Hoe maak ik contact in het Arabisch

Inleiding

Niet veel mensen reizen tegenwoordig nog naar het Midden Oosten. De belangrijkste reden hiervoor is de onrust in de verschillende Arabische landen en de burgeroorlog in Syrie. Toch is er in ieder geval nog 1 land in het Midden Oosten dat 100% veilig is om naar toe te reizen en dat is Jordanie. Een fantastische reisbestemming met hoogtepunten als Jerash, Mount Nebo, Dode Zee, Petra en Aqaba. De reis kan nog meer inhoud krijgen als je een basis woordje Arabisch spreekt, vandaar dit artikel: Hoe maak ik contact in het Arabisch.

Hoe maak ik contact in het Arabisch: begroeten

Contact maken met mensen begint natuurlijk met een correcte begroeting. Een eerste indruk kun je maar 1 keer maken, met de juiste woorden maak je een goede eerste indruk en kan er een wereld voor je open gaan. 

Nederlands Arabisch Fonetisch (uitspraak)
Hallo         مرحبا  Marhaba 
Vrede          سلام Salaam
Vrede zij met u    السلام عليكم Al Salaam Alleikum

Na deze eerste initiele begroeting is het natuurlijk leuk als je verder kunt gaan in het Arabisch. Net als in het Nederlands kent het Arabisch verschillende groeten gebaseerd op het tijdstip van de dag.

Nederlands  Arabisch Fonetisch (uitspraak)
Goede morgen       صباح الخير Sabagh al gheer
Goede middag / avond        مساء الخير Massa al gheer

Het Arabisch kent trouwens geen echte begroeting voor goede middag. Mijn tutor Arabisch kwam 5 minuten lang niet bij van het lachen toen ik "duhur al gheer" probeerde :-). Duhur betekent namelijk middag in het Arabisch. Het Arabische goede avond wordt gebruikt vanaf zo'n 13.00 uur 's middags en tot zo'n 13.00 uur kun je ook goede morgen gebruiken.

Hoe maak ik contact in het Arabisch: voorstellen

Na de initiele begroeting is het leuk om namen uit te wisselen. Je moet dus weten hoe je iemand naar zijn of haar naam vraagt en natuurlijk ook hoe je jezelf kunt voorstellen. In het Arabisch is er een extra uitdaging, jouw vraag aan hem is anders dan jouw vraag aan haar. In het Arabisch spreek je mannen met een andere vorm aan dan dat je vrouwen aanspreekt. De schrijfwijze blijft wel gelijk omdat in het officiele Arabisch geen klinkers geschreven worden.

Nederlands  Arabisch Fonetisch (uitspraak)
Hoe heet jij (man)           ما لك؟ Maa ismak
Hoe heet jij (vrouw)           ما لك؟ Maa ismik
Ik heet            اسمي Ismi ...

Hoe maak ik contact in het Arabisch: hoe gaat het?

Na het uitwisselen van vriendelijkheden en elkaars namen is het tijd om te vragen hoe het gaat. In het Arabisch is het heel normaal om deze vraag meerdere keren te stellen. Bij de initiele begroeting, na het voorstellen maar ook nog eens halverwege het gesprek of later. In veel gevallen wordt er op de verschillende momenten nog op verschillende manieren gereageerd ook. Hieronder de basis vaardigheden om de vraag te stellen en om enigszins te reageren op de gestelde vraag.

Nederlands  Arabisch Fonetisch (uitspraak)
Hoe gaat het met jou (man)         كيف حالك؟ Kiif haalak (of kiifak)
Hoe gaat het met jou (vrouw)     كيف حالك؟ Kiif haalik (of kiifik)

Op deze vraag reageren kan op verschillende manieren, de meest voor de hand liggende reacties zijn:

Nederlands  Arabisch Fonetisch (uitspraak)
Goed geen fusha beschikbaar Tamaam
Prijs God                         الحمد لله Ilhamdulila

Conclusie

Je kunt nu een gesprek beginnen in het Arabisch. In de Arabische wereld, en Jordanie zeker weten, wordt dat enorm gewaardeerd en zullen er mogelijkheden komen om meer te leren over de cultuur. De volgende belangrijke vraag is: spreekt je Engels :-) Btighki Engliisi? In de grote steden (zoals Amman) spreken veel mensen een redelijk woordje Engels. Buiten de grote steden zijn deze mensen een stuk moeilijker te vinden. Om echt door te kunnen praten in het Arabisch heb je toch echt een uitgebreide studie Arabisch nodig...