Wie is auteur Truman CapoteInleiding

Hoewel de meeste mensen hem misschien alleen zullen kennen vanwege zijn excentrieke levenswandel is Truman Capote een geniaal schrijver. Niet alleen geldt hij samen met tijdgenoten als Hunter S. Thompson en Norman Mailer als een van de grondleggers van de zogenaamde New Journalism, daarnaast schreef hij een bescheiden, maar daarom niet minder indrukwekkend oeuvre. Truman Capote is zonder twijfel een van de grootste en meest spraakmakende literatoren uit de vorige eeuw.

Lezen en schrijven

 Truman Capote ziet het levenslicht als Truman Streckfus Persons op 30 september, 1942 in New Orleans. Het huwelijk van zijn ouders is dan al een ramp. Het enige dat de twee gemeen hebben is hun ongeschiktheid voor het ouderschap. De opvoeding van hun enig kind wordt uitbesteed aan ongetrouwde tantes. Als Truman vier jaar is scheidden zijn ouders en verhuist hij naar Monroeville, Alabama. Hij groeit op als een eenzame, teruggetrokken jongen die maar één echte levenslange vriendschap kent en dat is met zijn buurmeisje Nelle Lee Harper die later bekend zal worden met de roman To Kill A Mockingbird, verfilmd met Gregory Peck in een Oscarwinnende hoofdrol. De extreem intelligente Truman leert zichzelf al op 5-jarige leeftijd lezen en begint serieus te schrijven op zijn tiende.

Debuut

In 1933 verhuist Truman naar New York waar hij samenwoont met zijn moeder en haar tweede echtgenoot, de zwierige Cubaan Joseph Capote wiens naam hij aanneemt. Zijn talent wordt gauw onderkend en als tiener mag hij al artikelen en verhalen schrijven voor prestigieuze tijdschriften als The New Yorker en Harper's Bazar. In 1948 debuteert hij met het semi-autobiografische Other Voices, Other Rooms waarin al zijdelings gerefereerd wordt aan zijn ontluikende homoseksualiteit. Het boek wordt een onverbiddelijke bestseller en in één klap ligt zijn naam binnen literaire kringen op ieders lippen.

Homoseksueel

In zijn kinderjaren weet zijn omgeving geen raad met Truman vanwege zijn curieze uiterlijk; klein van stuk, rare kleren, vreemd kapsel. Voeg daarbij zijn lispelende piepstem en verwijfde maniertjes en het zal niemand verbazen dat hij al vroeg voor mietje wordt uitgemaakt. Dat zal wellicht de reden zijn dat de volwassen Capote er geen been in ziet om openlijk voor zijn homoseksualiteit uit te komen. Iets wat in die tijd bepaald niet gebruikelijk is. Zo is ook de ik-persoon die bevriend raakt met escortgirl Holly Golightly uit de novelle Breakfast At Tiffany's overduidelijk homoseksueel. Het boek wordt verfilmd met Audrey Hepburn en George Peppard in de hoofdrol. Hoewel het scenario de originele dialogen volgt, worden er in het preutse Hollywood de scherpe kantjes afgevijld en is de verteller ineens een volbloed heteroseksueel. Holly wordt Capote's bekendste personage en geldt ook nu nog steeds als cultureel icoon.

In Cold Blood

In 1959 leest Truman Capote in de New York Times over een gruwelijke moord in Holcomb, Kansas. De welgestelde boer Herbert Cluttere, zijn vrouw Bonnie en twee van hun vier kinderen zijn ongenadig afgeslacht door twee doelloos rondzwervende maatschappelijke schipbreukelingen. Capote raakt gefascineerd door het vehaal en reist samen met Nelle af naar het stofnest en legt de door het bloedbad geschokte bevolking onder het vergrootglas. Ook bezoekt hij de moordenaars Dick Hickok en Perry Smith in de gevangenis en ontwikkelt een bizarre vriendschap met het tweetal. Capote is erbij als het duo zes jaar later in 1965 's nachts worden opgehangen. Daags daarna start de New Yorker met de serie In Cold Blood, het verhaal van de affaire.

New Journalism

Het aanvankelijk als feuilleton gepubliceerde In Cold Blood wordt door het publiek verslonden en het gelijknamige boek is niks minder dan een meeslepend meesterwerk. Capote introduceert hier een nieuwe literaire vorm die ook gehanteerd wordt door o.a. Norman Mailer, Hunter S. Thompson en in latere jaren Tom Wolfe. Deze auteurs bedrijven journalistiek met literaire middelen, of, andersom creëeren literatuur op basis van journalistieke feiten. Men noemt deze manier van werken New Journalism of Faction, een samentrekking van facts en fiction of-te-wel feiten en fictie. Deze stijl kent ook heden ten dage nog talloze navolgers.

Drugs

Na In Cold Blood lijkt niets de zegetocht van Truman Capote nog te kunnen stoppen. Hij is kind aan huis bij de Amerikaanse jetset en er gaat geen week voorbij of hij is wel te gast in een of ander tv programma. Dat is echter alleen maar de buitenkant. Onder dat dun laagje onaantastbaarheid gaat een verknipte ziel schuil die zich langzamerhand begint te verliezen in een spoor van ranzige roddels, drank, drugs en wraakzuchtige affaires. Het ergste is echter dat Truman gebukt gaat onder een verlammende schrijfangst. 'Hij wilde heel graag aan de lang beloofde roman Answered Prayers beginnen.', schrijft zijn biograaf Gerald Clarke die Capote de laatste negen jaar van zijn leven van dichtbij mocht volgen. 'Maar omdat het weer een meesterwerk moest worden durfde hij niet.'

Overdosis

Uiteindelijk wordt Capote door de jetset tot persona non grata gebombardeerd. Hij heeft de heilige code geschonden door zaken die binnen het elitaire kringetje prominenten spelen in zijn artikelen te publiceren en daarbij soms ook nog eens dingen gewoon uit zijn duim te zuigen. Schrijven is er niet meer bij en Truman zoekt steeds meer zijn toevlucht tot zijn vermeende bondgenoten drank, pillen en cocaïne. Op 25 augustus, 1984 wordt hij dood aangetroffen in de villa van Joanne Carson, voormalig echtgenote van tv presentator Johnny Carson. De dienstdoende lijkschouwer noteert: valium, dilatin, codeïne, tylenol en nog wat niet nader te identificeren stoffen. Truman Capote is niet meer.

Epiloog

Zelfs na zijn dood weet de extravagante Capote de gemoederen bezig te houden. In 2006 verschijnt plotsklaps een nieuwe roman van hem; Summer Crossing. Het blijkt het eerste boek te zijn dat hij ooit schreef. Naar verluidt zette Truman het handgeschreven manuscript na het stormachtige succes van In Cold Blood bij het oud papier, waar het door een alerte congiërge voor vergetelheid werd behoed. Het is het verhaal van een onbezonnen rijkeluiskind wier ouders op vakantie naar Europa gaan en haar een zomer lang alleen laten in hun New Yorkse penthouse. Ze verkeren in de veronderstelling dat ze in goede handen is bij een jeugdvriend, maar het meisje papt aan met een macho-oorlogsveteraan. Een Zomer Lang, zoals de Nederlandse vertaling heet, laat zich lezen als een romantisch en spannend filmscenario en bevat reeds alle ingrediënten die Truman Capote tot een van de grootste schrijvers van zijn generatie zullen maken.

Bibliografie

 • Other Voices, Other Rooms (1948) - (Andere Kamers, Andere Stemmen - 1982)
 • A Tree Of Night And Other Stories (1949)
 • Local Color (1950)
 • The Grass Harp (1951) - (De Grasharp, De Nachtboom En Andere Verhalen - 1982)
 • The Muses Are Heard (1956)
 • Breakfast At Tiffany's, A Short Novel And Three Stories (1958) - (Ontbijt Bij Tiffany, En Andere Verhalen - 1982)
 • Observations (samen met Richard Avedon - 1959)
 • Selected Writings Of Truman Capote (1963)
 • In Cold Blood (1966) - (InKoelen Bloede - 1985)
 • A Christmas Memory (1966) - (Een Kerstherinnering - 1984)
 • House Of Flowers (1968)
 • The Thanksgiving Visitor (1968)
 • The Dogs Bark: Public People And Private Places (1973)
 • Music For Chameleons (1980) - (Muziek Voor Kameleons - 1982)
 • Three By Truman Capote (1985)
 • Answered Prayers: The Unfinished Novels (1987)
 • A Capote Reader (1987)
 • Summer Crossing (2006) - (Een Zomer Lang - 2006)

Aanbevolen

 •  Gerald Clarke - Truman Capote - Een Biografie (1989/ISBN 90-204-1873-4) Het origineel verscheen een jaar eerder onder de titel Capote: A Biography
 • Capote (2007) - speelfilm over zijn leven met Philip Seymour Hoffman als Truman Capote
 • Infamous - speelfilm over de totstandkoming van In Cold Blood met Toby Jones als Truman Capote

Links

 • http://www.beroemd.gerelateerd.nl
 • http://engelsetaal.startpagina.nl