Waarom zou op 21 december 2012 de aarde vergaan

Inleiding

In 2012 heerst(e) er over de hele wereld een enorme hype. De Maya’s, een oud volk uit Zuid-Amerika, zouden duizenden jaren geleden hebben voorspeld dat de wereld tot een einde zou komen. De dag dat de wereld ten einde zou komen zou 21 december 2012 zijn. Sommige mensen geloven dit en worden bang, anderen zien dit fenomeen als een buitenkansje om geld te verdienen. Bijvoorbeeld door films te maken over de hype. Maar wat is er nou eigenlijk echt waar aan dit fenomeen? En hoe is het überhaupt ontstaan?

Mayakalender

De kalender die door de Maya’s rond 3000 voor Christus werd gemaakt, is een ingewikkelde kalender. Wij kennen alleen dagen, maanden en jaren. De Maya’s echter hebben ook nog andere ‘’eenheden’’ in hun kalender verwerkt. Er wordt in dit geval gesproken over de Lange Telling. Deze startte op 11 augustus 3114 voor Christus. De Lange Telling zou eindigen op 21 december 2012. Om dat te begrijpen moet eerst de opbouw en gebruikte eenheden van de Mayakalender duidelijk worden:

Eenheid Tijdsspanne
Dag 1 dag
Winal 20 dagen
Tun 360 dagen, dus 18 winals
K'atun 7200 dagen, dus 20 tuns
B'ak'tun 144.000 dagen, dus 20 k'atun

De lange telling van de Maya’s telt dertien b’ak’tun. Dat komt overeen met ongeveer 5.125 jaren. Verschillende verhalen en inscripties vermelden dat op 11 augustus 3114 voor Christus de schepping van de wereld plaatsvond volgens de Maya’s. Dertien b’ak’tun later loopt de Lange Telling af en begint deze weer opnieuw: op 21 december 2012. Velen zien het einde van de Lange Telling als het moment dat de wereld zal vergaan of het punt dat er een grote verandering zal plaatsvinden op aarde, onder de mensheid of in het universum. In andere inscripties wordt vermeld dat op deze datum de god Bolon Yokte K’uh op de aarde neer zal dalen.

Ontkrachting en kritiek

Vanaf 1966 is het beeld van een allerverwoestende ramp op 21 december geïntroduceerd. Antropoloog Michael Coe schreef dat toen. Vanaf dat moment zijn er vele wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar zijn beweringen. Vrijwel allemaal zijn zij tot dezelfde conclusie gekomen: er is geen enkele reden om aan te nemen dat de aarde zal vergaan op 21 december 2012. Er zijn voor zover bekend geen aanwijzingen voor allesverwoestende rampen op die datum. Bovendien zijn er andere Mayateksten bekend waarin data van gebeurtenissen worden genoemd ver na 21 december, waardoor het niet mogelijk kan zijn dat de aarde zal vergaan. Een team van onderzoekers van de Universiteit van Berlijn zeggen dat er geen reden is voor heisa aangezien er fout is gerekend met de Lange Telling. Pas in 2220 zou deze volgens hen aflopen.

Een bijzonderheid is dat zelfs afstammelingen van de oude Maya’s niet vrezen voor de datum. Zij zeggen dat het einde van de Telling fout is geïnterpreteerd en dat het helemaal geen belangrijke gebeurtenis was voor de Maya’s. Volgens hen gebeurt er niks op de 21e.

Impact

Ondanks dat er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan en de voorspelling van de Maya’s weerlegd wordt, heeft de voorspelling een grote impact (gehad) op maatschappijen van over de hele wereld. Er zijn veel mensen die in de voorspelling geloven. Anderen geloven niet, maar laten zich toch een beetje meeslepen. Hoe dan ook, de voorspelling heeft veel veroorzaakt.

Zo zijn er verschillende films gemaakt die een beeld schetsen over wat er precies gaat gebeuren op 21 december 2012. De allerbekendste van die films is toch wel ‘’2012’’, een kaskraker die bijna één miljard dollar in het laatje bracht. In deze film vergaat de wereld door tsunami’s, vulkanen en aardbevingen. Een groep mensen weet te overleven. In het echte leven zou natuurlijk (vrijwel) iedereen een allesverwoestende ramp op de 21e willen overleven. Toen de datum naderde trokken daarom steeds meer mensen naar het Franse dorpje Bugarach toe. Er wordt geloofd dat dit de enige plek is op aarde die de ramp zou overleven. Het dorpje ligt op een berg. Er wordt soms gezegd dat op de bewuste datum die berg open gaat, waarna een groot ruimteschip zichtbaar wordt waarmee mensen van de aarde kunnen ontsnappen. Op 20 december 2012 was de drukte ik Bugarach zo groot dat journalisten uit het dorpje worden geweerd en dat een groot deel van de bergwand is afgesloten.

Naarmate de beruchte datum naderde ging de voorspelling steeds meer leven. In de dagen voor het einde van de Lange Telling was ‘’21 december’’ vaak één van de populairste gespreksonderwerpen en kreeg ruimtevaartorganisatie NASA steeds meer berichten binnen van bange mensen. NASA ontkracht de ‘’doomsday’’ overigens ook. Allerlei opmerkelijke gebeurtenissen werden in verband gebracht met de Apocalypsvoorspelling. Zo waren er satellietbeelden van een gigantische vuurbal die op de aarde af leek te komen maar later toch weer niet, en werd er gedacht dat de aanspoeling van een bultrug bij Texel een week voor de 21e de voorbode van een grote ramp was.

Conclusie

De Maya’s zijn een oud volk uit het continent Zuid-Amerika. Rond 3000 voor Christus hebben zij een kalender gemaakt. Deze kalender loop op 21 december 2012 af en velen geloven dat dit staat voor het Einde der Tijden. Wetenschappers ontkrachten dit echter. Deze voorspelling is een gigantische hype: er zijn films gemaakt, toevluchtsoorden gezocht  en honderden bezorgde mensen van over de hele wereld.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Madman2001