Iedereen is paranormaal

Iedereen paranormaal

Gili.jpg
Afgelopen weekend woonde ik een voorstelling bij waarin een mentalist de draak stak met elke 'paranormale hype'. Op TV zijn er tientallen paragnosten te zien die met behulp van astrologie, pendels of tarotkaarten de waarheid proberen te achterhalen. Gili is een comedie-mentalist die deze technieken oplichterij vindt en in zijn show probeert hij te bewijzen dat iedereen paranormaal is.

Gili

Lieven Gheysen treedt op onder de artiestennaam Gili en trekt ten strijde tegen alle zelfverklaarde paragnosten en helderzienden. Met zijn theatershow Iedereen paranormaal wil hij de hype rond 'het zesde zintuig' op een liefdevolle manier belachelijk maken. De subtiele humor die hij gebruikt werkt op de lachspieren, maar kort daarna doet hij je weer met verstomming staan.

Gili is een mentalist. Hij heeft zijn 5 zintuigen zo goed getraind en kan deze zo efficiënt gebruiken dat het lijkt alsof hij over een zesde zintuig beschikt. Een techniek die hij gebruikt is cold reading. Aan de hand van lichaamstaal, stemveranderingen en vraagtechnieken komt hij dingen te weten van zijn proefpersonen. En dit zonder dat de personen in de gaten hebben dat ze hem iets verklapt hebben. Gili slaagt er zelfs in om personen uit de zaal over paranormale gaven te laten beschikken.

Maar Gili is ook een goochelaar en illusionist. Deze vaardigheden komen hem natuurlijk goed van pas in een show over het paranormale. Goochelshows bestaan al honderden jaren. Wat Gili zo speciaal maakt is de factor humor. Hij is immers ook actief als stand up comedian en integreert comedie perfect in zijn optredens.

In 2012 pakt Gili uit met een nieuw project. Hij krijgt zijn eigen spelprogramma op de Vlaamse televisie waar kandidaten moeten raden of de voorspellingen van Gili kloppen of niet.

Bal der helderzienden

Het spreekt voor zich dat Gili vooral in de wereld der paragnosten veel stof doet opwaaien. Natuurlijk omdat hij bepaalde technieken en vaardigheden in twijfel trekt en daarmee de geloofwaardigheid ervan ontkracht. Maar ook en vooral omdat hij de oplichters wil ontmaskeren die misbruik maken van goedgelovige zielen. De pendelaars of kaartleggers die mensen bedriegen zullen er allicht in overvloed zijn. Gili gebruikt deze technieken ook in zijn show, weliswaar op een ludieke wijze, en goochelt er nadien zelf met verbazend gemak mee om het publiek te entertainen.

Om alle helderzienden collectief te testen organiseert Gili voor de tweede keer een bal der helderzienden. De locatie en het tijdstip houdt hij geheim. Hij gaat er immers van uit dat een goede helderziende wel zal weten waar en wanneer hij verwacht wordt. Op het eerste bal in Vlaanderen is er niemand komen opdagen...

Conclusie

Door gebruik te maken van zijn technieken maakt Gili indruk op het publiek. De ooh's en de aah's volgen elkaar snel op. En net wanneer je begint te geloven dat hij toch over een zesde zintuig beschikt zet Gili je terug met je voeten op de grond. De show is ook nog eens doorspekt met de nodige humor, sfeer en je valt van de ene verbazing in de andere. En toch zijn er sommige trucs moeilijk te verklaren, zou Gili misschien toch het paranormale gebruiken om het daarna te ontkrachten? Ontdek het zelf tijdens één van zijn optredens of in zijn boek.

Links

Website Gili

Mentalisme

Bron foto: www.gili.be