De invloed van kleuren

De invloed die kleuren op ons hebben

Overal om ons heen kunnen we normaal gesproken kleuren zien. Wanneer dit niet zo zou zijn, zou dat maar een saaie boel zijn. Naast dat kleuren heel mooi en prettig zijn om te zien, hebben ze ook nog een uitwerking op ons menselijk gevoel. Iedere kleur heeft zo bepaalde eigenschappen, die dus weer hun eigen invloed hebben op onze gemoedstoestand. En zo brengen verschillende kleuren samen dus ook weer verschillende invloeden met zich mee. Omdat het dus best belangrijk is bij het kiezen van een bepaalde kleur voor bijvoorbeeld de inrichting van je huis of het kopen van kleren, zal ik in dit artikel de meest duidelijke kleuren van de regenboog onder de loep nemen.

Rood

Rood staat voor passie en energie. Deze kleur heeft daarom een opwekkend en stimulerend vermogen. Wanneer je rode kleren draagt zal je onbewust veel energieker zijn. Om deze zelfde reden wordt het ook sterk afgeraden om in een slaapkamer bijvoorbeeld een rode wand te maken of om daar veel fel rode voorwerpen (als kasten en meubels) te gebruiken. Teveel rood kan namelijk juist weer oproepen tot agressie en haat.

Oranje

De kleur oranje heeft niet zoveel symbolieke betekenis als andere kleuren van de regenboog. Een reden hiervoor is dat het maar weinig in de natuur voorkomt. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld sinasappelen en mandarijnen, waar de naam ook afkomstig van is. De kleur oranje is natuurlijk onze kleur van het Nederlandse koningshuis, en wordt daarom ook veel gedragen met koninginnedag, WK, en Olympische spelen. In andere landen wordt oranje juist weer als iets heel slechts ervaren, zo zijn er in bepaalde landen waar oranje wordt gedragen in gevangenissen.

Geel

Dit is een vrolijke kleur waar veel mensen erg blij van worden, ook al vinden ze de kleur soms niet eens echt mooi. Geel maakt mensen opgewekt en vol goede moed, en doet veel mensen denken aan heerlijke zomerdag met dus een stralende zon. Ook zorgt geel voor een optimistisch gevoel en van vrijheid. Geel is wel een kleur waar je in je kleding mee moet uitkijken. Niet iedereen staat geel. Let dan vooral op je huidskleur, deze kan flets of grauw lijken bij het dragen van deze kleur. Mensen met een wat getinte huidskleur, of gewoon mooie zomersbruine huid, staat geel dan wel vaak geweldig.

Groen

De kleur groen staat voor vrede en balans. De kleur is niet opdringerig, maar wel indringend. Groen is de kleur die ons doet denken aan de natuur en dat is natuurlijk niet voor niets, bomen zijn groen, gras is groen, en ga zo maar door. Een groene wand in de kamer maakt de kamer fris en opgeruimd. Groen is ook een prima kleur voor mensen die gehaast door het leven gaan. Groen (net als andere veel voorkomende natuurlijke kleuren) zal hen meer rust geven die ze nodig hebben.

Blauw

Blauw is een koele kleur die rust geeft maar tegelijkertijd ook aanzet tot nadenken en ontwikkelen. Ga maar eens na waar je aan denkt als je naar een heerlijke blauw lucht kijkt. Blauw staat voor puur en zuiver. Blauw wordt vaak ook wel als de kleur van de expressie gezien en kan het gevoel voor muziek en schone kunsten stimuleren. Blauw is een wat afstandelijke kleur die emotionele mensen vaak een wat rationelere kijk op bepaalde aspecten van het mensenlijkleven geeft.

Paars

Paars of violet is de kleur van ontspanning en creativiteit. Paars is ook een zeer krachtige kleur en kan gevoelens van eigenwaarde positief stimuleren. Paars wordt ook wel als een spirituele kleur gezien, en als originaliteit en inventief. Een juist gebruik van deze kleur zorgt voor overzicht in je leven. Heb je weer teveel paars om je heen dan komt er juist onvrede naar boven die zich uit in snel geïrriteerd zijn en ontevredenheid.

Tot slot

Kleuren zijn dus heel belangrijk in ons leven, ookal is dat vaak onbewust. Denk daarvoor eerst goed na over wat voor kleur kleren je gaat kopen, of wat voor bepaalde kleuren je voor je inrichting van je huis wilt gaan gebruiken. Niet alleen de gewone mens denkt hier bij na, maar ook bij marketing denkt men goed na over welke kleuren ze willen gaan gebruiken voor reclames, posters, en ook zelfs de verpakking van producten.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden