Wat zijn de echte namen of achternamen van bekende mensen

Inleiding

Niet iedere ster of iedere BN’er verschijnt onder zijn of haar echte naam in het openbaar. Denk bijvoorbeeld aan Lady Gaga. Het is natuurlijk niet zo dat de voornaam van deze zangeres echt ‘’Lady’’ is, en als achternaam ‘’Gaga’’ heeft. In Nederland zijn er ook een paar sterren die niet hun volledige of echte naam gebruiken, bijvoorbeeld Anouk en Sieneke. Maar wat zijn nou de echte namen of achternamen van deze bekende mensen en waarom gebruiken ze niet hun volledige, echte naam?

Artiestennamen

Als je een grote artiest wilt worden, moet je opvallen tussen de menigte. Met namen als ‘’Jan Janssen’’ of ‘’Peter de Wit’’ lukt dat waarschijnlijk niet. Zo moet ook een groot aantal wereldberoemde sterren gedacht hebben toen ze de showbizz in gingen. Er zijn namelijk veel mensen die niet hun echte naam gebruiken.

Zangers en zangeressen

Artiestennaam

Echte naam

Opmerkingen

Lady Gaga

Stefani Joanne Angelina Germanotta

Deze wereldberoemde zangeres heeft haar artiestennaam gebaseerd op het lied ‘’Radio Gaga’’ van Queen. Het woord ‘’Lady’’ maakt logischerwijs duidelijk dat het om een vrouw gaat.

Nicki Minaj

Onika Tanya Maraj

Al vanaf jongs af aan werd ze Nicki genoemd als afkorting van haar naam Onika. Iemand om haar heen zei dat Nicki Maraj niet catchy genoeg zou klinken als artiestennaam, maar dat ze bijvoorbeeld Minaj als achternaam zou moeten nemen. Met tegenzin veranderde ze haar naam toen in Nicki Minaj.

John Legend

John Roger Stephens

Artiest J. Ivy zei John dat hij hem vond klinken als één van de oude legendarische zangers. Hij besloot John vanaf toen John Legend te noemen. Na een tijdje maakte Stephens hiervan zijn artiestennaam.

Lana del Rey

Elizabeth Woolridge Grant

Op haar artiestennaam kwam ze tijdens een vakantie naar Miami. Ze wilde dat haar naam net zo prachtig klonk als de zee aldaar. Bovendien vindt ze dat deze naam lekker in de mond ligt en zo van je tong rolt.

Bruno Mars

Peter Gene Hernandez

De bijnaam die hij vroeger van zijn vader kreeg was ‘’Bruno’’, omdat hij veel zou lijken op de professionele worstelaar Bruno Sammartino. Volgens Bruno zelf zeggen veel meisjes hem dat hij niet van deze wereld is, dat hij van Mars komt. Vandaar de achternaam.

Fergie

Stacy Ann Ferguson

De naam Fergie is afgeleid van haar echte achternaam ‘’Ferguson’’. Dit is een veelvoorkomende afkorting van die familienaam.

Rappers

Artiestennaam

Echte naam

Opmerkingen

Jay-Z

Shawn Carter

Carter groeide op in een wijk in Brooklyn, New York. Vlak bij zijn huis liepen de metrolijnen J en Z. In het Engels spreek je dat uit als ‘’Jay-Zee’’.

Iggy Azalea

Amethyst Amelia Kelly

De voornaam komt van haar hond, die Iggy heette. Haar opa zei dat ze ook een nieuwe achternaam zou moeten nemen. Ze bedacht toen Azalea.

Will.i.am

William James Adams

Will.i.am is afgeleid van zijn echte voornaam. Door het plaatsen van puntjes betekent zijn artiestennaam ‘’Will, dat ben ik’’.

Eminem

Marshall Mathers III

De eerste letter van zijn voor- en achternaam maken ‘’M and M’’. Met een beetje fantasie en uitgesproken in het Engels, is deze naam tot Eminem omgebouwd.

50 Cent

Curtis Jackson III

Jackson groeide op in Queens, New York. Al vroeg kwam hij met drugs in aanraking en ook zelf ging hij handelen. Hij vernoemde zich naar 50 Cent, een beruchte dealer uit de wijk.

Drake

Aubrey Drake Graham

Deze rapper heeft zijn tweede voornaam aangenomen als artiestennaam.

DJ’s

Artiestennaam

Echte naam

Opmerkingen

Afrojack

Nick van de Wall

Vroeger had Nick af en toe een afrokapsel, waardoor hij de bijnaam ‘’Afro’’ kreeg. Hiervan heeft hij later zijn artiestennaam ‘’Afrojack’’ gemaakt.

Tiësto

Tijs Verwest

Tiësto is afgeleid van een bijnaam die hij vroeger had. Die bijnaam kwam waarschijnlijk van zijn voornaam Tijs.

Avicii

Tim Bergling

Een vriend vertelde Tim dat de term ‘’Avici’’ te maken heeft met de hel in het Boeddhisme. Later voegde hij hier een C aan toe en gebruikte hij het als zijn artiestennaam.

Achternamen

Er zijn ook veel mensen die van hun voornaam hun artiestennaam hebben gemaakt als het ware. Wanneer ze in de media komen of nieuw materiaal uitbrengen, wordt van deze mensen vrijwel altijd alleen maar de voornaam genoemd. Het is niet vreemd dat veel mensen niet weten wat de achternamen zijn van deze artiesten.

Voornaam

Achternaam

Anouk

Teeuwe

Adele

Adkins

Sieneke

Peeters

Beyoncé

Knowles

Rihanna

Fenty

Waarom niet de echte naam?

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom een artiest (meestal zangers, rappers en dergelijke) niet hun echte naam willen gebruiken in de showbizz. Een eerste reden is dat hun gewone naam niet opvallend of spetterend genoeg is. Je overleeft alleen in de showbizz als je opvalt, als mensen je onthouden. Met een naam als John Peters of Piet Schilder zal je waarschijnlijk niet lang bij mensen blijven hangen. Namen als Beyoncé of Afrojack zijn echter bijzonderder en daarom heb je met dergelijke namen een grotere kans om bij mensen te blijven hangen. Een andere reden om niet de echte of volledige naam te gebruiken, is omdat het niet lekker in de mond ligt. Zeg nou zelf: is het gemakkelijker praten over de legendarische ‘’Stefani Joanne Angelina Germanotta’’ of over de legendarische ‘’Lady Gaga’’. Kort maar krachtig is een uitroep die in de showbizz zeker van toepassing is, zo ook bij het kiezen van een showbizznaam.

Conclusie

Veel bekende mensen en artiesten gebruiken in het openbaar niet hun echte naam. Zo heet Lady Gaga eigenlijk Stefani en is de echte naam van rapper Jay-Z Shawn Carter. Andere artiesten gebruiken alleen hun voornaam, zoals Anouk en Beyoncé. Redenen waarom dit wordt gedaan, is omdat hun eigen, echte naam niet opvallend genoeg is voor in de showbizz of gewoon niet lekker in de mond ligt.