Wie is Matt LeBlanc

Inleiding

Matt LeBlanc is een Amerikaans acteur. Hij speelde onder meer tien jaar Joey Tribbiani in de televisieseries Friends en Joey.

LeBlanc speelde ook in een aantal films, waaronder Lost in Space, Charlie's Angels, en Charlie's Angels: Full Throttle. Hij kwam in enkele opeenvolgende afleveringen voor in de Amerikaanse serie Married... with Children en de spin-off van deze serie Top Of The Heap (als Vinnie).

In 2003 tekende hij een contract voor zijn eigen spin-off Joey, gebaseerd op zijn rol in Friends. Deze serie werd na twee seizoenen stop gezet.

Prive Leven

Matt LeBlanc is geboren op 25 juli 1967 in Newton, Massachusetts. LeBlanc huwde op 3 mei 2003 met zijn vriendin Melissa McKnight. Samen hebben zij een dochter (Marina Pearl LeBlanc). Na de geboorte bleek dat zij lijdt aan een hersenafwijking waarvoor nog geen behandeling is gevonden. McKnight had al twee kinderen uit een vorig huwelijk; Jacquelyn en Tyler. In 2006 is het paar gescheiden. Aanleiding hiertoe was de affaire die LeBlanc had met een collega actrice uit de serie Joey.

Joey Tribbiani

Joey is vanaf de eerste aflevering van Friends van de partij. Hij deelt een appartement met Chandler Bing, gespeeld door Matthew Perry. Joey krijgt zijn rol in Friends als Chandler op zoek gaat naar een nieuwe huisgenoot. Joey was eigenlijk tweede keuze voor de kamer, maar omdat de eerste gegadigde na tussenkomst van mr. Heckles dacht dat hij toch niet door Chandler gekozen was, kreeg Joey de kamer.

Het wordt al gauw duidelijk dat Joey niet al te slim is en verzot is op eten. De bekendste voedselzin nen van Joey zijn: That's right. Cause I'm a Tribbiani! We may not be great thinkers, or world leaders. We don't read a lot or run very fast. BUT DAMN-IT WE CAN EAT ! en JOEY DOESN'T SHARE FOOD!

Op relatiegebied gaat het Joey voor de wind, mede door zijn goede figuur en ten tweede omdat hij een soort jongensachtige charme heeft die bij bijna iedere vrouw effect heeft. Daarbij is zijn openingszin een van de bekendste zinnen uit welke serie dan ook : How you doin' ? (met nadruk op "you"). Het resulteert in een verlegen gegiechel van de dame in kwestie. Hij heeft meer vriendinnen en one-night-stands gehad dan Ross en Chandler bij elkaar.

Joey is acteur, en probeert verwoed in het begin van de serie grote rollen te krijgen. Helaas blijft het bij rollen in lokale theaters die niet echt hoge ogen gooien. Zijn recensies in de lokale kranten kraken hem steevast af. Zijn grote doorbraak komt als zijn impresario, genaamd Estelle, voor hem een kleine rol regelt in de soapserie Days of our Lives. Na met iemand van de casting te hebben geslapen krijgt hij de rol van een neurochirurg genaamd Dr.Drake Ramoray. Dit geluk blijkt maar voor kort te zijn want Joey wordt uit de serie gegooid. Later in de serie krijgt hij zijn rol weer terug.

Joey's beste vriend is Chandler Bing. De twee zijn jaren kamergenoten, totdat Chandler trouwt met Monica en ze met z'n tweetjes in het appartement van Monica aan de overkant van de gang gaan wonen. Rachel wordt zijn nieuwe kamergenoot en de twee krijgen op den duur een gevoel voor elkaar. In seizoen 9 zijn ze een stelletje, maar dit duurt niet lang. Hij is uiteindelijk de enige die zonder relatie eindigt, wat op zich gezien zijn levensstijl te verwachten is.

De televisie serie 'Joey'

De serie is een spin-off van 'Friends' en werd begin 2006 door NBC wegens gebrek aan populariteit na aflevering 14 van het tweede seizoen geannuleerd. Seizoen 2 verscheen echter wel volledig op DVD. In een aantal landen, waaronder Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Nederland werd later ook heel seizoen 2 op tv uitgezonden. Nu wordt de serie echter ook weer uitgezonden op Veronica en binnenkort op Comedy Central en op 2BE in België.

Joey is bekend als één van de vroegere Friends-sterren. Hij verhuist naar Los Angeles om daar zijn acteerwerk te doen en trekt voorlopig bij zijn zus Gina en haar zoon Michael in. Joey verhuist niet veel later naar een ander appartement, niet ver bij Gina vandaan. Gina's zoon Michael besluit om bij zijn oom in te trekken. Inmiddels heeft Gina een relatie met Joeys oude vriend Jimmy, die later ook de vader van Michael blijkt te zijn.

Links