Wat wil je weten over luisterboeken

Inleiding

Een luisterboek is een boek dat wordt voorgelezen door één of meerdere voorlezers. Een boek of een verhaal wordt opgenomen zodat het beluisterd kan worden. Vroeger waren luisterboeken vooral voor slechtzienden, maar tegenwoordig worden ze ook bij het grote publiek steeds populairder. Er worden steeds meer bekende en onbekende boeken als luisterboek uitgebracht. Je kan een luisterboek in cd-vorm kopen. Deze kan je bijvoorbeeld in de auto of thuis in je cd-speler afspelen. Maar luisterboeken zijn ook te downloaden. Hierdoor kan je hem heel makkelijk op je mp3-speler of Ipod afluisteren. Kortom, je kan met een luisterboek alle kanten op. Wat wil je allemaal weten over luisterboeken?

Wat is een luisterboek precies?

Een luisterboek is een boek dat wordt voorgelezen door één of meerdere voorlezers. Hiervan wordt een opname gemaakt. Om het verhaal extra dimensie te geven wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende voorlezers. Zo krijgen bijvoorbeeld de hoofdrolspelers een eigen stem. Op die manier lijkt het of je er zelf echt bij bent. Ook worden er bij een luisterboek vaak geluiden gebruikt om het boek extra spanning te geven. Er zijn al aardig wat bekende titels als luisterboek uitgebracht, denk hierbij aan boeken voor volwassenen, kinderboeken en studieboeken. Je kan een luisterboek als cd kopen. Deze kan je afspelen waar je wilt, denk bijvoorbeeld aan je auto, thuis of in je discman. Maar je hebt ook de mogelijkheid om luisterboeken te downloaden. Dit is vaak nog voordeliger. Wanneer je een luisterboek hebt gedownload, dan kan je hem bijvoorbeeld met je mp3 speler of Ipod afluisteren. Wanneer je een luisterboek wilt aanschaffen dan staat er altijd bij hoeveel luisterminuten het boek bevat. Aan de hand daarvan kan je inschatten of je een dun of een dik boek hebt. De prijs van een luisterboek ligt gemiddeld tussen de tien en dertig euro. Dit is afhankelijk van het aantal luisterminuten.

Voordelen van een luisterboek

Er zitten verschillende voordelen aan de luisterboeken.

  • Gemak. Het handige van een luisterboek is dat je hem overal kan afluisteren. Er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij je geen boek kan lezen, maar er wel naar kunt luisteren. Denk bijvoorbeeld aan een autorit, op de fiets of thuis tijdens het eten.
  • Luisterboeken nemen minder ruimte in. Wanneer je op vakantie gaat en je graag een boek leest, dan scheelt het aardig wat in ruimte als je een luisterboek meeneemt. Normaal zit je koffer vol met zware boeken, nu hoef je alleen wat cd's of je mp3 speler mee te nemen.
  • Gezelligheid. Met een luisterboek heb je de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk te luisteren. Zo kan je met heel het gezin naar de luisterboeken luisteren.
  • Studieboeken. Luisterboeken kunnen ook prima als studieboeken worden gebruikt. Zo kan je leren wanneer het jezelf uitkomt, zoals in de auto of op de fiets. Ook is het vaak prettiger om naar iemand te luisteren dan om droge stof te lezen. Een ander voordeel heb je als je een taal door middel van luisterboeken wilt leren. Je hoort namelijk gelijk de goede uitspraak erbij.
  • De prijs. Luisterboeken zijn een stuk goedkoper dan leesboeken. Zeker wanneer je een luisterboek downloadt, dan kan het aardig wat geld schelen.

Nadelen van een luisterboek

Er zitten maar weinig nadelen aan een luisterboek, maar toch zijn er wel wat te bedenken.

  • De stem van de voorlezer. De stem van de voorlezer moet je aanspreken. Vaak worden er prettige stemmen gebruikt, maar wanneer je de stem niks vindt, dan kan het vervelend luisteren zijn.
  • Er wordt minder gelezen. Naar een luisterboek hoef je alleen maar te luisteren, terwijl je van een boek lezen ook veel kan leren. Leesvaardigheid is belangrijk, omdat je er teksten door leert te begrijpen. Maar door te lezen leer je ook nieuwe woorden en hoe je deze woorden schrijft.

Conclusie

Luisterboeken zijn ingesproken boeken waar je naar kunt luisteren. Luisterboeken kunnen reuze handig zijn! Zo kan je naar je favoriete boeken luisteren in situaties dat je niet kan lezen. Maar ook als studieboeken zijn luisterboeken uitermate geschikt. Verder is een luisterboek vaak een stuk goedkoper dan een leesboek. Ook scheelt een luisterboek in de ruimte. Het scheelt nogal of je tien leesboeken of tien luisterboeken mee moet nemen. Toch zitten er ook nadelen aan een luisterboek. Zo wordt er bijvoorbeeld minder gelezen, dat kan weer ten koste gaan van de leesvaardigheid. Luisterboeken zijn leuk en handig in situaties dat je niet kan luisteren, maar waarschijnlijk zullen ze nooit de leesboeken vervangen.