Wie is Steve Jobs

Inleiding

Steven Paul Jobs is medeoprichter en huidig topman van Apple Computer (tegenwoordig Apple Inc.). Hij is geboren in San Francisco op 24 februari 1955. Steve Jobs verdient bij Apple een symbolisch salaris van $1 per jaar, maar hij is met aandeleninkomsten van $646,6 miljoen (2006) de bestbetaalde directeur in de VS.

'

Apple & Steve Jobs

In 1995 verliet Jobs Apple, nadat de raad van bestuur hem verbood nog een leidinggevende functie te bekleden in het

bedrijf. Na de Macintosh-jaren (1981-1989) zakte Apple weg in een diepe dip. De Personal Computer (PC), grote concurrent van de Macintosh, is aan een enorme opmars bezig en domineert de computermarkt. Windows 95 komt op de markt wat Microsoft voor decennia verzekert van een koppositie op de computermarkt.

Bij Apple blijven de verkoopscijfers blijven maar dalen en de ontwikkeling van het besturingssysteem Mac OS blijft uit. De winstmarges per computer smelten als sneeuw voor de zon om toch maar competitief te blijven. In minder dan 24 maanden tijd, valt Apple's marktaandeel terug van 10 tot 3%. In 1996 duiken ze voor 70 miljoen dollar in de rode cijfers.

Succes volgt een bepaald traject, bij Apple is dat niet anders. Steve Jobs keerde terug naar het bedrijf waar hij eerder bedankt werd voor bewezen diensten.

Strategie van Steve Jobs

In 1997, 12 jaar nadat hij uit het bedrijf werd geduwd dat hij zelf had opgericht, komt Steve Jobs terug op de proppen.

Zijn strategie :

  • weinig producten uitbrengen,
  • niet noodzakelijk de technisch beste apparaten,
  • aan een hogere prijs dan de concurrenten,
  • producten die omwille van hun stijl en design een hebbeding zijn

Die aanpak werd duidelijk op zijn eerste meeting die hij bijeenriep bij zijn terugkomst. Hij stelde de retorische vraag: "Leg mij uit wat er hier niet gaat?" Zonder dat hij een antwoord verwachtte, gaf hij zelf de aanzet: "Wat hier niet gaat, zijn jullie producten. Ze stellen absoluut niets voor." De toon was meteen gezet.

Smaak en innovatie door Steve Jobs

Jobs staat bekend om zijn eigen smaak, en om zijn bemoeienis met de kleinste details van een product, tot en met de verpakking van het kleinste onderdeel. Door zijn ondergeschikten wordt zijn bemoeienis en overtuigingskracht wel eens als reality distortion field omschreven. Mede door zijn aparte kledingstijl - Jobs draagt ook bij chique gelegenheden doorgaans een spijkerbroek en een zwarte coltrui - staat hij vaak in de Amerikaanse zakenbladen, zoals Forbes en Businessweek.

Steve Jobs heeft maar één doel: innovatie. Het budget dat Apple uittrekt voor onderzoek en ontwikkeling lijkt met 3% bescheiden te zijn maar er zit een strategie achter. In tegenstelling tot Microsoft, dat 14% van zijn omzet aan onderzoek spendeert, focust Apple met zijn 3% op een beperkt aantal projecten, waar het volop op inzet. Dat is gewaagd maar Steve Jobs gaat er dan ook prat op dat al zijn ideeën ook goede ideeën zijn.

Zo zal Apple ook nooit naar de mening van zijn gebruikers polsen. Steve Jobs vraagt veeleer aan zijn ingenieurs om hun eigen gebruikerservaringen in innovatie te vertalen. Anders gezegd: zijn gebruikers moeten als Jan-met-de-pet denken en zichzelf voortdurend heruitvinden. Zowel voor de iPod als de iPhone is Apple vertrokken van bestaande ideeën die het verbeterd heeft.

Pixar Animation

Jobs is tevens CEO en eigenaar van Pixar Animation Studios (bekend van de films Toy Story, Finding Nemo en "Wall•E"). Hij kocht Pixar (oorspronkelijk de animatie-divisie van Lucasfilm) voor circa 10 miljoen dollar. Eind januari werd een akkoord bereikt tussen de Pixar-studios en The Walt Disney Company over een overname van Pixar en zo ontstond het toekomstbeeld dat Jobs spoedig de Raad van Commissarissen van Disney zal betreden.

Gezondheid van Steve Jobs

Hij onderging in augustus 2004 een operatie waarbij een tumor in zijn alvleesklier werd verwijderd. Hij had een zeer

zeldzame vorm van alvleesklierkanker en kon genezen zonder chemotherapie of bestraling te ondergaan. In september 2004 ging hij weer aan het werk.

Op 16 december 2008 maakte Apple bekend dat Jobs niet zou spreken op de Macworld Conference & Expo van januari 2009, en dat het bedrijf zich na 2009 van het jaarlijks gehouden evenement zou terugtrekken. Dit leidde tot speculaties over de gezondheid van Jobs, en het aandeel van Apple daalde in waarde.Op 5 januari 2009 maakt Jobs met een open brief op de website van Apple een einde aan de geruchten. Hij schrijft dat uit onderzoek is gebleken dat hij lijdt aan een hormoonstoring, waardoor hij sterk is afgevallen. De aandoening is eenvoudig te behandelen, meldt Jobs. In een begeleidende verklaring van de Apple-directie weerspreekt het bedrijf geruchten dat Jobs zou willen opstappen.Op 14 januari 2009 heeft Jobs via een e-mail aan het personeel van Apple te kennen gegeven dat zijn gezondheidsproblemen complexer zijn dan hij aanvankelijk dacht en heeft verlof genomen tot eind juni 2009.Op 29 juni 2009 hervatte Jobs het werk, na een levertransplantatie ruim twee maanden eerder in Memphis.

Links