Michael Jackson, begraven in The Great Mausoleum

Algemeen

Op 3 september jl. is Michael Jackson eindelijk naar zijn laatste rustplaats gebracht. Er hebben heel lang allerlei geruchten de ronden gedaan waar hij ten ruste zou komen te liggen. De familie Jackson heeft gekozen voor “The Great Mausoleum”. Dit mausoleum bevindt zich in het “Glendale Forest Lawn Memorial Park”, in de buurt van Los Angeles. Het is een enorm bouwwerk in de neo-klassieke stijl, geïnspireerd op de Campo Santo-begraafplaats in Genua, Italië.

Hubert Eaton, oprichter Mausoleum

Op 2 juni 1881 wordt in Liberty (Missouri) Hubert Eaton geboren, die onder de naam Wilbur Kenworthy bekend zal worden. Toen Eaton 31 jaar oud was, kwam hij in dienst van het Forest Lawn Cemetery. Dit was in 1912 en Eaton verkreeg de functie van sales manager bij het pas 6 jaar oude Cemetery. Hij heeft deze baan ooit aangenomen om zijn schulden, gemaakt als goudzoeker in Nevada, te kunnen aflossen.

In 1912 was deze begraafplaats nog klein en eenvoudig en Eaton had een talent in het verkopen van grafrechten, waardoor hij opklom tot “general manager” van de begraafplaats. Over het ontstaan van de huidige begraafplaats heeft volgens de legende Eaton op 31 december 1917 een visioen gekregen. Hij kreeg een visioen waarna hij van de begraafplaats een park wilde maken van “een onbekommerd vertrouwen in het eeuwig leven”. Op een enorme steen op Forest Lawn Glendale staat de geloofsbelijdenis net als de tien geboden van Mozes gebeiteld.

Toen Eaton op 20 september 1966 overleed, werd hij bijgezet in “the Memorial Court of Honor” welke zich in het Great Mausoleum op zijn eigen begraafplaats “Glendale” bevond.

Het Forest Lawn Memorial Park

Eatons voorliefde voor Italiaanse kunst bracht hij in dit park tot uitdrukking. Omdat hij originele stukken niet kon kopen en verslepen naar Amerika, liet hij overal replica’s van maken, waaronder de stukken:

 • “David”, “Piëta” en “Mozes” van Michelangelo. Alles gemaakt van hetzelfde marmer als de originele stukken, namelijk marmer uit Carrara.
 • Rreplica’s van werken van Ghiberti en Thorvaldsens.
 • Replica’s van onder andere beroemde glas-in-lood ramen en mozaïeken
 • Replica van “De schepping van Adam”, een replica van Michelangelo van het plafond uit de Sixtijnse kapel
 • Replica van “Transfiguratie” van Raphael
 • Replica van de gouden deuren uit Florence van Ghiberti
 • Openlucht mozaïeken met de Amerikaanse geschiedenis.

De replica’s zijn ondergebracht in het park, in het museum (een luxueus rariteitenkabinet) en in “het Grote Mausoleum”.

Het Grote Mausoleum

Hier kon men in een “iets hoge prijsklasse” worden begraven, wel even eenvoudig als op de grasvelden. Het verschil echter is dat men in een columbarium lag, dat werd afgesloten met een bronzen steen. De omgeving echter straalde pure luxe uit, de gangen, banken en kunstwerken zijn er van marmer. De ornamenten van koper en er is een grote hoeveelheid aan glas-in-lood-ramen.

Forrest Lawn Glendale anno 2009

Heden ten dage bestaat het Memorial Park uit maar liefst 5 begraafplaatsen, een bezoek wordt gezien als een gezinsuitje. Voormalig president van de Verenigde Staten Ronald Reagan trouwde hier met zijn eerste vrouw, Jane Wyman.

Het oudste gedeelte van park is Forest Lawn Glendale dat boven Hollywood ligt. Beweerd wordt dat de toegangshekken van dit park de grootste ter wereld zijn. Het is een groot, heuvelachtig park. Er zijn zeer net onderhouden grasvelden, af en toe een boom of een vijver, een fontein of een beeldengroep. Wanneer men de grasvelden nadert, ziet men pas de grafstenen. Dit zijn vierkante stenen van brons die allen in keurig rechte rijen naast elkaar liggen.

Het is een openbaar park, cq begraafplaats, toch is de privacy van de personen die hier begraven liggen erg groot. Zo is er bijvoorbeeld geen plattegrond, die aangeeft wie waar begraven ligt. Scott Michaels organiseert tochten begraafplaatsen in en rond de stad (Los Angeles). Hij heeft het Forest Lawn Mausoleum ooit beschreven als “de heilige graal voor grafjagers”.

Michael Jackson, zijn begrafenis

De dood van Michael Jackson is al even mysterieus als zijn grote voorbeeld Elvis Presley. Hij stierf op 25 juni 2009 aan een hartaanval. De lijkschouwer bracht eind augustus zijn definitieve bevindingen naar buiten, Michael was gestorven door een “acute propofol-vergiftiging”. Doodslag, volgens de politie.

Omdat het regelen van een begrafenis de nodige tijd met zich meebrengt is de begrafenis van Michael Jackson tot 2 keer toe uitgesteld. Geruchten gingen dat hij ten ruste gelegd zou worden op zijn eigen “Neverland”. Zo zou hij voor de eerste keer na de memorial op 7 juli worden begraven, toen gingen de geruchten dat Michael op zijn 51e geboortedag, 29 augustus, zijn laatste rustplaats zou krijgen. Uiteindelijk is hij op donderdagavond 3 september 2009 bijgezet in het Mausoleum van het Forest Lawn Glendale.

De plechtigheid voorafgaand aan zijn bijzetting heeft plaatsgevonden op het “Holly Terrace” in The Great Mausoleum van het Forest Lawn Memorial Park in Glendale. Michael is bijgezet tussen voormalig grote sterren als:

 • Clark Gable
 • Humphrey Bogart
 • Nat King Cole
 • Walt Disney
 • Jean Harlow
 • Carole Lombard
 • Jimmy Stewart

In bijzijn van familie en onder andere Elizabeth Taylor is de vergulde doodskist van Michael bijgezet in het Mausoleum. De broer van Michael, Randy, vertelde tijdens een interview met een Britse krant dat de drie kinderen van Michael, Prince Michael, Paris en Prince Michael II handgeschreven briefjes in de kist van hun vader zullen leggen. Ook de wereldberoemde witte handschoen gaat zijn kist in.