The red hot chili peppers

Inleiding

The Red Hot Chili Peppers is een band uit Amerika ze combineren pop, punk, funk en rap met rock. De band is opgericht in 1983 in de stad Los Angeles.

De band bestaat uit Anthony Kiedis (Mic), John Frusciante (electric guitar), Flea (electric bass) en Chad Smith (drums).

De Red Hot Chili Peppers staan het meest bekend door hun albums Blood Sugar Sex Magik (1991), Californication (1999), By the Way (2002) en het nieuwste album Stadium Arcadium (2006). Hun bekenste singles zijn, Under the Bridge, Otherside, Californication, By the Way, Dani California en Snow ((Hey Oh)).

How did it all start?

Anthony Kiedis en Michael Balzary zaten beide op de Fairfax highschool en leerden elkaar daar kennen. Beiden waren ze buitenbeentjes en werden daardoor beste vrienden. Op Fairfax highschool leerden ze Jack Irons en Hillel Slovak kennen. Michael Balzary speelde van jongs af aan trompet, en leefde voor jazz. Toen Slovak hem rock liet horen was hij meteen stapelverliefd. Slovak die gitaar speelde, leerde hem spelen op de basgitaar, en ze begonnen een band. Michael Balzary op de basgitaar, Hillel Slovak op de gitaar en Jack Irons op de drums. Op een dag zou Kiedis mogen doen met zijn eigen geschreven tekst. Het nummer dat ze speelden, Out in L.A. is tevens het allereerste nummer van de Red hot chili peppers. De band was echter eerst geboren onder de naam: "Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem" dat later in Red Hot Chili Peppers veranderd werd.

(1982 - 1986)

De teksten van de Red Hot Chili Peppers waren nogal extreem. In een recensie stond ooit dat de teksten over "Sex, good times, rock 'n roll and Sex again" gingen. Maar waren veel meer bekend door hun sokkenact: want regelmatig kwamen ze het podium op met niets aan behalve een sok om hun "Edele delen" (te zien op de Abbey Road EP waarop ze hetzelfde zebrapad overstaken als The Beatles dat op de cover van hun Abbey Road album staat uit 1969). The red hot chili peppers werden gezien als een feestbandje dat niet erg lang zou blijven bestaan. Het album The Uplift Mofo Party Plan wordt echter als een succes tot het mixen van punk en funk gezien. De fans sinds de geboorte van de band, zien dit nog steeds als het beste album dat zij ooit geschreven hebben.

Drugs drugs en nog eens drugs (1987 - 1988)

Dit waren de jaren waarin Slovak en Kiedis ernstig verslaafd raakten aan heroïne. Op 25 Juni, 1988 overleed Hillel Slovak aan een overdosis heroine, dit was niet lang na het eind van de uplift tour. Kiedis was niet bij de begrafenis vanwege een afkicktrip naar mexico. Kiedis zou zogezegd tot 1995 clean zijn gebleven, maar later zou hij weer snel verslaafd zijn geraakt. Irons stapte daarom uit de band, want hij wilde niets meer te maken hebben met deze drugsproblemen, hij werd vervangen door DH Peligro, de ex-drummer van de Dead Kennedys. Snel bleek het niet goed tussen te klikken tussen hem en de band en Peligro werd al na ongeveer 8 maanden vervangen door Chad Smith die tot hedendaags nog steeds de drummer van de band is. Duane Blackbyrd McKnight was de vervanger voor Slovak, maar die was niet goed genoeg. Hierna werd in hun grootste fan toentertijd, John Frusciante een zeer waardig opvolger gevonden voor Hillel. Na het overlijden van Hillel Slovak werden de teksten van de band emotioneler en diepzinniger. Ook al was Kiedis inmiddels voor een groot deel afgekickt, zou hij nog wel problemen met drugs hebben. Volgens velen was hij halverwege de jaren '90 weer verslaafd. Veel van Kiedis' teksten gaan ook over de ellendige wereld van drugs en de moeilijkheden van het afkicken. In 2004 publiceerde Anthony Kiedis het boek Scar Tissue, een onthullende autobiografie vol sex en drugs.

