Wie is Don Corleone

Inleiding

Don Vito Corleone is een maffia-baas in de onbetwistbare klassieker "The Godfather". Don Vito Corleone word in The Godfather gespeeld door Marlon Brando. Daarin zette hij een legendarische acteerprestatie neer. In The Godfather Part II wordt de jonge Don Vito Corleone gespeeld door Robert de Niro.

Het Personage

Vito Andolini Corleone (26 april 1891 - 17 augustus 1955) is een roman- en filmpersonage, ook bekend als The Godfather (De Peetvader). Hij is het hoofd van een van de vijf Maffiafamilies van New York in Mario Puzo's boek The Godfather, en in de verfilming van het boek uit 1972. Zijn rol in de film wordt gespeeld door Marlon Brando in The Godfather I. Robert De Niro speelt de jonge versie van De Godfather in The Godfather Part II.

Vito Andolini wordt geboren in 1891 in Corleone een dorp op Sicilië. Door een plaatselijke Don worden zijn ouders en zijn broer vermoord. Vito weet te ontvluchten en gaat per boot naar New York waar hij de naam Vito Corleone krijgt. Later gaat Vito terug om wraak te nemen.

Hij komt in een Italiaanse wijk in New York terecht waar Don Fanuci de dienst uit maakt en veel geld van de bewoners weet af te troggelen. Vito maakt hier een eind aan door hem te vermoorden. Vito weet samen met Genco Abbandando, Peter Clemenza (Fat Clemenza) en Salvatore (Sal) Tessio veel geld te verdienen in de olijfoliehandel. Hij weet tegelijk ook zijn naam te vestigen in de georganiseerde misdaad.

Vito en zijn vrouw Carmella Corleone krijgen vier kinderen, Santino (Sonny), Fredo, Michael en Constanzia (Conny). Tom Hagen komt later ook bij de familie maar die wordt nooit officieel geadopteerd.

Vito weet veel geld te verdienen met illegale Casino's, smokkel en moord. Hij komt bekend te staan als iemand die loyaliteit heel hoog heeft staan en zijn familie als het allerbelangrijkste beschouwt.

In 1946 zijn de spanningen tussen de vijf families hoog opgelopen en wordt er een aanslag gepleegd op Vito. Hij overleeft het, maar hij wordt nooit meer de oude, zeker niet wanneer zijn zoon Sonny vermoord wordt. Vito laat Michael Corleone, gespeeld door Al Pacino, de nieuwe Don worden en sterft in 1955 aan een hartaanval terwijl hij met zijn kleinzoon Anthony in de tuin aan het spelen is.

Links