Het onstaan van Rome

Inleiding

De legende begon met de Trojaanse oorlog, Aeneas en zijn zoon vluchtten weg uit het brandende Troje om een nieuw rijk te stichten zoals de goden hem hadden opgedragen. Na jaren zoeken voor een geschikte plek kwamen ze op de zee aan in Carthago. Aeneas was daar verliefd geworden op Dido, de koningin van Carthago. De goden werden woedend toen ze hoorden dat Aeneas verliefd was geworden op Dido en bij haar op het eiland Carthago wilde blijven om voor eeuwig bij haar te zijn. Uiteindelijk gingen Aeneas en zijn zoon verder om hun taak te volbrengen,

Vervolg van de legende

Terwijl Dido haar zus het bevel opdroeg om een brandstapel te maken om de achtergelaten spullen van Aeneas te verbranden. Maar toen de brandstapel voorbereid was en het aangestoken was sprong Dido er zelf op en verbrandde ze zichzelf tot ze dood was. En Aeneas en zijn zoon stichtten de stad Alba Longa. Hier kreeg Aeneas ook twee zonen waarvan de jongste zoon aan de macht kwam. En de jongste zoon kreeg een dochter die Rhea Silvia heette en een gemeenschap had met de oorlogsgod mars. Dat was voor haar een zonde, want ze was een vestaalse maagd die geen kinderen mocht hebben. Ze maakte toch een tweeling en werd vermoord omdat ze geen kinderen mocht maken. De koning die de macht had kon de tweeling niet vermoorden en beval een soldaat de tweeling te vermoorden. Maar die kon dat niet dus legde de tweeling in een rieten mandje in de rivier. De tweeling werd gevonden door een wolf die voor hun zorgde. Na een tijdje werden ze gevonden door een herder die Faustulus heette, hij voedde hun op alsof het zijn eigen zonen waren. Toen ze volwassen werden gingen ze naar de zeven heuvelen aan de rivier Tiber en daar stichtten ze samen een stad. Om de naam van de stad te weten gingen ze allebei een verschillende heuvel op met de priester, om op het teken van de goden te wachten die hun zouden vertellen of het de juiste plaats was en wat de naam moest worden. Een van de broers die Remus heette zag zes gieren en vond dit een schitterend teken en ging naar beneden om te vertellen dat de stad de naam Remus moest hebben. De andere broer Romulus zag twaalf gieren en holde naar beneden om te zeggen dat de naam van de stad Rome moest worden. Ze kregen een grote ruzie en Remus was boosdat hij geen koning was en sprong over de muur heen die Remulus had gemaakt en zei: “moet dít ons beschermen!”. Remulus werd woedend, sloeg Remus dood en zei: “zo zal iedereen eindigen die ooit nog zal proberen over deze muur te klimmen. Dus werd de stad Rome genoemd en was Remulus de eerste koning. Volgens de legende zouden er nog zes volgen.

De andere legende

Er was een vrouw die Roma heette en in de oorlog van Troje weggevlucht was met haar Trojaanse vloot en met haar metgezellen om een veilige plaats te zoeken. Na lang zoeken hadden ze een veilige plaats gevonden die zo aangenaam was dat ze besloten te bijven. Roma liet de schepen verbrandden en de groep stichtte een stad die ze naar hun aanvoerster noemden.