Wie is Matthew Perry

Inleiding

Perry werd geboren in de VS, maar groeide op in Ottawa, Canada. Hij is de zoon van acteur John Bennett Perry en diens toenmalige vrouw Suzanne Perry Morrison. Op zijn vijftiende wist Matthew Perry maar niet te kiezen uit zijn twee talenten: acteren, of toch tennissen? Uiteindelijk besloot hij toch het acteervak in te gaan. Perry speelde tien jaar Chandler Bing in de televisieserie Friends. Hij heeft gastrollen gespeeld in de series Ally McBeal en The West Wing. Ook leende hij zijn stem aan de animatieserie The Simpsons.

Start van zijn carriere

Als Matthew zeventien is en in een bar iets staat te drinken wordt hij voor de eerste keer 'gespot'. Een serveerster komt hem een servet brengen met daarop de naam en telefoonnummer van de regisseur William Richert. Enigszins achterdochtig besluit Matthew de regisseur toch maar te bellen en een rol naast River Phoenix in 'A Night in the Life if Jimmy Reardon' volgt.

Matthew's vader, die weet hoe zwaar het vak kan zijn, wil dat hij na de middelbare school een universitaire opleiding gaat volgen. Matthew voelt daar echter niks voor en uiteindelijk komen ze overeen dat Matthew het een jaar probeer als acteur, en als dat niet lukt, gaat hij terug naar de schoolbanken. Helaas voor paps komen de rollen aanvliegen. Het begint met rolletjes in televisieseries. Noem een serie en Matthew heeft erin meegespeeld: 'Who's the Boss', 'Beverly Hills 90210', 'Empty Nest', enzovoorts…

Op een gegeven moment heeft Matthew het wel gehad met al die kleine rolletjes en besluit hij zich toe te leggen op het schrijven van scripts. Een van de eerste dingen die hij schrijft heet 'Maxwells House' en gaat over zes vrienden die bij elkaar in huis wonen en hun problemen op het gebied van relaties, werk en vriendschap. Matthew probeert het te verkopen aan NBC maar die willen het niet hebben want ze zijn net zelf bezig met de ontwikkeling van een soort gelijk programma: 'Friends'.

Chandler Bing

NBC wil Matthew echter wel graag hebben en zij bieden hem de rol van Chandler aan:

Chandler is de zoon van Nora Tyler Bing (gespeeld door Morgan Fairchild in 4 afleveringen), een bekende schrijfster van erotische romans, en Charles Bing (Kathleen Turner), zijn travestiete, homofiele vader, die in Las Vegas zijn eigen zang en dansshow heeft: "Viva las Gay-gas", waar hij bekend staat als Helena Handbasket. Zijn ouders zijn al sinds Chandlers jeugd een pijnpunt voor hem, vooral zijn vader. Zijn ouders scheidden met Thanksgiving toen hij 9 was en hij hield er traumatische gevoelens aan over.

Op de universiteit is hij de kamergenoot van Ross Geller (David Schwimmer), die hem mee naar huis neemt voor Thanksgiving. Daar ontmoet hij de "mollige" Monica Geller (Courteney Cox-Arquette), het "kleine" zusje van Ross, en haar vriendin Rachel Green (Jennifer Aniston). Chandler noemt Monica dik, zij wil wraak nemen en gaat op dieet. Als Chandler weer bij de Gellers thuis is voor Thanksgiving het volgend jaar, is Monica erg afgeslankt en ze wil hem verleiden om hem dan in zijn ondergoed buiten te sluiten en hem zo te vernederen. Ze stelt voor het speciale Thanksgivingdiner van Chandler klaar te maken (hij weigert normaal Thanksgiving-eten te eten, omdat zijn ouders hem vertelden te zullen scheiden met Thanksgiving), laat per ongeluk een mes vallen dat door de schoen van Chandler gaat en een stuk van de kleine teen van zijn rechtervoet afhakt (zie: The One with all the Thanksgivings).

Later trok hij in in appartement 19, aan de overkant van Monica en Phoebe Buffay (Lisa Kudrow). Toen deelde hij een appartement met (de ongeziene) Kip, later trok de onverantwoordelijke veelvraat Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) bij hem in. Door een gewonnen weddenschap verhuizen de jongens tijdelijk naar het appartement van Monica, die op dat moment haar appartement deelt met Rachel, terwijl Chandler en Joey weg zijn, verhuizen de meiden alles terug en weigert Joey alles terug te verhuizen. In "The One with Phoebe’s husband", vertelt Monica dat Chandler een derde tepel heeft ("nubbin"), omdat Chandler Phoebe heeft verteld dat Monica seks had op het balkon. De vrienden lachen hierom, en plagen Chandler ermee. Chandlers vriendin op dat moment vindt het bizar, en Chandler laat het weghalen. Na de ingreep denkt hij zijn gevoel voor humor kwijt te zijn. Als kind plaste Chandler in bed (vooral na het nieuws van de scheiding van zijn ouders).

Zijn verjaardag is hoogstwaarschijnlijk in de eerste helft van april. In een aflevering met een verjaardagsfeestje (op 8 april) voor Rachel, die pas op 5 mei verjaart, zegt ze dat Chandler zelfs nog voor haar verjaart. In "The One with Unagi" (speelt zich af op 24 februari), zegt Monica dat Chandlers verjaardag over anderhalve maand in, dus de eerste helft van April. Zijn sterrenbeeld is Ram.

Chandler heeft het niet zo begrepen op lichamelijke inspanning. Toch gaat hij vaak naar ijshockey-, football- en baseballwedstrijden. Hij speelt met Ross vaak squash.

Hij wordt ervan verdacht homoseksueel te zijn door zijn collega’s en zijn vrienden. Hij zegt ook vaak dingen die vrij vreemd overkomen zoals: "if I were a guy... Did I just say, IF I were a guy?". In één bepaalde aflevering wil Chandler stoppen met roken door middel van een hypnosebandje. Dat bandje werd gemaakt voor vrouwen ("You are a strong, confident woman"). Na het een paar keer te hebben opgezet in zijn slaap, vertoont Chandler enkele vrouwelijke trekjes, zoals lippenzalf aan te brengen en dan met een tissue het teveel eraf halen, en uit de badkamer komen met een handdoek rond zijn lichaam gewikkeld en een rond zijn hoofd, in de vorm van een tulband.

Chandler haat zijn eigen naam, hij wil deze zelfs laten veranderen, tot Phoebe hem overtuigt deze te behouden, door te beloven één van haar drieling Chandler te zullen noemen. Bij de geboorte blijkt echter dat het een meisje is.

(Na) De succesjaren

De serie Friends komt in 1994 voor het eerst op televisie en wordt een groot succes. Alle spelers, inclusief Matthew hebben ondertussen internationale bekendheid. Gesteund door het succes verschijnt Matthew tevens in een aantal films zoals 'Fools Rush In', 'Almost Heroes' en 'Three to Tango'.

Ook op persoonlijk vlak heeft 'Friends' hem zeer succesvol gemaakt. Zo rijdt Matthew rond in een Porche op weg naar zijn huis in de heuvels rondom Hollywood en heeft hij een affaire met Julia Robberts gehad.

Zijn grootste filmsucces heeft hij met 'The Whole Nine Yards', waarin hij de buurman van een huurmoordenaar (Bruce Willis) speelt, ook in het vervolg 'The Whole Ten Yards' is Matthew weer van de partij. In het door hemzelf geproduceerde 'The Beginning of Wisdom' (2005) speelt Matthew samen met zijn vader John Bennet Perry.

Links