Hoe kies ik een leesboek dat bij me past

Inleiding

Er zijn al talloze boeken geschreven en er komen er steeds meer bij. De bibliotheek staat vol en je weet eigenlijk niet goed waar je moet beginnen om een boek te kiezen wat bij je past. Een goed leesboek kiezen is niet makkelijk, maar wel belangrijk om zoveel mogelijk leesplezier te hebben. Er zijn te veel mensen, en voornamelijk scholieren, die de verkeerde boeken lezen en daardoor helemaal geen plezier beleven aan het lezen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een leesboek kiezen dat bij je past? Welke stappen kun je ondernemen om te bepalen of een leesboek bij je past?

Lees de flaptekst

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen wanneer je een boek kiest, is de flaptekst lezen. Deze tekst, vaak op de achterkant van het boek, laat zien waar het boek over gaat, zonder al te veel informatie weg te geven. Flapteksten worden vaak zo geschreven dat ze je nieuwsgierig maken naar het boek, maar zijn er ook voor bedoelt om alvast kennis te maken met de schrijfstijl van de auteur. Een auteur die in zijn boek lange zinnen gebruikt, zal dat op de flaptekst ook doen. Vind je de flaptekst interessant? Blader dan eens door het boek en kijk of het lettertype en de lettergrootte je bevallen, dat is ook vaak belangrijk bij het lezen van een boek.

Lees de eerste paar bladzijden

Als de flaptekst je aanspreekt is het verstandig om de eerste paar bladzijden van een boek te lezen. Zo krijg je nog beter een indruk van de schrijfstijl en vertelstijl van de auteur en merk je of het verhaal ook echt je aandacht vast kan houden. Een goed boek heeft als kenmerk dat het al vanaf het eerste moment, dus de eerste zin op de eerste bladzijde van het boek, je aandacht vastgrijpt en niet meer los laat. Je wilt verder lezen. Wanneer dit gebeurt met een boek, of wanneer je merkt dat het lezen je gemakkelijk afgaat omdat je het interessant vindt, dan weet je dat het boek wel eens een boek zou kunnen zijn dat goed bij je past. 

Maak gebruik van internet

Op internet zijn talloze websites te vinden die je helpen bij het zoeken van een goed boek. Een van deze websites is van de bibliotheek zelf, http://www.bibliotheek.nl/welkboek. Op deze site kun je laten merken wat voor soort boeken je leuk vindt door bepaalde kenmerken van een boek in te vullen. Wil je bijvoorbeeld een boek lezen dat lekker vrolijk is, of houd je juist meer van verdrietige boeken? Wil je een kort boek lezen, of houd je juist van dikke pillen?  Door een aantal van de voor jou belangrijke aspecten van een boek aan te geven, genereert de computer een lijst van boeken die je misschien wel interessant zou kunnen vinden. Nu is het aan jou om een stukje te lezen en te bepalen of je verder wilt gaan in het boek.

Niet leuk? Wegleggen!

Niets is zo vervelend als tegen je zin in een boek lezen. Merk je dat je gedachten de hele tijd afdwalen terwijl je aan het lezen bent? Of kun je je hoofd niet goed bij het verhaal houden, heb je geen zin om door te lezen of lijken andere dingen je leuker om te doen? Leg het boek dan weg! Veel mensen die lezen niet leuk vinden, vinden het niet leuk omdat ze de verkeerde boeken tegen heug en meug uitlezen. Als je een boek niet leuk vindt, dat kan zijn om schrijfstijl of om verhaal, leg het dan weg en zoek een ander boek. Er bestaan talloze genres en nog veel meer verhalen, dus er bestaat vast wel een boek of genre dat jij leuk vindt. Blijf net zo lang zoeken totdat je verhalen tegen komt die je boeien, pas dan wordt lezen echt een leuke bezigheid. 

Conclusie

Een goed leesboek kiezen is moeilijk, omdat er eindeloos veel verhalen geschreven zijn. Om toch een indruk te krijgen of een leesboek bij je past, kun je de flaptekst lezen. Deze verklapt al iets over het verhaal en de schrijfstijl van de schrijver. Als de flaptekst je wel bevalt, is het aan te raden dat je ook de eerste bladzijden leest, om te kijken of het verhaal je écht weet te boeien. Weet je helemaal niet welk boek je moet lezen? Op internet zijn voldoende sites te vinden waar jij je voorkeuren qua leesboek aan kunt geven, waarna er een lijst uitrolt met boeken die jij waarschijnlijk leuk vindt. Heb je tenslotte alsnog een boek gepakt dat niet bij je past, leg het dan weg! Niets is zo vervelend als een boek lezen dat je niet leuk vindt. 

Wil je weten hoe je een goed boekverslag schrijft over een leesboek? Klik dan hier

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Ziko-C