Hoe maak je een stoofschotel met pijlinktvis

Inleiding

Schoongemaakte pijlinktvis. Bron: eigen werk; Auteur: EscritaDe Portugese keuken kent vele gerechten met inktvis. Een eenvoudig te bereiden en heerlijk gerecht is de “caldeirada de lulas”, een stoofschotel met pijlinktvis. Het fijne van dit gerecht is dat het een relatief snelle éénpansmaaltijd is die je je gasten prima kan voorschotelen. Een frisse salade erbij en klaar ben je.

In Portugal is de pijlinktvis in iedere supermarkt te vinden. In Nederland moet je waarschijnlijk even naar een vismarkt of op zoek naar een betere visboer. Vergeet hem niet te vragen of hij je pijlinktvisjes goed wil schoonmaken. Denk je dat je ergens bij jou in de buurt pijlinktvis kan kopen? Geweldig! De rest is makkelijk.

Wist je dat een andere Portugese stoofschotel uren moet stoven in de warmte van een vulkanische ondergrond? Na 6 uur wordt de pan uit de grond gehaald om het eten op te dienen!

Portugese stoofschotel met pijlinktvis

Benodigdheden 

TIP: De schoongemaakte tentakels van de pijlinktvis zijn erg lekker en kunnen ook gewoon in de pan.

Ingrediënten (voor 4 à 5 personen)

 • +/- 1500 gr. schoongemaakte en in stukken gesneden pijlinktvis + tentakels (iets zout opdoen)
 • +/- 750 gr. geschilde aardappelen, in plakken gesneden
 • 2 middelgrote uien, in ringen gesneden
 • 1 groene paprika, in reepjes gesneden
 • ½ rode paprika, in reepjes gesneden
 • +/- 500 gr. tomaten zonder vel, in blokjes gesneden
 • 1 bosje verse peterselie, fijngesneden
 • 2 of 3 laurierblaadjes
 • 5 of 6 knoflookteentjes, in dunne plakjes gesneden of uitgeperst met knoflookpers
 • 1 dl goede olijfolie
 • 2 dl witte wijn
 • zout

Materialen

 • ruime pan (hoeft geen speciale stoofpan te zijn)Schoongemaakte pijlinktvis. Bron: eigen werk; Auteur: Escrita
 • snijplank met scherp mes
 • knoflookpers
 • pollepel

Bereidingswijze in 4 simpele stappen

 1. Pak je ruime pan. Doe er achtereenvolgens de olijfolie, de uien, de knoflook en de laurierblaadjes in. Laat 5 minuten smoren op een laag pitje.
 2. Zijn de 5 minuten voorbij? Voeg toe: de tomaten, de groene en rode paprika en de peterselie. Laat nog eens 5 minuten smoren op een laag pitje.
 3. Als alles goed gesmoord is, vervolgens de pijlinktvis toevoegen. Even roeren, even proeven, eventueel iets meer zout erbij? Voeg toe: de witte wijn. Laat het geheel nu 10 minuten stoven op een laag pitje.
 4. Zijn de 10 minuten voorbij? Voeg toe: de aardappelen (en eventueel een klein beetje water). Laat ongeveer 10 minuten stoven op een laag / middelmatig pitje tot de aardappelen gaar zijn. Even overscheppen in een mooie schaal. Tot slot: strooi wat fijngesneden peterselie over je “caldeirada de lulas”.

Eet smakelijk!

Caldeirada de lulas; Bron: eigen werk; Auteur: Escrita

Achtergrondinformatie over de pijlinktvis

Geen vis maar een weekdier

De pijlinktvis (of pijlstaartinktvis) is eigenlijk geen vis maar maakt deel uit van de weekdieren, is ongewerveld en voelt zacht aan. Deze inktvis is paars-wit van kleur en licht gespikkeld. Het lijfje, met twee vinnen, heeft de vorm van een zakje en eindigt in een punt. Er is een klein kopje te onderscheiden met tien tentakels, acht korte en twee wat langere tentakels. Zowel het uitgerekte lijfje als de tentakels zijn eetbaar.

Kleine pijlinktvis is malser dan de grotere

Er zijn kleine en grotere pijlinktvissen te koop. De kleinere zijn wat malser dan de grotere. Gemiddeld hebben ze een lengte van vijftig cm. De pijlinktvis schijnt goed te kunnen zien, heeft ook relatief grote ogen, kan achteruit zwemmen en kan, mede daardoor, goed jagen op zijn prooi. Er bestaan ook reuzenpijlinktvissen die een lengte van tien tot dertien meter kunnen hebben.

Conclusie

Het maken van een stoofschotel kan veel tijd in beslag nemen. Bovenstaand Portugees recept van de “caldeirada de lulas”, een stoofschotel met pijlinktvis, kost je hooguit 30 à 40 minuten.

Koop de wat kleinere pijlinktvis, die is wat malser dan de grotere. Vraag je visboer om de pijlinktvisjes goed schoon te maken, zowel het lijfje als de tentakels worden gebruikt voor deze “caldeirada” (zie foto´s).

De verdere bereiding is makkelijk te noemen. Het is bovendien een erg smaakvol éénpansgerecht die je je gezin en/of gasten prima kan voorzetten. Wijntje, salade en Portugees muziekje erbij, klaar ben je.

Eet smakelijk!

Foto´s: eigen werk (Escrita)

Tot slot: Portugese wijnen en pasteis de Belem

Link: Heerlijke pasteis de Belem

Link: Wat is Portugal voor wijnliefhebbers