Geboortestenen, maandstenen en edelstenen

Edelstenen

Edelstenen zijn leuk om cadeau te geven. Of  het nu een sieraad is of een knuffelsteen maakt eigenlijk weinig uit. Maar waar let je nu op bij het kopen van een edelsteen?

Kijk je voornamelijk naar de kleur die je aanspreekt of kijk je ook wat de betekenis van de kleur van de edelsteen is. Daarnaast kun je ook edelstenen kopen die horen bij een bepaald sterrenbeeld, een bepaalde maand of zelfs een bepaalde dag van de week.

Lees hier alles over geboortestenen, maandstenen en edelstenen.

Wat zijn edelstenen

Er bestaat geen algemeen geldige definitie voor het begrip edelsteen. De meeste edelstenen zijn mineralen zoals diamant, andere zijn mineraalaggregaten, zoals lapis lazuli en als laatste zijn er nog gesteenten zoals onyxmarmer. Soms worden ook stenen van organische oorsprong tot de edelstenen gerekend. Een voorbeeld hiervan is barnsteen.

Al de genoemde stenen hebben echter één ding gemeen; ze zijn bijzonder en mooi. Bij sommige edelstenen is het de kleur die de steen bijzonder maakt, bij andere juist weer de glans. Daarnaast kunnen de hardheid van de steen of bepaalde insluitsels maken dat de steen een edelsteen is.

De meest gewaardeerde eigenschappen van edelstenen komen pas tot uiting na slijpen en polijsten. Dit is dan ook de reden dat edelstenen altijd geslepen worden.

Kleuren edelstenen

Er zijn enkele honderden soorten edelstenen. Deze kun je grofweg indelen op kleur. Je kunt kiezen voor de kleur steen die je zelf mooi vind, maar je kunt natuurlijk ook kijken of de betekenis van de kleur van de steen je aanstaat. Hieronder staan de hoofdkleuren en hun betekenis opgesomd. Ook zijn de steensoorten in de betreffende kleur verkrijgbaar genoemd.

  • Rood. Rood is de kleur van bloed, van ontstekingen, maar ook van de liefde (denk aan rozen). Rood Granaatis ook de kleur van gevaar. De rode kleur leidt tot meer activiteit, temperament en energie. Rood is een goede kleur voor mensen die zich niet lekker voelen en inactieve kinderen. Rode stenen zijn granaat, jaspis, rode tijgeroog, rode agaat en vuuropaal.
  • Oranje. Oranje is een positieve kleur die de vertering en de opname van voedsel verbetert. Het kan helpen ontspannen en bijdragen aan het oplossen van problemen. Oranje stenen zijn carneool, topaas en oranje calciet.
  • TijgeroogGeel. Geel brengt levensvreugde en nieuw leven (denk aan Pasen). Het is een sterke kleur die hoort bij wijsheid en levenswarmte, zoals de zon. Gele stenen zijn barnsteen, tijgeroog en gele carneool.
  • Groen. Groen is de kleur van evenwicht, harmonie, zelfbeheersing en innerlijke rust. De kleur groen brengt ons dichter bij de natuur. Groene stenen zijn jade, peridoot, smaragd, malachiet, aventurijn, chrysopraas en groene toermalijn.
  • Blauw. Blauw is de kleur van rust, kalmering en soberheid, maar ook van de hoop. Donkerblauw geeft een gevoel van respect en standvastigheid, daarom wordt deze kleur vaak in uniformen gebruikt. Blauwe stenen zijn sodaliet, lapis lazuli, saffier, blauwe calciet, aquamarijn en labradoriet.Azuriet
  • Indigo. Indigo is een mengsel van blauw en paars en heeft met name effect op de zintuigen. Daarnaast hebben indigo stenen een positieve invloed op de genezing van geestesziekten. Indigo stenen zijn azuriet, lapis lazuli en valkenoog.
  • Paars. Paars is de kleur van nieuwsgierigheid en spiritualiteit. Paarse stenen zijn amethist en rhodoniet.
  • Roze. Roze is de kleur van tederheid en liefde. Het maakt ons gevoelig voor schoonheid en harmonie. Roze stenen zijn rozekwarts, rhodochrosiet en rhodoniet.rozenkwarts
  • Grijs. Grijs is onbetekenend en onduidelijk. De uitersten zijn wit en zwart, maar ook deze kleuren zijn onduidelijk. Wit is de kleur van de rouw, wij geven vaak witte bloemen bij een sterfgeval, maar wit is ook de kleur van zuiverheid. Trouwjurken zijn vaak wit. Zwart is ook de kleur van de rouw, maar ook van degelijkheid en ontzag. Witte stenen zijn magnesiet en sneeuwkwarts. Zwarte stenen zijn onyx, obsidiaan en git.

Stenen van de dierenriem

In de oudheid geloofde men dat er een relatie bestond tussen bepaalde sterrenbeelden, ook wel de tekens van de dierenriem genoemd, de mens en edelstenen. Deze edelstenen werden als amuletten of talismannen gebruikt. Tegenwoordig geloven mensen hier nog steeds in en ook handelaren en juweliers gebruiken dit om hun handel uit te breiden. De meest gebruikte lijst van stenen die bij een bepaald sterrenbeeld horen komt uit de moderne literatuur.

Teken van de dierenriem

Edelsteen

Extra stenen van de tekens van de dierenriem

Ram

Rode jaspis, carneool

Bloedsteen, chalcedoon, chrysopraas, robijn, silex

Stier

Carneool, rozenkwarts

Goudtopaas, koraal, lapis lazuli, kwarts, saffier, sarder, smaragd

Tweelingen

Citrien, tijgeroog

Agaat, aquamarijn, bergkristal, chrysokol, jaspis, onyx, topaas, turkoois

Kreeft

Chrysopraas, aventurijn

Witte chalcedoon, chrysoliet, diamant, carneool, maansteen, rhodochrosiet, smaragd

Leeuw

Bergkristal, goudkwarts

Almandien, barnsteen, chrysoliet, citrien, diamant, carneool, onyx, robijn, zwavel

Maagd

Citrien, gele agaat

Amazoniet, beryl, jaspis, carneool, sardonyx, turkoois, zirkoon

Weegschaal

Oranje citrien, rookkwarts

Aventurijn, beryl, diamant, jade, kunziet, nefriet, opaal, peridoot, sardonyx, smaragd, topaas, roze toermalijn

Schorpioen

Bloedrode carneool

Agaat, aquamarijn, chalcedoon, chrysopaas, granaat, obsidiaan, rookkwarts, robijn, topaas

Boogschutter

Saffier, chalcedoon

Amethist, bergkristal, beryl, granaat, pyroop, saffierkwarts, sodaliet, spinel, topaas

Steenbok

Onyx, kwartskattenoog

Amethist, beryl, git, malachiet, obsidiaan, peridoot, rookkwarts, rozenkwarts, robijn, groene toermalijn

Waterman

Turkoois, valkenoog

Amazoniet, amethist, aquamarijn, chrysokol, coelestien, granaat, jaspis, malachiet, obsidiaan, blauwe saffier

Vissen

Amethist, amethistkwarts

Aquamarijn, blauwkwarts, diamantjade, maansteen, opaal, saffier, sugiliet

Stenen van de maanden

Vroeger werden de tekens van de dierenriem beschouwd als geboortestenen. Tegenwoordig echter heeft men ook maandstenen volgens de maanden van het kalanderjaar in het leven geroepen. Ook van geboortestenen wordt gezegd dat ze magische effecten zouden hebben.

Maand

Edelstenen

 

Januari

Granaat, rozenkwarts

 Granaat

Februari

Amethist, onyx

 Amethist

Maart

Toermalijn, bloedjaspis

 Toermalijn

April

Saffier, diamant, bergkristal

 saffier 

Mei

Smaragd, chrysopraas

 smaragd

Juni

Parel, maansteen

 Parel

Juli

Robijn, carneool

 Robijn

Augustus

Onyx, sardonyx

 Onyx

September

peridoot

 Peridoot

Oktober

Aquamarijn, opaal

 Aquamarijn

November

Topaas, tijgeroog

 Topaas

December

Zirkoon, turkoois

 Zirkoon

 

Stenen van de dagen

Tegenwoordig worden er ook edelstenen toegekend aan de tijden van het jaar, voor de lente, zomer, herfst en winter en zelfs voor de dagen van de week.

Hieronder zijn de stenen weergegeven die horen bij de dagen van de week.

Dag van de week

Edelsteen

Zondag

Barnsteen, goudtopaas

Maandag

Maansteen, parel

Dinsdag

Robijn, granaat

Woensdag

Turkoois, saffier, lapis lazuli

Donderdag

Amethist, smaragd

Vrijdag

Malachiet

Zaterdag

Diamant

Tot slot

Edelstenen zijn prachtig en bijzonder, maar ook duur.

Maak daarom bij het uitzoeken van een edelsteen de juiste keuze, zorg dat zowel de kleur als de betekenis van de steen bij je passen.

Wil je meer weten over de geneeskrachtige werking van edelstenen? Daarnaast wordt in dit boek onder andere aandacht besteedt aan de verzorging van de edelstenen, sterren en stenen en een hoofdstuk over bergkristallen. Al met al een heel compleet boek wat prachtig geillustreerd is.

Reacties (2)

Reageer
Kyra reageerde 5 jaar geleden
10 Dec 18:23
Hoi ik zou graag willen weten waarom mijn steen iets te maken heeft met cleopatra maand augustus
Asha reageerde 7 jaar geleden
19 Feb 21:52
Mooie site, goed uitgelegd.