De Drop Bear, een Australisch broodjekoalaverhaal

Over de dropbear

De Drop Bear (Koalas Droppii v. terroraustralis) is een diersoort die alleen in Australië voorkomt. Deze bloeddorstige "urban legend" is een koalasoort die mensen aanvalt wanneer deze onder een boom doorlopen door op hun hoofd te vallen. De versuffende werking van de klap op het hoofd van zijn prooi zorgt er vervolgens voor dat de Drop Bear zonder veel moeite zijn scherpe klauwen kan gebruiken om de keel van het nietsvermoedende slachtoffer door te snijden.

Naast de meestvoorkomende normale Drop Bear zijn er ook een aantal andere varianten, elk met hun eigen kleur vacht, die als camouflage dient zodat ze niet gespot worden voordat ze aanvallen. Deze varianten zijn:

  • - De Snow Drop Bear, erg zeldzaam en met een witte vacht.
  • - De Lesser Aquatic Drop Bear, ook wel de Western Blue Drop Bear genoemd, deze heeft een vale blauwe vacht.
  • - De Shallow Water Drop Bear met een aqua blauwe vacht. Ondanks zijn naam zwemt deze variant niet alleen in ondiep water, maar zou zelfs gespot zijn in de zee, op zoek naar zijn favoriete snacks: haaien en boten.

De grootste toepassing van de dropbear

Het verhaal wordt met name gebruikt door bijvoorbeeld locals en reisleiders om toeristen voor de gek te houden. Tijdens een tocht door de Australische jungle, waar je al voor genoeg enge dieren moet oppassen, is het makkelijk om mensen wijs te maken dat je naast slangen, spinnen & schorpioenen ook nog uit moet kijken dat er geen moordlustige koala's op je hoofd springen!

Om het verhaal compleet te maken hieronder een aantal maatregelen die er zogenaamd voor zouden zorgen dat de Drop Bear jou niet lastig valt. Uiteraard is de grap pas echt geslaagd wanneer het een Australische reisgids lukt om mensen zover te krijgen om een van de onderstaande tips op te volgen:

  • Een schroevendraaier/ vork door je hoed omhoog prikken, zodat het gevaarlijk is voor de Drop Bear om op je hoofd te springen.
  • Tandpasta of Vegemite (Australische variant van Marmite) achter je oren smeren.
  • Ga op de grond liggen onder een boom en spuug omhoog. Als er een Drop Bear in de boom zit zal hij terugspugen. Ren in dat geval voor je leven!
  • Niet onder bomen doorlopen voor zover mogelijk!
  • Op je handen rondlopen; dit brengt de Drop Bears namelijk in verwarring.
  • Zet een duikbril op. Drop Bears zijn namelijk dol op ogen, dus als de Drop Bear ziet dat hij niet zijn favoriete onderdeel van de maaltijd te pakken kan krijgen, kan hij besluiten om je in leven te laten.

Meer broodjeaapverhalen over fictieve wezens

Naast dit Australische monster bestaan er in andere landen en werelddelen veelal soortgelijke legendes zoals de Jackelope (Noord Amerika), een konijn met de hoorns van een antilope. Dan heb je nog de Wild Haggis in Schotland, een dier waarvan wordt gezegd dat het het basisingrediënt vormt van een traditioneel Schots gerecht. In zowel Amerika als Australië gaan verhalen rond over de Hoop Snake, een slang die zijn eigen staart in zijn mond zou kunnen stoppen om zich zo als een soort wiel razendsnel voort te kunnen bewegen. De Chupa-Cabra is een Mexicaanse legende die vee -en met name geiten- aanvalt om vervolgens hun bloed te drinken.