Wie is Marlon Brando

Inleiding

Marlon Brando, Jr. (Omaha, Nebraska, 3 april 1924 – Los Angeles, 1 juli 2004) was een Amerikaans film- en theateracteur. Brando wordt beschouwd als een van de belangrijkste method actors, die de acteertechniek in Hollywood in de jaren vijftig onder de aandacht bracht met rollen in A Streetcar Named Desire en On the Waterfront, beiden geregisseerd door Elia Kazan. Latere iconische rollen zijn onder andere Don Vito Corleone in The Godfather en Colonel Kurtz in Apocalypse Now. Brando's acteerstijl had grote invloed op acteurs als Paul Newman, James Dean, Robert de Niro en vele anderen. Brando was tevens een activist, die onder andere opkwam voor de rechten van de Indianen.

Marlon Brando stierf op 80-jarige leeftijd in het UCLA Medical Center in Los Angeles aan longproblemen.

Carriere

* Marlon Brando had verschillende soorten bloed door zijn aderen stromen: Brits, Frans, Iers en Nederlands. Marlon was een moeilijke student, hij werd van vele scholen gestuurd. Uiteindelijk kwam hij terecht op de New School in New York waar hij Method Acting ging studeren.
  • In de jaren '50 kreeg hij bekendheid door films als A Streetcar Named Desire en On The Waterfront, waarvoor hij een Oscar ontving.
  • Brando weigerde in 1972 de Oscar voor beste acteur in de film The Godfather. In plaats van de prijs in ontvangst te nemen, stuurde hij de Indiaanse Sacheen Littlefeather naar de Oscaruitreiking als protest. Brando vond namelijk dat Hollywood de Indianen compleet verkeerd afspiegelde. In 1979 speelde hij in de klassieker Apocalypse Now en aangezien Brando erg was aangekomen, wilde hij niet in het volle licht gefilmd worden.

Relaties

  • Marlon Brando gebruikte al vroeg zijn fysieke aantrekkingskracht als een wapen om rollen en invloed te krijgen, eerst op het toneel, daarna in Hollywood. En dat deed hij zonder gêne. Hij dook niet alleen de koffer in met Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Vivien Leigh, Grace Kelly, Anna Magnani en Ava Gardner - om er maar een paar te noemen - maar ook met Montgomery Clift, James Dean, Cary Grant, Burt Lancaster, Tennessee Williams, Laurence Olivier, Rock Hudson en Leonard Bernstein. Zijn (bi-)seksuele honger was legendarisch.
  • De rollen die Brando in het ware leven speelde, choqueerden nog meer dan zijn filmrollen.
  • Brando was maar liefst drie maal gehuwd en had 11 kinderen. Een van zijn dochters pleegde zelfmoord omdat haar broer haar vriend had vermoord.

Links

Beroemdheden Startpagina