Boekrecensie: De nieuwe veldgids dagvlinders

  • TITEL: De nieuwe veldgids dagvlinders
  • AUTEUR: Wynhoff, I. & Swaay, C. van , Veling, K
  • ISBN:
  • BEOORDELING: *****

Bij een heruitgave van een veldgids zie je vaak dat alleen de kaft een nieuwe lay-out heeft gekregen en dat er hier en daar een soort is bijgekomen. Dat is in deze schitterende heruitgave van de nieuwe veldgids dagvlinders absoluut niet het geval.

Een nieuwe en nog betere vlindergids

Duidelijke foto's

De vorige vlindergids was al goed, deze uitgave steekt daar nog met kop en schouders bovenuit.

Het boek is een flink stuk dikker dan de vorige uitgave maar is ondanks de 328 pagina's nog steeds compact en de naam veldgids waardig. Het is nu het perfecte veldboek om alle Nederlandse en Belgische dagvlindersoorten te herkenen en te determineren. Het boek begint met zeer begrijpelijke hoofdstukken over levenswijze, ecologie en alle andere dingen die je moet weten over dagvlinders.

Daarna volgt de hoofdmoot, de beschrijving van alle soorten. De zeer duidelijke foto's van opgespelde exemplaren van zowel mannetjes als vrouwtjes, en zowel voor- als achterkant van de vlinders, maken de determinatie een stuk gemakkelijker. Waar het nodig is zijn de opvallende kenmerken nog eens extra uitvergroot. Bij soorten waarbij de imago's van verschillende generaties uiterlijk verschillen staan exemplaren uit beide generaties afgebeeld en belangrijke aandachtspunten staan per soort zowel uitvoerig beschreven als aangeduid op de platen zelf.

Zeer goede, van prenten voorziene determinatietabellen gaan de groepen vooraf, waardoor zelfs het determineren van dikkopjes en parelmoervlinders een peulschilletje wordt. De echte vlinderkenner zal meteen weten dat dit duidelijk aantoont dat de nieuwe vlindergids een zeer volledige, bruikbare gids is.

Een handige kleurcode

De vlindergids behandelt alle in Noordwest-Europa voorkomende dagvlindersoorten en is dus ook een prima hulpmiddel voor op vakantie. Je kan trouwens op toegevoegd verspreidingskaartje zien of de waarneming die je meent te doen wel mogelijk is in dat gebied.

Een heel praktische verbetering ten opzichte van de vorige uitgave is de kleurcode op de zijkant van de pagina’s waardoor je meteen het boek bij de juiste familie kunt open slaan. Tot slot staat bij bijna alle soorten een foto van de biotoop afgebeeld, wat herkennen van de soorten andermaal te goede komt.

Op een haar na een volmaakte vlindergids

Jammer genoeg zijn er nog steeds een aantal minpuntjes;

De foto's boven aan de pagina's zijn soms wat gemakzuchtig en niet beeldvullend. Het lijkt alsof ze van op meters afstand genomen zijn en daarna vergroot en bijgeknipt. Enige uniformiteit zou ook beter zijn geweest, soms staan er (bij gebrek aan foto's van imago's?) een foto van een ei, een rups of een foto van het biotoop tussen. Vooral dat laatste is overbodig aangezien een biotoopfoto al steeds onderaan de pagina staat.

Laat deze laatste muggenzifterijen echter niet te zwaar doorwegen bij het oordeel over deze vlindergids. Zelfs vlinderliefhebbers die in het bezit zijn van de vorige editie van dit boek halen nog enorm veel extra informatie uit deze nieuwe gids, voor de anderen is dit boek een absolute aanrader. Wie de gids in huis wil halen wacht best niet te lang. De vorig uitgave is lange tijd nergens meer te verkrijgen geweest.


Meer boekrecensies van natuurboeken lezen?

Klik hier.