Aiming for heaven

Commercieel succes deed hun erg goed: Mother's Milk (1989) betekende hun doorbraak in de Verenigde Staten en met Blood Sugar Sex Magik (1991) lieten ze de rest van de wereld zien wie de Red hot chili peppers nu waren. Dit album namen ze op in een grote villa buiten Hollywood en ze kwamen niet uit het huis voor het album volledig afgerond was en leefden als kluizenaren in de villa. Er heerste grote spanningen om en in de band na de release van Blood Sugar Sex Magik dit omdat niemand goed wist om te gaan met het onverwachte succes. Tijdens hun grote wereldtournee werden de ruzies erger en de sfeer in de band was niet langer uit te staan. John Frusciante verliet daarom ook de band, niet alleen vanwege de ruzies, maar ook vanwege het feit dat ook hij verslaafd raakte aan de heroine en omdat de druk van Fame and Glory te zwaar werd voor hem om te dragen.

Frusciante zou tot zijn terugkeer bij de Peppers in 1998 zich in een steeds dieper gat gooien. Hij raakte zwaarder verslaafd aan heroïne en deed niks anders dan op zijn kamer high zijn. Frusciante maakte tijdens zijn afwezigheid twee solo cd's: Niandra LaDes And Usually Just A T-Shirt en Smile from the Streets You Hold.

The return of the Jimi Hendrix reincarnation

Op een gegeven besloot Flea de band te verlaten en vertelde Anthony dat hij alleen verder zou gaan met de red hot chili peppers als het Anthony zou lukken om John Frusciante terug te halen. Flea had al bedacht Solo te gaan mocht het niet slagen om John terug te krijgen in de band. Uiteindelijk kwam Frusciante na lange tijd weer terug in de band, definitief afgekickt, met dank aan Kiedis, Flea en Johnny Depp. Met Californication (1999) lieten ze de wereld zien dat ze weer terug waren en sterker en populairder dan ooit. Californication bevatte de hits Scar Tissue, Otherside en Californication. De opvolger van Californication By the Way (2002) werd in het begin een stijlbreuk genoemd maar later werd het beschreven dat dit gewoonweg een geëvolueerde stijl van muziek was.

Stadium Arcadium

In 2006 brachten de Peppers Stadium Arcadium uit (dubbelalbum). Hierover werd wel gezegt dat ze nu erg commercieel waren geworden in tegenstelling tot hun oude albums (hierover zijn de meningen erg verschillend). Stadium Arcadium is meer Pop dan Funk zoals op hun oudere werk maar het album werd toch zeer goed ontvangen door het publiek en de fans, zo werden ze zesmaal genomineerd maar behalve nominaties wonnen ze ook prijzen, zoals de een Grammy voor: Best rock album en Best boxed set and limited collectors edition, Best rock song en ook Best rock performance by a duo or group with vocal. Dit betekende dat Stadium Arcadium het album van de Peppers was waarmee ze de meeste prijzen wonnen. Er werden ook 5 singles uitgebracht van Stadium Arcadium en in de Stadium Arcadium tour kwamen ze ook 2x naar nederland en dat was in 2006 op Pinkpop en Rock Werchter en op 24-6-2007 in Nijmegen te Goffertpark.

Sinds het concert van de World Tour in Australië staat Josh Klinghoffer soms op het podium als sologitarist voor de nummers van Stadium Arcadium aangezien John Frusciante op velen nummers meerdere gitaren heeft ingespeeld, Josh is een hechte vriend van John en er waren zelfs roddels dat hij definitief bij de band zou komen maar dit is niet waar. Ook trad hij op met de band op Live Earth. De band kreeg ook een Ster op de Hollywoord walk of Fame in begin 2008 wat een hele prestatie is, maar ook zeer welverdiend.

(2008-2009)

20 Mei 2008 maakte Kiedis bekend dat de band een rust periode zou ondergaan van minstens 1 jaar, ze hadden sinds het album Californication (1999) nonstop gewerkt en opgetreden en daardoor waren ze erg uitgeput geraakt, ook wou kiedis zich meer richten op het opvoeden van zijn zoontje "Everly Bear"

Coming up soon

Op 4 augustus 2009 kondigde drummer Chad Smith aan dat de band opnieuw zou samenkomen en een nieuw album zou maken. Alnamens de band zei hij dat ze in bijna 2 jaar rust te hebben gehad, en dat het tijd was terug te keren. In de herfst van 2009 zullen ze weer nummers schrijven en daaruit zal een nieuw album ontstaan. In september 2009 werd ook bekend gemaakt dat de 'peppers' zijn genomineerd om in 2010 in de Rock and Roll Hall of Fame een plek te krijgen wat natuurlijk welverdiend is voor deze geweldige band.

Ik zeg daarom ook altijd graag en met trots,

Onbekend zijn met de Red hot chili peppers is een gebrek aan je opvoeding.

En daarmee adviseer ik ELKE muziekliefhebber om het boek Scar Tissue vandaag nog in huis te halen, het is een lifechanging story, en zeer interessant.