Wie is Courteney Cox

Inleiding

Courteney Bass Cox-Arquette (Birmingham (Alabama), 15 juni 1964) is een Amerikaanse actrice die onder meer tien jaar Monica Geller speelde in de Amerikaanse televisieserie Friends.

Begin van carriëre

Cox begon haar acteercarrière met een korte rol in de soapserie As the World Turns en in The Misfits of Science, een kort lopende sci-fi serie. Hierin speelde ze naast Max Wright (Willy Tanner uit ALF) over een groep wetenschappers (rond 1984). Door Brian De Palma werd ze uitgekozen om de fan te spelen die door Bruce Springsteen uit het publiek wordt getrokken in de videoclip van Dancing in the Dark. Na een aantal kleine rollen in televisieseries, werkte ze mee aan Family Ties als vriendin van Michael J. Fox.

Na het einde van Family Ties raakte haar carrière in een dip tot ze naast Jim Carrey in de film Ace Ventura: Pet Detective speelde. Een jaar later speelde werd ze Monica Geller in Friends.

Monica Geller

Monica is een neurotisch type. Ze kan er niet tegen als iets vies of ongeorganiseerd is. Monica is vanaf de eerste aflevering aanwezig en is de zus van het Friends-personage Ross Geller, gespeeld door David Schwimmer. De duidelijke voorkeur van haar ouders voor Ross laten ze al sinds haar vroege jeugd blijken. Zo bewaren ze niet de oude spullen van Monica en wel die van Ross, en geven ze het geld voor Monica's huwelijk uit aan een strandhuisje. Dit heeft sterke invloed op Monica gehad: ze is extreem competitief en wil zich voortdurend bewijzen.

Monica was vroeger (te) dik, wat ook onderwerp van grappen is. Verder is ze ontzettend sterk, en kan ze zowel haar broer Ross als Chandler en Rachel makkelijk aan.

Monica is, zoals in de serie gezegd wordt, de lijm die de groep bij elkaar houdt. Ze straalt een soort moederlijke sfeer uit, zorgt er altijd voor dat de overige Friendspersonages zich thuis voelen in haar appartement en ze kan bovendien uitstekend koken. Monica is dan ook kok. In de loop van de serie werkt ze bij verschillende restaurants. Echter, het bekendste restaurant in de serie is Alessandro's waar ze chef-kok is.

Op het gebied van relaties gaat het Monica niet bepaald voor de wind. Het zou een familietrekje kunnen zijn, want net als haar broer Ross vindt zij ook lange tijd niet de ware. Een tijd lang heeft ze een relatie met de oogarts Richard Burke, maar deze loopt stuk omdat Richard al kinderen uit een eerder huwelijk heeft en geen zin heeft om daar opnieuw mee te beginnen. Toch zal haar latere vriend Chandler Richard lang als een bedreiging blijven zien.

Op het moment dat de hele groep in Londen is om bij het tweede huwelijk van Ross met Emily te zijn komt van het een het ander en zo worden Monica en Chandler Bing -gespeeld door Matthew Perry- een stel. Ze proberen de relatie nog geheim te houden bij terugkomst uit Londen, maar dit lukt niet zo lang. Uiteindelijk trouwen Monica en Chandler in seizoen 8.

Samen met Chandler adopteert ze uiteindelijk in seizoen 10 2 kinderen, Jack & Erica.

En ook nog...

Naast haar werkzaamheden in Friends speelde Cox in verschillende films gespeeld, waaronder Scream (1, 2 en 3), en 3000 Miles to Graceland.

Ze trouwde met acteur David Arquette op 12 juni 1999. Cox leerde hem kennen tijdens de opnames van de Screamfilms. Tijdens de opname van deel 1 raakten ze verliefd, tijdens deel 2 waren ze verloofd en tijdens deel 3 zijn ze getrouwd. Cox is op zondag 13 juni 2004 bevallen van een gezond dochtertje dat zij en David "Coco" hebben genoemd.

Nadat de serie Friends in 2004 afliep, duurde het 2,5 jaar voordat ze met een nieuwe tv-serie op het tv-scherm in Amerika kwam. Ditmaal als Lucy Spiller, de editor van magazine DirtNow, in de serie Dirt. Van deze serie is ze, samen met haar man, executive producer.

Links