Wie is Marilyn Monroe

Inleiding

Marilyn Monroe(Los Angeles, 1 juni 1926 – aldaar, 5 augustus 1962) was een Amerikaanse actrice en zangeres. Haar echte naam was Norma Jeane Mortenson. Op 5 augustus 1962 werd ze dood gevonden in haar huis in Brentwood, Californië. Er werd vastgesteld dat Marilyn Monroe door een overdosis aan slaapmiddelen (in dit geval barbituraten) was overleden. De politie hield het na onderzoek op 'waarschijnlijke zelfmoord'.

Jeugd

Marilyn Monroe had een moeilijke jeugd. De identiteit van haar vader is onbekend, waardoor ze gedoopt wordt als Norma Jeane Baker. Haar moeder, Gladys Baker, was een filmmaker in de RKO-studio’s. Haar psychische problemen hebben ervoor gezorgd dat ze haar baan verloor. Ze was een drugsverslaafde en liet de opvoeding van Monroe over aan haar vrienden Albert en Ida Bolender. Toen Baker na een lange tijd met haar dochter in een oud krot ging wonen, kreeg ze zenuwinzinking waardoor ze helemaal op hol sloeg (volgens ooggetuigen zou ze op het dak geklommen zijn en zo de hele buurt bij elkaar geschreeuwd hebben). Haar moeder wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Monroe wordt daardoor in het gezin van Grace McKee (later Goddard) geplaatst. Monroe zou nooit een goede band met haar moeder opbouwen. In een later interview zei ze over haar moeder: "To me, she was just that red-haired woman."

In 1942 moet McKee's man voor zijn werk naar de oostkust van de Verenigde Staten. Het is voor het stel te duur om de 16-jarige Monroe nog te onderhouden. Het jonge meisje heeft twee keuzes: terug naar het weeshuis of trouwen. Ze koos voor het laatste en trouwde op 19 juni 1942 met haar 21-jarige buurjongen James Dougherty. Terwijl Dougherty in het leger diende, ging Monroe in op het verzoek van een fotograaf om te poseren, onder andere voor naaktfoto's. Toen Dougherty terugkeerde, kon hij haar niet langer thuishouden en op 13 september 1946 scheidde het stel. Dougherty trouwde nog tweemaal. Hij overleed in 2005.

Actrice

In de jaren daarna probeerde Monroe aan de slag te komen in Hollywood. Ze kreeg een contract bij een filmmaatschappij, onder de naam Marilyn Monroe, maar buiten één kleine bijrol, die ook nog eens sneuvelde in de montagekamer, zonder succes. Een contract bij een maatschappij was in die tijd vaak een geïnstitutionaliseerde vorm van prostitutie: de 'actrices' mochten met de relaties van de filmbazen uit eten.

Ze werkte ondertussen aan haar houding, nam acteer- en zanglessen, en blondeerde haar haar en reviseerde haar gebit. Ze maakte geleidelijk aan naam als dom blondje, een imago dat ze bewust cultiveerde. Haar eerste grote rol was in "How to Marry a Millionaire". Ze had groot succes in "Gentlemen Prefer Blondes", naast Jane Russell en met "The Seven Year Itch", waarin het befaamde shot zit met de opwaaiende jurk.

Monroe's huwelijk met de honkballer Joe DiMaggio, waarmee ze op 14 januari 1954 trouwde, duurde slechts 7 maanden (tot 27 oktober 1954), ze gingen evenwel als goede vrienden uit elkaar. DiMaggio bracht na Monroe's dood in 1962 gedurende 20 jaar drie maal per week verse rozen naar haar graf.

Zangeres

Niet alleen haar passie voor het witte doek, maar ook haar liefde voor muziek speelden een centrale rol in haar leven.. Haar muzikale carrière begon toen ze vijf was, met pianolessen. Marilyn’s zangstem oogstte ovral applaus Ze zong in meer dan tien musicals en deed een aantal live optredens voor Amerikaanse soldaten. Deze liefde voor muziek leeft nog steeds voort in de vele songs waar zij de inspiratie voor is geweest.

Arthur Miller

Aan het einde van de jaren vijftig richtte ze haar eigen productiehuis op, en verhuisde naar New York. Ze nam lessen bij The Actors Studio van Lee Strasberg, en kreeg een relatie met toneelschrijver Arthur Miller met wie ze op 29 juni 1956 trouwde. Ze wilde zich verdiepen en serieuzere rollen spelen. In Engeland maakte ze "The Prince and The Showgirl", met Laurence Olivier. De film was een flop, maar is achteraf gezien helemaal niet slecht. Velen vinden dat haar beste film "Some Like it Hot" was, tegenover Jack Lemmon en Tony Curtis.

Miller schreef voor haar het script van "The Misfits", waarin ze speelde tegenover Clark Gable en Montgomery Clift, twee Hollywoodlegenden. De opnames waren een hel, doordat ze plaats vonden in de woestijn van Nevada, ver van de bewoonde wereld. Monroe repeteerde tot diep in de nacht met haar persoonlijke coach Paula Strasberg de tekst voor de volgende dag. Samen met haar alcohol- en medicijngebruik leidde dat tot veelvuldig laatkomen of eenvoudigweg niet verschijnen. Halverwege de opnamen stuurde de regisseur John Huston, die zelf ook wel een slokje lustte en soms tijdens de opnamen in slaap viel, haar naar een kliniek om van haar verslaving af te komen. De laatste opnamen zijn in softfocus gefilmd om de sporen van de verslaving te maskeren.

Miller ontmoette tijdens de opnamen de fotografe Inge Morath. Dit leidde tot de scheiding van Monroe op 20 januari 1961.

In de vroege morgen van 4 augustus 1962 is Marilyn Monroe gestorven in haar slaap in Brentwood. De wereld was geschokt. Haar levendige geest en schoonheid maakten het onmogelijk om te geloven dat ze was gestorven. Op 8 augustus 1962 is Norma Jeane’s lichaam begraven in Los Angeles, Californië.

Links