Wie is Lisa Kudrow

Inleiding

Lisa Valerie Kudrow (Encino (Californië), 30 juli 1963) is een Amerikaanse actrice van Joodse komaf.

Zij wilde oorspronkelijk, net als haar vader, dokter worden. Ze was echter sinds haar kinderjaren bevriend met Jon Lovitz, die in het komische televisieprogramma Saturday Night Live beroemd werd. Ze werd lid van The Groundings, een toneelgroep voor improvisatie. Haar eerste rol was die van Ursula, de excentrieke serveerster in Mad About You (met Paul Reiser en Helen Hunt). Dit leidde tot haar hoofdrol als Phoebe in Friends, waarvoor ze zes Emmy nominaties ontving.

Start Carriere

Gek van acteren

Ze was altijd al gek van acteren en speelde hele scènes voor familie na. Ze begon echter pas serieus aan een acteercarrière te denken, na haar schooltijd. Ze ging acteerlessen volgen.

Tweelingzus

Op tv had Lisa o.a. rollen in 'Romy and Michele's High School Reunion', 'Mother' en 'Clockwatchers'. Haar rol van Ursula Buffay in 'Mad About You' bleek echter haar grote doorbraak te zijn. Ze was hierin van 1993 tot 1995 te zien en haar optreden bleef niet onopgemerkt. Hieraan heeft ze haar rol van Phoebe Buffay in 'Friends' te danken. Dit betekende dat ze gelijktijdig in twee zeer succesvolle comedy's te zien was: als de serveerster Ursala in 'Mad about You' en als haar tweelingzusje Phoebe in 'Friends'. 238 afleveringen en tien jaar lang (1994-2004) speelde zij de rol van Phoebe Buffay.

Phoebe Buffet

Phoebe Buffay speelt al mee vanaf de eerste aflevering. Ze speelt gitaar en treedt wel eens op in het koffiehuis, Central Perk. Phoebe heeft geen ouders meer en moet voor zichzelf zorgen. Haar moeder pleegde toen ze twaalf was zelfmoord en haar vader verliet het gezin toen ze nog jonger was en haar stiefvader zit in de gevangenis. Toch is ze benieuwd naar haar echte vader en in seizoen 2 gaat ze op zoek naar hem. In serie 3 ontmoet ze een vriendin van haar ouders, ook Phoebe genaamd. Even later komt ze erachter dat deze vriendin haar biologische moeder is. Phoebe heeft een tweelingzus, Ursula, die serveerster is (ze wordt door Phoebe omschreven als carrièretype). Ursula is in tegenstelling tot haar tweelingzus een keiharde egoïste met wie Phoebe liever geen contact heeft als het niet per se hoeft. Ursula heeft Phoebe's geboorteakte verkocht aan een Zweeds kind dat van huis was weggelopen. Hierdoor blijkt Phoebe na verloop van tijd een jaar ouder te zijn dan ze dacht. Ze heeft een drieling gebaard voor haar halfbroer Frank jr., voor wie ze draagmoeder was. De kinderen heten Leslie, Chandler (een meisje) en Frank jr. jr. (liever niet aan te duiden als Frank III).

Phoebe heeft een tijdje op straat geleefd. Haar mysterieuze verleden is onderwerp van verschillende grappen. Zo zou ze een politieman hebben neergestoken ("maar hij stak mij eerst!"), en woonde ze op haar 16e in een doos.

Phoebe's hoofdbaan is masseuse. Geregeld wordt ze ontslagen (bijvoorbeeld voor intimiteiten met een klant) of wordt haar vergunning ingetrokken.

Phoebe's ideeën liggen op het alternatief-linkse vlak. Ze is dierenbeschermster en vegetariër en is tegen bont. Verder voorspelt ze dat "de revolutie" zal komen, en hekelt grote bedrijven en "corporate greed". Phoebe valt op door haar enigszins kinderlijke gedrag. Ze heeft een speciale band met Joey, wellicht omdat hij net als zij geen opleiding heeft gevolgd. Ondanks dit spreekt zij vloeiend Frans en Italiaans. Ook is ze door haar harde jeugd zowel geestelijk, maar ook vooral lichamelijk zeer sterk.

Het grote witte doek

Naast haar tv-rollen heeft Lisa ook heel wat films op haar naam staan waaronder: Analyze This (1999), met Robert De Niro en Billy Crystal; Hanging Up (2000), met Meg Ryan en Diane Keaton; Lucky Numbers (2000), met John Travolta; Analyze That (2002), wederom met De Niro en Crystal; Marci X (2003); Wonderland (2003), met Kate Bosworth, Val Kilmer en Michael Pitt en "Happy Endings" (2005), met Maggie Gyllenhaal.

In 2007 verschijnt Kudrow in de films "Kabluey", (tot nu toe) alleen uitgebracht in de VS, en P.S. I Love You.

Ook presenteren is Lisa niet vreemd. In 1999 presenteerde zij The 51st Annual Primetime Emmy Awards.

Links