Wie is David Schwimmer

Inleiding

David Schwimmer (New York City, 2 november 1966) is een Amerikaans acteur die onder meer tien jaar Ross Geller speelde in de televisieserie Friends. Hij groeide op in Californië en studeerde theater aan de Northwestern University. Schwimmer is medeoprichter van de Lookingglass Theatre Company in Chicago. Hij heeft ook in een aantal films gespeeld, waaronder The Pallbearer en hij verscheen in Steven Spielberg en Tom Hanks' TV productie Band of Brothers.

Naast acteur is Schwimmer ook regisseur. Zo regiseerde hij meerdere afleveringen van Friends, de spin-off Joey en de Amerikaanse versie van Little Britain.

Start van zijn carriere

David Schwimmer is op 12 november 1966 week 15 in New York geboren. Hij verhuist al snel naar Zuid-Californie. Na zijn schoolperiode op de fameuze Beverly Hills High. Daarna gaat hij naar de Universiteit van Chicago. Even overweegt hij om, geheel volgens de familietraditie, advocaat te worden, maar hij is al verloren. Nadat hij, aangemoedigd door een leraar die het talent van David erkende, een zomercursus acteren volgt, wil hij niks liever dan fulltime acteren. Nadat hij zijn bul heeft gehaald, richt hij samen met een aantal anderen 'Lookingglass Theatre Company' op. Hij doet een heleboel toneelervaring op en de theatergroep is een grote en blijvende passie.

Na een heleboel mislukte pogingen, lukt het David in 1989 eindelijk om een voet tussen de deur te krijgen in Hollywood. Hij is als moordenaar te zien in de tv-thriller 'A Deadly Silence'. Die rol schrikt hem heel erg af en hij sluit zich snel weer aan bij het Lookingglass gezelschap. Toch blijft Hollywood hem trekken. Hij speelt enkele verdienstelijke gastrollen in verschillende televisieseries. Daarna treft het noodlot hem. Hij krijgt een aantal goede aanbiedingen voor nieuwe comedy series, maar die zijn allemaal geen lang leven beschoren. Hij zweert dat hij nooit meer een rol in een comedyserie aanneemt.

Dat hij het niet zo nauw neemt met beloftes, blijkt uit het feit dat hij kort daarna zijn medewerking toezegt aan weer een nieuwe comedyserie: 'Friends'. 'Friends' is speciaal voor hem geschreven. Hij moet als de zachtaardige nerd 'Ross Geller' de spil van een hechte vriendengroep gaan vormen. De rol levert hem zelf een Emmy-nominatie op. Die accepteert hij trouwens niet omdat de acteurs van 'Friends' hebben afgesproken nooit een persoonlijke prijs voor hun rol in de serie aan te nemen. Het succes is een groepssucces.

Ross Geller

Ross Geller is de broer van Monica Geller, gespeeld door Courteney Cox. Ross heeft net als zijn zus neurotische trekken. Hij spreekt elk woord overduidelijk uit, maakt zich ontzettend druk over kleine dingen en is geen ster in relaties. Hij is drie keer getrouwd (met Carol Willick, Emily Waltham en Rachel Green) en ook drie keer gescheiden. Van Carol scheidde hij omdat ze lesbisch bleek te zijn. Het huwelijk met Emily liep al mis bij het altaar toen hij per ongeluk Rachels naam zei. En met Rachel trouwde Ross in Las Vegas in een dronken bui, waarna ze uiteraard weer gingen scheiden.

Uit het huwelijk met Carol Willick houdt hij een zoontje over genaamd Ben. Met Rachel krijgt hij een dochtertje, genaamd Emma. Ross en Rachel waren ten tijde van de geboorte van Emma niet met elkaar getrouwd. Omdat Ross niet zo'n ster is in relaties heeft hij een bijnaam voor zichzelf bedacht, namelijk: "Ross The Divorce Force".

Ross is paleontoloog en heeft een doctorstitel. Eerst werkt hij in een museum en later als docent aan de New York University. Hij is bezeten van zijn werk en praat er graag over. Zijn vrienden vinden zijn beroep duidelijk minder interessant.

Ross staat, in tegenstelling tot zijn zus Monica, in een gunstig daglicht bij zijn ouders. Ross is het lieverdje en het genie van het gezin. Dit zorgt nog wel eens voor de frustraties tussen broer en zus.

Ross heeft een knipperlichtrelatie met Rachel, waar hun dochtertje Emma mede het resultaat van is. Al op de lagere school was Ross smoorverliefd op Rachel, die hem toen niet zag staan. Uit frustratie begon hij toen een "I hate Rachel Green"-club met zijn klasgenoot Will (een personage dat slechts in één aflevering voorkwam, gespeeld door Brad Pitt). De latente gevoelens tussen de twee lopen als een rode draad door de serie, en resulteren er uiteindelijk in dat ze in de laatste aflevering weer bij elkaar komen.

Ross is een van de kleurrijkste karakters in de serie. Mede door zijn scheidingen en relaties, maar ook door zijn gedrevenheid om altijd het beste te doen voor zowel zijn werk als zijn relaties. Ross is op een bepaalde manier aandoenlijk en zijn rol roept compassie op bij de kijkers. Ook noemt 46% van de Amerikaanse kijkers hem, naar onderzoek van NBC, de mooiste mannelijke acteur uit Friends.

Na Friends

De bekendheid die hij als Ross verwerft, zorgt ervoor dat hij eindelijk goede zaken kan doen in de filmwereld. Daarnaast heeft hij met Miramax een gigacontract afgesloten. Hij zal naast het acteren ook het regisseren tot zijn vak maken. Hij zal zich onder andere gaan bezighouden met de nieuwe sitcom 'Joey', gebaseerd op het Friends-personage van collega-acteur Matt LeBlanc.

Links