Waarom pootafdrukken van dinosaurussen bezichtigen in Portugal

Inleiding

PootafdrukGa je binnenkort op vakantie naar Portugal? Hier lees je meer over een bijzondere bezienswaardigheid in een voormalige steengroeve in Midden-Portugal, namelijk: duidelijke, gave en diepe fossiele pootafdrukken van dinosaurussen.

Bekijk de oudste (175 miljoen jaar), langste (147 meter) en best bewaard gebleven Sauropoda tracks.

Dit mag je niet missen!

Een rondleiding met gids behoort tot de mogelijkheden.

Dinosauria

Verschrikkelijke hagedis?

De term Dinosauria is in 1842 in het leven geroepen door de Engelse paleontoloog Richard Owen. Het Griekse “deinos” staat voor “reusachtig, verschrikkelijk, geducht” en het Griekse “sauria” voor “sauriërs”. Al is de meest gangbare vertaling voor dinosaurus het vaak gelezen “verschrikkelijke hagedis", het begrip sauria lijkt niet direct vertaald te kunnen worden naar het woord hagedissen. Mogelijkerwijs heeft Owen bij de naamgeving ook geen hagedis in gedachten gehad en moet het begrip sauria ruimer worden opgevat.

Ook lijkt de naam “verschrikkelijke hagedis” niet toepasselijk gezien het feit dat vele dinosaurussen helemaal niet zo vreselijk en reusachtig waren. Er bestonden dinosaurussen die de grootte hadden van een schaap, kat of konijn. Er zijn zelfs aanwijzingen dat er nog kleinere dinosaurussen geleefd hebben.

Portugese ontdekking pootafdrukken dinosaurussen

Voormalige steengroeve

Het beschermde Portugese natuurgebied “Parque Natural das Serras de Aire e de Candeeiros” is een schitterend berggebied dat bestaat uit kalksteen.

In het plaatsje Ourém, bij Fátima, ligt de voormalige steengroeve “Pedreira do Galinha”. Hier zijn in juli 1994 de pootafdrukken van de dinosaurussen ontdekt.

Huidig natuurmonument

Binnen de paleontologie was dit een belangrijke ontdekking en de voormalige steengroeve is derhalve in 1996 getransformeerd tot een natuurmonument, genaamd “Monumento Natural das Pegadas dos Dinossáurios da Serra de Aire”.

Twintig sporen, duizend pootafdrukkenSpoor

Er zijn wel twintig verschillende sporen te bewonderen. Deze sporen of tracks bestaan uit meer dan duizend fossiele afdrukken van zowel voor- als achterpoten van de Sauropoda.

Op de locatie van de voormalige steengroeve vind je de oudste (175 miljoen jaar) en best bewaard gebleven Sauropoda tracks tot nu toe.

Het langste spoor is 147 meter. Een ander spoor is 142 meter lang. Ze behoren tot de langste Sauropoda sporen ter wereld.

Sauropoda, grootste landdieren ter aarde

Plantenetende dinosaurussen

De Sauropoda waren plantenetende dinosaurussen met een relatief kleine kop, een hele lange nek, een flinke staart en vier benen. Ze behoorden tot de grootste, zwaarste en langste landdieren die onze planeet ooit heeft gekend. Het waren enorm kolossale dieren die wel dertig meter lang konden zijn en tot zeventig ton aan gewicht moesten meeslepen.

Vroeger tijden

Het Jura

We gaan even terug in de tijd. Deze dinosaurussen leefden in het Jura. Het Jura is een geologische periode die duurde van ongeveer 200 tot 145 miljoen jaar geleden. In die tijd bestond er slechts één groot supercontinent met de naam Pangea. Er waren uitgestrekte maar ondiepe lagunes en er was sprake van een tropisch klimaat, warm en vochtig, met een dichte bebossing. De rijke vegetatie versnelde de verspreiding van de plantenetende dinosaurussen. Op de bodem van deze ondiepe lagunes hebben de dieren de sporen van hun trektochten achtergelaten op modderige sedimenten. In de loop der tijd vond verdere sedimentatie plaats en zijn de pootafdrukken bewaard gebleven in het hier ontstane gesteente. Door de werkzaamheden in de steengroeve zijn de pootafdrukken aan de oppervlakte gekomen.

Open voor publiek

Huidig natuurmonument

Sinds 1997 is de vroegere steengroeve en het huidige natuurmonument met de naam “Monumento Natural das Pegadas dos Dinossáurios da Serra de Aire” opengesteld voor publiek.

Bezoekers kunnen, na het kopen van een toegangskaartje, zelfstandig het terrein verkennen of kiezen voor een rondleiding met een gids.

Conclusie

In Midden-Portugal (Ourém) ligt het natuurmonument “Monumento Natural das Pegadas dos Dinossáurios da Serra de Aire”. Hier zijn de oudste (175 miljoen jaar), langste (147 meter) en best bewaard gebleven Sauropoda tracks te bezichtigen in de voormalige steengroeve “Pedreira do Galinha”.

De Sauropoda waren plantenetende dinosaurussen, leefden in het Jura en behoorden tot de grootste landdieren die ooit geleefd hebben. Er zijn twintig sporen en meer dan duizend pootafdrukken te onderscheiden.

Het is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Zie link: pootafdrukken

Afbeeldingen: Wikimedia Commons, Auteur: Fbat 

Meer lezen? Prehistorische rotstekeningen in Portugal

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden