Wie is Serena Williams

Inleiding

Serena Jameka Williams (Saginaw (Michigan), 26 september 1981) is een Amerikaans professioneel tennisster. Serena Williams heeft alle grandslam toernooien gewonnen. Ze is de jongere zus van Venus Williams.

Begin Carriere

In 1998 breekt Serena Williams door op de grandslam toernooien met als beste resultaat een 4e plaats op de Roland Garros. In 1999 wint Serena haar eerste Grand Slam toernooi op de US open.

Aan het begin van het jaar 2000 verloor Serena in de 4e ronde van de Australian Open van de Russin Jelena Lichovtseva met tweemaal 6-3. Ze deed niet mee aan Roland Garros, maar op Wimbledon wist ze wel de Halve Finale te bereiken. Daarin verloor ze van haar oudere zus Venus Williams met 6-3, 7-6. Serena en Venus behaalden later samen goud tijdens de Olympische Zomerspelen van Sydney door in de finale van Miriam Oremans en Kristie Boogert te winnen. Op de US Open kwam Williams niet verder dan de Kwartfinale, haar landgenote Lindsay Davenport won daarin met 6-4 en 6-2.

In 2001 bereikte Serena op zowel de Australian Open als Roland Garros de Kwartfinale. Dat waren haar beste resultaten op die Grand Slams. Ook op Wimbledon haalde ze de Kwartfinale, maar daar had ze een jaar eerder al de Halve finale gehaald. Verder wist ze ook de Finale van de US Open te halen, maar ze verloor daarin van haar zus Venus met 6-4 en 6-2. Aan het einde van het tennisseizoen won Serena het officieuze wereldkampioenschap door in de Finale van de WTA Tour Championships in München van haar landgenote Lindsay Davenport te winnen, Davenport gaf namelijk forfait vanwege een blessure.

Succes

In 2001 behaalt Serena een knappe prestatie door in 1 jaar 3 Grandslam toernooien te winnen: Roland Garros, Wimbledon en de US open. Opmerkelijk is dat ze in elke finale haar zus Venus versloeg.

In 2003 heeft Serena alle Grand Slam toernooien gewonnen door ook de Australian open te winnen. Ze werd hiermee de 9e vrouw in de Grandslam geschiedenis die alle toernooien won. Ook werd ze de 3e vrouw die achtereenvolgens vier grandslamtoernooien ( alleen niet in hetzelfde jaar ) won. Anderen die haar daarin voorgingen waren: Martina Navrátilová (1983-1984) en Steffi Graf (1993-1994). In dat jaar wist ze ook nog Wimbledon te winnen.

Pas in 2005 won Serena haar 7e grandslam door in de finale van de Australian open landgenote en nummer 1 van de wereld Lindsay Davenport.

Na een jaar van blessures en andere bezigheden begint Serena 2007 onverwacht succesvol. Ze wint de Finale van de Australian Open van de Russische Maria Sjarapova met overmacht: 6-1 6-2.

In 2008 wint Serena de US open nogmaals. Tevens wint ze (na verlies in de Wimbledon singles finale van haar zus) samen met haar zus het dubbelspel op Wimbledon.

Het jaar 2009 start voor Serena heel succesvol: ze wint op de Australian Open zowel het enkelspel, als het dubbelspel met haar zus Venus. Ze promoveert hierdoor terug naar de eerste plaats van het vrouwen enkelspel. Ze komt bovendien, en dit als 7e vrouw, in het rijtje van dames die 10 Grand Slamtoernooien in het enkelspel hebben gewonnen.

Links