Beroemde gitaarmodellen (elektrisch)

Inleiding

Elektrische gitaren zijn de meest fantastische instrumenten die er zijn (vind ik), en dus bij deze de legendarische gitaarmodellen.

Gibson USA

Veel van de grote gitaarmerken zoals gibson, zijn Amerikaans en zijn wereldberoemd om, jawel, hun gitaren. Een paar gitaren van Gibson die de status wereldberoemd hebben behaald zijn:

  • Les Paul Series

Dit model stamt uit de jaren 50, en is in de kortste keren één van de meest verkochte gitaren ter wereld geworden, en is dat nog steeds tot op de dag van vandaag.

  • SG Series

Vijf jaar na de Les Paul op de markt gebracht, de sg serie. Het was het idee van gibson om de les paul te vervangen door de sg, maar de sg bleek een gitaar term op zich te zijn, en heeft daarom de les paul niet vervangen, maar is ernaast gekomen in het assortiment.

  • Flying V Series

De eerste flying V is gemaakt in '67, maar was toen geen succes. De fans vonden het maar een rare vorm en het speelde erg vreemd als je het niet gewend was. In '76 is dit model als nog populair geworden, en heeft zich een plaatsje tussen de toppers geschaard. Dit was het basismodel voor de puntigere varianten die later door andere merken zijn gemaakt, waar ik later nog op terug kom.

  • Explorer Series

Dit model is direct na het succes van de flying v op de markt gebracht. De mensen waren gewend aan de vreemde vorm, en deze gitaar is ook weer een daverend succes geworden.

Fender USA

Ook een wereldberoemd gitaarmerk, wederom uit de VS. Fender heeft meerdere soorten gitaren in het assortiment, maar slechts twee daarvan springen eruit vanwege hun universele vorm en overweldigende kwaliteit van geluid.

  • Stratocaster Series

Dit model komt uit het begin van de jaren 50, en is uitgegroeid tot het prototype gitaar (d.w.z. dat als je aan een elektrische gitaar denkt dat je aan een stratocaster denkt). Hij wordt voornamelijk door jazz-gitaristen gebruikt.

  • Telecaster Series

Zes jaar naar de introductie van de stratocaster kwam Fender met de telecaster, het model met een singlecoil bij de hals en een open snaarbrug. In die tijd was dat revolutionair, en de telecaster werd ook een grote hit.

Overige modellen

  • Dimebag & Razorback

Genoemd naar de wereldberoemde metalgitarist Darrel Dimebag, dit zijn ruige beestjes. De fabrikant is de amerikaanse Dean Guitars.

  • V Series

Variant op Gibsons vrij ronde "V". Dit soort gitaren wordt gemaakt door metal fabrikanten zoals ESP en Jackson.

  • Warlock Series

Deze gitaar is nooit echt een succes geweest, totdat Kerry King van de band Slayer hem ging promoten en bespelen. Door zijn puntige body en harde humbuckers toch nog een gewilde gitaar geworden (in bepaalde muziekgenres). Gefabriceerd door B.C. Rich.

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden