Wie is Edie Falco

Inleiding

Edith 'Edie' Falco is een Amerikaanse televisie- en filmactrice. Ze is geboren in Brooklyn, New York op 5 juli 1963. Edie Falco is bekend uit de successerie "The Sopranos".

Biografie

Falco is geboren Brooklyn maar ging in Northport, op Long Island, naar school. Ze is de dochter van de Zweeds-Amerikaanse Judith Anderson (actrice) en de Italiaans-Amerikaanse Frank Falco (beeldhouwer). Haar broers heten Joseph en Paul, haar zuster heet Ruth. Zij werd opgeleid bij het prestigieuze Conservatorium van Theatre Arts and Film. Na haar afstuderen ze woonde in Manhattan en deed ze veel audities. Falco kreeg in het begin van haar carriere meestal kleinere ondersteunende rollen in de late jaren 1980. Haar eerste opmerkelijke rol was een ondersteunende rol in Bullets Over Broadway (1994).

Ironisch genoeg begon de aan het conservatorium opgeleide Falco haar loopbaan op televisie loopbaan eerste bloemen. Ze behaalde haar eerste terugkerende rollen in 1993, op de befaamde politie drama "Homicide: Life on the Street" (1993), als de vrouw van een blinde politieagent, en 'Law & Order "(1990) als een Rechtsbijstand advocaat. Vervolgens kwam een terugkerende rol in de gevangenis drama "Oz" (1997), als een sympathieke officier.

In 1999 werd haar een rol aangeboden in de HBO-serie "The Sopranos" (1999), als Carmella, de vrouw van New Jersey maffia baas Tony Soprano. "The Sopranos" heeft haar "in the picture"gebracht en ze heeft voor rol veel lof gekregen voor haar uitzonderlijk sterke dramatische vaardigheden. Ze is de enige actrice die in het zelfde jaar een Golden Globe, een Emmy en een SAG Award won (voor haar rol van Carmela Soprano in The Sopranos).

Edie falco overwon borstkanker en in december 2004 adopteerde ze een zoon, Anderson Falco.

Momenteel speelt ze de hoofdrol in een nieuwe tv-serie: 'Nurse Jackie'. Ondanks haar nieuwe rol komt voor Falco haar gezin op de eerste plaats.

Links