Wie is Jane Austen

Inleiding

Jane Austen is een schrijfster van Engelse literatuur. Zij leefde van 1775 tot 1817. Jane Austen werd geboren op 16 december 1775 in het plaatsje Steventon, Engeland. Jane was de jongste van een groot domineegezin. Haar vader was een geestelijke en nadat haar vader was overleden vertrok het gezin (op dat moment Jane met haar moeder en haar zus) in 1809 naar het plaatsje Chawton in Hampshire. Jane heeft gedurende haar hele leven op het platteland gewoond.

Jane woonde in Chawton bij haar broer en het is ook op het landgoed van haar broer dat zij weer verder ging met schrijven. Het is op deze plek waar zij de boeken Sense and Sensibility en Pride and Prejudice herschreef. Jane Austen is zelf nooit getrouwd en dat moet best moeilijk geweest zijn in die tijd. Het huwelijk werd in die tijd al snel als enige levensvervulling gezien. Jane is wel verliefd geweest op een Ierse jongen die rechten studeerde in Londen, maar deze jongen vertrok in het jaar 1789 weer terug naar Ierland.

Boeken van Jane Austen

Jane Austen heeft een zestal boeken geschreven. Haar boeken draaide om het thema in die tijd: een huwelijk uit liefde of een huwelijk uit berekening en hoe in het bijzonder dan de verschillende hoofdpersonen in haar boeken daarop reageerden. De boeken die Jane Austen heeft geschreven zijn

  • Sense and Sensibility
  • Pride and Prejudice
  • Mansfield Park
  • Emma
  • Northanger Abbey
  • Persuasion

De boeken Sense and Sensibility, Pride and Prejudice, Mansfield Park en Emma zijn allemaal uitgebracht tijdens het leven van Jane Austen. Deze boeken waren vooral onder de welgestelden zeer populair. Jane Austen was de 30 jaar al gepasseerd voordat haar eerste boek werd gepubliceerd. Dit was in het jaar 1811. In 2011 is het dus 200 jaar geleden dat het eerste boek werd gepubliceerd. Deze vier boeken werden echter onder een andere naam gepubliceerd omdat in die tijd het niet gepast was dat een vrouw boeken schreef, maar al snel werd bekend dat Jane Austen de schrijfster van de boeken was. Na haar dood werden de boeken Northanger Abbey en Persuasion alsnog uitgebracht en het was haar broer die in de boeken bevestigde dat deze ook daadwerkelijk door zijn zus, Jane Austen waren geschreven.

Jane Austen overleed op 18 juli 1817 in Winchester. Jane Austen werd slechts 41 jaar oud. Men gaat ervan uit dat zij de ziekte van Addison had. Jane Austen ligt begraven in de Winchester Cathedral. Winchester Cathedral is één van de grootste kathedralen van Engeland en trekt elk jaar vele toeristen.

In het huis van haar broer, waar Jane Austin ook heeft geleefd en waar zij ook haar boeken schreef is vandaag de dag het Jane Austen House Museum gevestigd.

Verfilmingen

Na haar dood werd Jane Austen pas echt beroemd en werden haar boeken erkend als meesterwerken. Tegenwoordig worden de boeken van Jane Austen over de gehele wereld gelezen. Niet alleen haar boeken zijn bekend, maar van deze boeken zijn in de loop van de tijd ook allerlei verfilmingen gemaakt.

Sense and Sensibility

Een bekend boek van Jane Austen waar inmiddels een film over gemaakt is is Sense and Sensibility. Dit verhaal gaat over de zussen Elinor en Marianne Dashwood die samen met hun moeder in een cottage wonen. Na de dood van hun vader zijn hun vooruitzichten niet zo goed en het is voor beide zussen wenselijk om een man van goede afkomst te trouwen om hun toekomst zeker te stellen.

Pride and Prejudice

Het boek Pride and Prejudice werd in 1995 verfilmd en uitgezonden door de BBC. Dit verhaal begint met de openingszin: “it is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife”. Het verhaal gaat dan ook over het gezin Bennet met hun vijf dochters die allemaal goed moeten trouwen. Het gaat dan in het bijzonder over de dochters Elizabeth en Jane die uiteindelijk trouwen met mr Darcy en met mr Bingley.

Lost in Austen (2008)

Tot op heden blijft het boek Pride and Prejudice tot de verbeelding spreken. In 2008 is de televisieserie “Lost in Austen” uitgezonden. Het verhaal van Lost in Austen is geïnspireerd op Pride and Prejudice. In Lost in Austen verwisselt een moderne vrouw, Amnda Price, uit het hedendaagse Londen haar plaats met Elizabeth Bennet. Zo komt Amanda terecht in Longbourn en Elizabeth Bennet in het Londen van de 21ste eeuw. Amanda ontmoet de familie Bennet, mr Bingley en mr Darcy. Doordat zij het boek heeft gelezen weet zij hoe alles zou moeten verlopen. Maar dan loopt alles verkeerd en wordt mr Bingley verliefd op haar in plaats van op Jane en wordt zijzelf – tegen haar wil in – verliefd op mr Darcy.

Links

Mr Darcy wint van Brad Pitt