Romeinse mythologie A-L

Ajax

geen informatie

Aeneas

Aeneas is de zoon van de godin Venus en een sterfelijke man, Anchises , en kan dus worden beschouwd als een halfgod, maar hij heeft geen bovenmenselijke krachten.

Amata

Zij is de de vrouw van Latinus , koning van Latium, en de moeder van Lavinia .

Amor of Cupido

Het zoontje van liefde, Venus. Meestal afgebeeld als een naakt jongetje met pijlen en boog om mensen en goden verliefd te laten worden. Hij heeft twee soorten pijlen een om elkaar te haten en een om van elkaar te houden.

Anchises

is de zoon van en Themis. Door zijn goddelijke schoonheid kreeg hij aandacht van de godin Aphrodite. Met haar maakte hij Aeneas . Zij had het verboden hem dit te vertellen, maar hij deed het toch. Als straf werd hij door de bliksem getroffen en raakte verlamd. Toen Troje veroverd werd wist Aeneas weg te komen met zijn vader op zijn nek. Ze gingen naar Italië, maar Anchises stierf onderweg en werd begraven op Sicilië. Aeneas bezocht later de hel en zag zijn vader.

Apollo

Apollo werd vereerd in de Romeinse godsdienst. Hij was oorspronkelijk een Griekse godheid en zou nooit echt een Romeinse god worden. Hij zou tot aan het einde van de Romeinse Republiek een minder belangrijke godheid blijven, totdat de eerste keizer Augustus van hem zijn persoonlijke beschermgodheid maakte.

Ascanius

Ascanius is de zoon van Aeneas en Creusa. Maar het kon ook dat Lavinia (de tweede vrouw van Aeneas )zijn moeder was en kleinzoon van Venus.

Bacchus

Bacchus is de god van de wijn en dronkenschap. Hij is de zoon van Iupiter en Semele, de dochter van Kadmos. Toen zijn moeder zwanger van hem was, werd zij door Iupiter bliksem getroffen. Het ongeboren kind werd vervolgens in Iupiter dij genaaid, en kwam later op de wereld.

Bellona

Bellona’s naam verwijst naar oorlog. Omdat Mars en Bellona allebei oorspronkelijke Romeinse oorlogsgoden waren, worden ze gezien als familie.

Cacus

Cacus was een zoon van Vulcanus die woonde op de plaats waar later Rome zou komen.

Camenae

Camenae staat voor een grote groep godinnen van wetenschap en kunst, en nymfen dat zijn halfgodinnen die gebonden zijn aan een bepaalde plaats of plant.

Carmenta

Carmenta was een Camenae .

Ceres

De godin van de akkerbouw

Concordia

geen informatie

Curiatii

Curiatii en Horatii zijn twee drielingen

Diana

Diana is de godin van de jacht en is voor de Grieken de godin Artemis. Zij is de dochter van Zeus en Latona een titaan (dat is een reus), de zus van Athena en tweelingzus van Apollo . Haar favoriete wapen is pijl en boog.

Dido

Zij is een nimf en hoort bij de Camenae .

Euander

geen informatie

Fauna

geen informatie

Faunus

Hij is een natuurgod, hij beschermt vee en de weidegrond. En zorgt ook voor vruchtbaarheid.

Fides

geen informatie

Flora

geen informatie

Fortuna

Ze was de Romeinse godin van het toeval.

Genius

Het is een onzichtbare beschermgeest die alles wat gemaakt wordt bewaakte.

Gratiae

Waren drie susters, ze waren dochters van Bacchus en Venus.

Ianus

Is een van de oudste goden. Hij heeft twee gezichten

Iuno

Ze is de beheerseres van de hemel. Zij is de moeder van Vulcanus en Mars.

Iupiter

Hij is de oppergod van de hemel en het onweer. Hij is de zoon van Rhea en Saturnus.

Iustitia

Iustitia word geblinddoekt afgebeeld met een zwaard in de rechterhand en een weegschaal in de linker. Het zwaard staat voor het vonnis dat de rechter heeft uitgesproken. De blinddoek betekent dat de rechter niet mag oordelen op basis van uiterlijke kenmerken. De weegschaal betekent dat ze alleen veroordeeld mogen worden met feiten.

Juturna

Echtgenoot van Ianus , de moeder van de god Fontus. Ze word ook de bronnimf genoemd van putten en fonteinen.

Lares

Romeinse god die het huis en de familie beschermt

Latinus

Hij is koning van de Romeinen, zoon van Faunus en Marica en moeder van Latinia.

Lavinia

Dochter van Latinus en Amata . Ze was de tweede vrouw van Aeneas .

Libertas

De godin van de vrijheid.