De symbolische betekenis van bloemen

Bloemen en hun betekenis

Bloemen hebben een grote betekenis in het leven van mensen. Je kunt je huis opvrolijken in het voorjaar, je neemt mooie rozen mee voor je geliefde, maar ook op een begrafenis of crematie zijn bloemen van grote betekenis. Automatisch kies je de juiste soort bloem, je neemt geen lelies mee op een avondje uit.

Bloemen staan symbool voor allerlei dingen en kunnen zaken duidelijk maken. De taal van bloemen wordt ook wel floriografie genoemd. Vroeger gebruikte men bloemen om allerlei geheimen boodschappen door te geven. De meeste van deze geheime betekenissen zijn verloren gegaan, maar een aantal zijn nog steeds in gebruik en het is ook gewoon leuk om te weten wat elke bloem betekent.

Lees hieronder verder over de ‘taal’ der bloemen en welke betekenis de verschillende soorten bloemen hebben of hadden.

Anjer

De anjer ook wel Dianthus genoemd, is afgeleid van god en bloem en betekent eigenlijk goddelijke bloem. De anjer wordt vaak aan mannelijke geuren toegevoegd omdat deze niet zo sterk ruikt. De anjer wordt vaak gebruikt op een bruiloft als corsage. Maar de anjer heeft zeer veel betekenissen.

In de Middeleeuwen stond de anjer symbool voor Maria ,de moeder van Jezus. Een rode anjer staat symbool voor een verloving. Tegenwoordig staat een rode anjer juist symbool voor arbeid of de Anjerrevolutie die plaatsvond in Portugal. 

De witte anjer

Het meest bekent is de anjer wel geworden door prins Bernhard, die altijd een witte anjer droeg als symbool van verzet. Hij bleef deze witte anjer ook na de tweede wereldoorlog dragen en de anjer werd dan ook het symbool van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat de Zilveren Anjers uitreikt.

Op dit moment is de witte anjer ook verbonden aan veteranen en de Nederlandse Veteranendag en staat de bloem symbool voor de waardering van alle veteranen.

 

Chrysant

De oorspronkelijke kleur van de chrysant is goudgeel. Chrys betekent dan ook goud in het Grieks. De 

Het japanse symbool

chrysant is het nationale symbool van Japan en staat daar symbool voor de zon. Japan kent een ridderorde die naar deze bloem is vernoemd en het keizerlijke zegel bestaat uit een chrysant.

In Europese landen om ons heen betekent de chrysant echter heel iets anders, zo staat de bloem in België symbool voor de dood en wordt hij vaak gebruikt in boeketten op graven.

Als iemand jarig is in november dan horen er chrysanten in het boeket dat je deze persoon geeft.

Orchidee

De naam van de orchidee komt van het feit dat hij dubbele wortelknollen heeft en waarschijnlijk deed denken aan teelballen, wat orchis dan ook in het Grieks betekent. De bloem stond bij de oude Grieken symbool voor vruchtbaarheid, at een man een grote wortelknol van een orchidee dan zou hij waarschijnlijk een zoon verwekken. At een vrouw een kleine wortelknol dan zou zij een dochter krijgen.

In het Victoriaanse Engeland stond de orchidee echter symbool voor rijkdom en luxe.

Tegenwoordig kun je de orchidee voor allerlei gelegenheden gebruiken om cadeau te geven, ook gewoon zomaar of als iemand een nieuwe woning betrekt.

Rozen

Rozen zijn misschien wel de meest bekende bloemsoort waar men betekenissen aan hangt. Een roos staat symbool voor liefde en geluk, maar door te kleur te veranderen kun je ook andere boodschappen aan rozen meegeven.

Naast de kleur heeft ook het aantal rozen een betekenis. 

De kleur van de rozen;

 • Rode rozen; deze staan symbool voor de liefde en ik hou van je. Vaak worden deze gegeven op Valentijnsdag door een stille aanbidder of gewoon door de partner. Rode rozen in de knop staan voor een nog geheime ontluikende liefde.
 • Witte rozen staan voor reinheid, puurheid en onschuld. Ze zitten wel eens in bruidsboeketten. Witte rozen in knop betekenen dat je nog te jong bent voor de liefde.
 • Een combinatie van witte en rode rozen staat voor altijd samenzijn.
 • Roze rozen staan voor liefde en dankbaarheid, maar ook voor een geheime liefde.
 • Gele rozen stonden vroeger voor jaloezie, maar betekenen tegenwoordig vreugde. Ze staan fleurig in een boeket dat je geeft aan een goede vriendin.
 • Zwarte rozen betekenen dat het over is, er is een einde gekomen aan bijvoorbeeld de relatie of vriendschap.Een rode roos

Het aantal rozen;

 • 1 rode roos; ik hou van je
 • 1 andere kleur roos; dankjewel
 • 2 rozen met een lint aan elkaar gebonden; wil je met me trouwen
 • 3 rozen; dit staat voor jezelf, je partner en je relatie
 • 7 rozen; ik ben gek op je
 • 12 rozen; dankjewel
 • 15 rozen; het spijt me
 • 24 rozen; ik denk 24 uur per dag aan je
 • 50 rozen; dit is liefde zonder grenzen
 • 100 rozen; deze liefde is voor altijd
 • 365 rozen; ik denk elke dag van het jaar aan je
 • Het aantal rozen behorend bij de leeftijd van de persoon of het aantal jaren getrouwd staat daarvoor dan uiteraard symbool

Tulp

Veel mensen denken dat de tulp van oorsprong Nederlands is, maar niets is minder waar. De tulp komt uit het verre oosten en kwam pas in 1593 in Nederland. De tulp is ontstaan in landen als Iran en Afghanistan en kwam via Turkije naar Nederland.

De soortnaam van de tulp is de Tulipa, wat tulband betekent. Dit is zo ontstaan omdat sultans uit het oude Perzie tulpen op hun tulband hadden staan als statussymbool. Er zijn zeer veel soorten tulpen verkrijgbaar omdat de soort makkelijk muteert.

De verschillende kleuren tulpen staan symbool voor het volgende;

 • Een rode tulp staat voor de perfecte liefde
 • Een gele tulp staat voor vrolijkheid
 • Een paarse tulp voor koninklijk
 • Een witte tulp staat voor vergeving
 • Allerlei kleuren tulpen door elkaar staan voor elegantie

Zonnebloem

De zonnebloem ofwel helianthus staat symbool voor de zon en zomer, een heel vrolijke bloem. 

Vrolijke zonnebloemen

Elk boeket dat zonnebloemen bevat heeft een link met warme gevoelens, zoals betrokkenheid, geluk, toewijding, bewondering, een lang leven, levenslust en vrolijkheid.

Zonnebloemen brengen dan ook vrolijkheid in huis en maken mensen blij.

Tot slot

Bloemen zijn belangrijk voor mensen. Dat ze ook nog eens een symbolische betekenis hebben maakt het alleen maar extra leuk.

Besteedt daarom bij een huwelijks- of verjaardagsboeket ook eens aandacht aan de bloemkeuze of het aantal bloemen dat je geeft.

Wil je meer weten over de verborgen taal der bloemen? Lees dan verder in  en hun symbolische, mythologische associaties en geneeskrachtige werkingen.