoffer, op een standaard of aan een muurhaak. Elke gitaar kan aan zo’n haak opgehangen worden, want je kan de haak verstellen in de goede halsbreedte. De koffers en tassen hebben een andere vorm, want een elektrische gitaar is smal en een akoestische gitaar breed.

Draagband

Bij veel gitaren zitten er twee knopjes op de gitaar waar de uiteinden van een draagband in kunnen. Een draagband is erg handig voor als je staand gitaar wil spelen. Draagbanden zijn er in verschillende maten, stoffen en kleuren. Sommige hebben kussentjes in de schouderstukken, want een gitaar is best zwaar. De draagbanden moeten dus ook van een sterke stof gemaakt zijn, meestal is dit leer of nylon.

Voetensteun

Een voetensteun is om je voet op te zetten als je gitaar aan het spelen bent. Dit zorgt voor een betere steun voor de gitaar en een gemakkelijkere houding. Dit speelt natuurlijk gelijk een stuk prettiger.

Effectpedalen

Een effectpedaal is een elektronisch apparaat dat meestal door gitaristen gebruikt wordt. Een effectpedaal vervormt het geluid en dat zorgt ervoor dat er allerlei effecten worden geproduceerd.

Overig

Naast alle voorbeelden die hiervoor zijn genoemd, bestaan er nog meer gitaaraccessoires en die volgen hieronder.

 • Bottlenecks
 • Straplocks
 • Snarenwinders
 • Plectrumhouders
 • Stickers
 • Soundhole Mount
 • Oordoppen
 • Brugpinnen
 • Feedback buster
 • Strap-locks
 • Pickholder


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden