Wie was Rex Gildo

Rex Gildo

Rex Gildo groeide tijdens zijn veertigjarige muzikale carrière uit tot een der allergrootste schlagersterren allertijden. Maar dat zijn decennialange populariteit ook een grote keerzijde had, bleek toen hij in december 1999 op dramatische wijze een eind aan zijn leven maakte…

"Sexy Rexy"

Gildo zag het levenslicht in 1936 als  Ludwig Alexander Hirtreiter. Op zeer jonge leeftijd besloot hij acteur te willen worden. Na veel kleine bijrolletjes te hebben gespeeld, brak hij in 1959 door. Aan de zijde van Conny Froboess speelde hij een hoofdrol  in de muzikale speelfilm Hula-Hopp, Conny. Er zouden nog zo’n dertig speelfilms volgen. De jaren zestig kenmerkten zich door zijn samenwerking met de Deense zangeres Gitte Haenning. Jarenlang waren zij het “droompaar van de schlagermuziek”. Grote hits uit die tijd waren “Sieben Wochen nach Bombay”, “Speedy Gonzales”, en “Vom Stadtpark die Laternen” met Gitte Haenning.

Met zijn zongebruinde huid, hagelwitte tanden en immer perfect zittende kapsel, deed Rex Gildo menig meisjeshart sneller kloppen. Het leverde hem de bijnaam “Sexy Rexy’’op. Een door de platenmaatschappij en managers gearrangeerd huwelijk met zijn nicht Marion, moet de geruchten over Gildo’s homosexualiteit de kop indrukken.

Wereldhit

In de jaren zeventig scoorde hij zijn grootste hits. Naast ‘’Marie der letzte Tanz’’en ‘’ Der letzte Sirtaki’’, groeide “Fiesta Mexicana” uit tot een ware wereldhit waar miljoenen exemplaren van over de toonbank gingen. In Nederland was Gildo ook zeer populair. Zo verscheen er ook speciaal album in het Nederlands, en was hij jarenlang de vaste afsluiter op het Schlagerfestival. In de jaren tachtig kwam er een ommezwaai en zakte zijn carrière in. De populariteit van schlagermuziek liep terug, en het lukte Gildo niet zijn grote successen te evenaren. Het te moeten optreden voor een steeds kleiner publiek viel hem zwaar.

Het ouder worden eiste zijn tol. Het bleek steeds moeilijker te zijn er altijd perfect uit te blijven zien. Er deden verhalen de ronde over een verslaving aan drank en pillen. In de jaren negentig werden deze geruchten in de ogen van het publiek bevestigd door een door Rex Gildo veroorzaakt auto-ongeluk, waarbij drank in het spel was.  Ook verscheen hij dronken op het podium. Beide incidenten mondden uit in rechtszaken.

Tragisch einde van een grote carrière

In de laatste jaren van zijn leven als artiest, scoorde hij geen hits meer. Het publiek reageerde steeds brutaler tijdens optredens. Mensen probeerden het podium op te klimmen en hij was meerdere malen het doelwit was spot en hoon. Dit kon erg ver gaan. Zo werd er tijdens de laatste optredens aan zijn haar getrokken om te kijken of hij een pruik droeg.

Inmiddels had hij al jarenlang een intieme relatie met zijn veel jongere privé- secretaris Dave Klingenberg. Een groot geheim welke zijn imago als ladykiller kon beschadigen wanneer dit uit zou komen. Op 23 oktober 1999 verscheen Rex Gildo voor het laatst op het podium. Hij was geboekt door een grote meubelzaak. Dat hij zich niet goed voelde was duidelijk aan zijn wankelende bewegingen te zien. Later zou blijken dat hij tijdens het optreden doodziek was en hoge koorts had. Later op de middag sprong hij uit het badkamerraam op de tweede etage van het appartement van Dave Klingenberg. De exacte aanleiding is nooit bekendgemaakt, maar het is zeer goed mogelijk dat Klingenberg hem die middag verteld dat hij een andere jongere minnaar had.  Drie dagen lang lag hij in een diepe coma, waarna hij op 26 oktober 1999 overleed. Enkele jaren later verscheen de documentaire “Rex Gildo, de val van een schlagerkoning”.

Conclusie

Rex Gildo was en is een van de allergrootste schlagerartiesten die Duistland heeft gekend. Helaas in een tijd waarin hij nooit echt zichzelf kon zijn. Openheid over wie en wat hij werkelijk was, hadden zijn loopbaan voorgoed kapotgemaakt.