Wie is de kleinste man ter wereld

Algemeen

Wereldwijd zijn er grote en kleine mensen, maar iemand moet toch de kleinste zijn. Dat is volgens het Guiness Book of World Records: He Pingping. Althans tot 13 maart 2010.

He Pingping

Op 13 juli 1988 werd in de Chinese stad Wulanchabu He Pingping geboren. Hij was het derde kind binnen het gezin dat woonde in het Noorden van China, in Huade in het autonome Binnen Mongolië. Zijn twee zusters hebben de “normale” menselijke verhoudingen en zijn inmiddels beiden getrouwd.

Al bij zijn geboorte was Pingping klein genoeg om in de handpalm van zijn ouders te passen. Zijn geboortegewicht lag rond de 1,1 pond. Ook na zijn geboorte had hij een trage groei. Dit kwam volgens artsen door een bepaalde vorm van dwerggroei. De medische term hiervoor is “Osteogenesis imperfecta”. De ontwikkeling van een normale groei van botten en lichaamslengte wordt door deze ziekte bijna onmogelijk.

De uitgegroeide Pingping woog op 20 jarige leeftijd (2008) afgerond naar boven 75 cm (74.61 om precies te zijn). Hij leefde een zo normaal mogelijk leven waarin tv kijken, muziek luisteren en roken hoorde. Hij woonde in een aangepast huis met lage deurkrukken en een stoel en tafel aangepast op zijn lengte, zodat hij normaal aan tafel kon eten.

De ontdekking van deze kleine man

Het is niet zo lang geleden dat Pingping werd ontdekt. In maart 2008 was het de Editor in Chief van Guinness, dhr. Graig Glenday zelf, die naar de woonplaats van de kleine Pingping afreisde. Hier werd hij 3x per dag gemeten (zijn wervelkolom comprimeert namelijk enkele malen per dag) en het gemiddelde hieruit werd zijn officiële lengte voor het Guinness Book. Hij werd direct in het beroemde boek opgenomen als “de kleinste man ter wereld”

Het grappige is dat tot september 2009 “de langste man ter wereld” uit dezelfde regio kwam als Pingping. Bao Xishun was 2,36 meter lang.

Ontmoetingen

In korte tijd na zijn officiële erkenning in het Guinness Book of World Records, heeft Pingping een aantal interessante ontmoetingen gehad. Hieronder vallen onder andere:

  • In juli 2007 vond er een televisie ontmoeting plaats tussen He Pingping en Bao Xishun.
  • In september 2008 was er in verband met het verschijnen van editie 2009 van het Guinness Book een ontmoeting plaats tussen Pingping en Swetlana Pankratowa. De Russische Swetlana staat in het Guinness Book officieel opgetekend als de vrouw met de langste benen ter wereld. Haar benen zijn 1,32 meter lang.
  • In januari 2010, na het overlijden van Bao Xishun, ontmoette Pingping de nieuwste langste man ter wereld. Dit is Sultan Kosen.

Overlijden Pingping

Op zaterdag 13 maart 2010 is de kleine 21 jarige Pingping overleden. Hij verbleef op dat moment in Italië voor tv opnames van “The Record Show”. Al begin maart werd hij opgenomen in het ziekenhuis met pijnklachten in zijn borstkas.

Pingping zal op verzoek van zijn familie in eigen land worden begraven.

Mogelijke opvolgers

Al in 2006 werd Khagendra Thapa Magar bij het Guiness Book of Records aangemeld als de kleinste man ter wereld. Khagendra meet maar 56 cm. Khagendra werd in oktober 1991 in Nepal geboren. De medici vermoeden dat deze kleine man nooit langer is geworden doordat hij een slecht werkende hypofyse zou kunnen hebben. Hij heeft echter nooit een medisch onderzoek gehad. In 2006 wees Guiness hem af, maar misschien wordt dat in 2010 heroverwogen.

In 1971 werd Jordan Younis Edwan geboren. Hij claimed de kleinste man ter wereld te zijn. Hij is slechts 65 cm groot. Guiness World Records heeft hem niet officieel erkend. Maar nu dat Pingping is overleden, zullen zij een nieuwe keus gaan maken.