Wat wil je weten over de daisy speler

Inleiding

Sommige mensen zijn door een bepaalde afwijking niet (meer) in staat om boeken te lezen, denk bijvoorbeeld aan mensen met een oogafwijking of mensen met een zware vorm van dyslexie. Een boek lezen is niet alleen leuk en ontspannend, het kan ook heel leerzaam zijn. Wanneer het niet meer mogelijk is om een boek te lezen, dan zal er naar een andere oplossing gezocht moeten worden. Een alternatief is zijn de gesproken boeken oftewel luisterboeken. In plaats van dat je de tekst moet lezen, is de tekst door een voorlezer ingesproken. Een luxere uitvoering heet het Daisyboek. Het Daisyboek is speciaal ontwikkeld voor mensen die door een (visuele) afwijking niet meer kunnen lezen. Een Daisyboek is opgenomen op een Daisy-rom. Om deze af te kunnen spelen heb je een Daisy speler nodig. Wat wil je allemaal weten over de Daisy speler?

Wat is een Daisy speler?

Een luisterboek en een Daisyboek lijken misschien wel op elkaar, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een luisterboek kan in principe overal afgespeeld worden, denk bijvoorbeeld aan een cd-speler, discman of de gedownloade versie via een mp3 speler. Een Daisyboek is speciaal ontwikkeld om af te spelen op een Daisy speler. Je kan een Daisyboek wel afspelen op een gewone cd-speler die mp3 bestanden kan afspelen, maar je mist hiermee de speciale mogelijkheden van een Daisy speler.

Een Daisy speler heeft verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een gewone cd-speler. Je kan bijvoorbeeld verschillende dingen met een Daisy speler regelen zoals:

  • Voorleessnelheid. Wil je dat de tekst langzamer of juist sneller voorbij komt.
  • Toonhoogte. Je kan de toonhoogte van de voorlezer aanpassen op een manier die jij prettig vindt om naar te luisteren.
  • Uitgebreide zoekstructuur. Je kan heel gemakkelijk naar bepaalde alinea's, pagina's, hoofdstukken of rubrieken zoeken. Je kan ook bladwijzers plaatsen zodat je een stuk gesproken tekst nog makkelijker kan terugvinden.
  • Een Daisy speler onthoudt waar je gebleven bent met luisteren. Dit geldt ook als je meerdere boeken naast elkaar aan het luisteren bent.
  • Lange speelduur. Een luisterboek met veel tekst bestaat meestal uit meerdere cd-roms. Bij een Daisyboek heb je over het algemeen één cd waarop alles staat.

Hoe vraag je een Daisy speler aan?

Je hebt verschillende soorten Daisy spelers. Denk bijvoorbeeld aan een discman en een tafelmodel. In de meeste gevallen wordt een Daisy speler door de zorgverzekering vergoed. Je moet hiervoor wel kunnen aantonen dat je de Daisy speler echt nodig hebt. Je hebt bijvoorbeeld een verklaring van je arts nodig. Voor kinderen met dyslexie geldt over het algemeen dat er verder geen behandeling meer mogelijk is. Je kan een Daisy speler kopen, maar je kan deze ook lenen. Vaak lenen mensen eerst een Daisy speler om te bekijken wat ze ervan vinden. Wanneer de Daisy speler goed bevalt, dan kan je er altijd nog één aanschaffen. Vraag altijd na bij je zorgverzekering wat de vergoedingen en voorwaarden zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Daisyboeken

Je kan Daisyboeken kopen of huren. Er zijn inmiddels ruim 60.000 titels verkrijgbaar. Daisyboeken zijn een stuk goedkoper dan gewone luisterboeken. Vaak betaal je een lage eigen bijdrage. Daisyboeken huren kan meestal kosteloos. Via de site Loket aangepast lezen kan je heel gemakkelijk Daisyboeken lenen. Je moet je hiervoor wel registreren.

Een andere mogelijkheid is om Daisyboeken te downloaden. Je kan Daisyboeken namelijk ook op de computer afspelen. Je moet hiervoor wel speciale software downloaden zodat je alle gemakken van de Daisy speler op je computer hebt staan.

Conclusie

Voor slechtziende mensen of mensen met bijvoorbeeld dyslexie is het over het algemeen niet mogelijk om een boek te lezen. Een alternatief voor een leesboek is het luisterboek. In plaats van dat je de tekst moet lezen wordt deze nu voorgelezen. Voor deze groep mensen zijn de Daisyboeken ontwikkelt. Deze Daisyboeken kan je in een Daisy speler afspelen. Hierdoor heb je meer mogelijkheden dan bij bijvoorbeeld een gewoon luisterboek. Wanneer je kan aantonen dat je echt een Daisy speler nodig hebt, dan wordt deze over het algemeen vergoed door je zorgverzekering. Verder kan je heel gemakkelijk Daisyboeken lenen of kopen voor een lage prijs zodat je veel plezier kan hebben van je Daisy speler!