Barack Obama zijn minister van Justitie Eric Holder

Inleiding

Algemeen

Voordat het jaar 2009 begon had Barack Obama zijn regeringsteam reeds compleet. Hij kan dus vanaf 20 januari 2009 (de dag van zijn inauguratie) gelijk op volle sterkte aan de gang. Voor minister van justitie is zijn keuze gevallen op Eric Holder. Wederom boekt Obama met zijn keuze een record; Holder wordt namelijk de eerste Afro-Amerikaanse minister van justitie. Holder is reeds sinds 2007 de financieel adviseur van Obama en wordt algemeen gerespecteerd om zijn vakkennis en onafhankelijk opstelling.

Stappen

Eric Holder

Eric Himpton Holder jr. is geboren in New York City op 21 januari 1951 als zoon van Eric Himpton Holder sr en Miriam Holder. Zijn vader is geboren op Barbados en kwam op zijn 12e naar Amerika, zijn moeder in New Jersey, terwijl haar ouders vanuit Barbados naar Amerika kwamen.

Eric groeide op in Queens en ging daar tot zijn 10e naar school. Toen werd hij uitgekozen om deel te nemen aan een programma voor intelligente studenten. Eric ging naar de Stuyvesant High School in Manhattan en daarna naar de Columbia University. Als eerstejaars student speelde hij basketbal. In 1973 behaalde hij zijn Bachelor of Arts graad in de Amerikaanse geschiedenis. Hij gaat studeren aan de Columbia Law School en studeert in 1976 af in rechten.

Holders carrière

Nadat Holder was afgestudeerd aan de Law School ging hij in Washington DC wonen. Hier ging hij werken op het Department of Justice, als onderdeel van het “Attorney General’s Honors Program”. Hij werd in 1976 aangesteld aan de nieuw geformeerde “Public Integrity Section”, waar hij tot 1988 werkzaam bleef. Zijn taak was het onderzoeken en veroordelen van de corruptie op lokaal, landelijk en federaal niveau.

In 1988 was het president Ronald Reagan die Holder voordroeg voor het ambt van mederechter aan het “Superior Court of the District of Colombia”. In 1993 wordt Holder Landsadvocaat voor het district Colombia, aangesteld door president Bill Clinton. Ook hier was hij de eerste Afro-Amerikaanse advocaat op deze functie. Na vier jaar, 1997, nomineert Clinton hem voor het vice ministerschap op justitie. Met unanieme stemmen wordt door de Senaat deze nominatie bekrachtigd. Hij bleef aan onder President George W. Bush tot de Senaat de keuze van Bush (John Ashcroft) goedkeurt.

Tijdens de laatste dag van Clinton als president werd Holder gevraagd of Marc Rich, een grondstoffenhandelaar verdacht van belastingontduiking, in aanmerking zou komen voor een pardon. Het antwoordt van Holder was “…dat hij daar neutraal, neigend tot gunstig tegenover stond…”. Later verschuldigde Holder zich in het openbaar en zei dat hij zich beter in de zaak had moeten inlezen, waarna hij waarschijnlijk een negatief advies zou hebben afgegeven.

Vanaf 2001 is Holder advocaat hij Covington & Burling in Washington D.C. Hier bevinden zich onder zijn clientèle onder andere “The National Football League”, welke hij verdedigde in het onderzoek van honden gevechten tegen Michael Vick.

In 2007 sluit hij zich aan bij Senator Barack Obama om zijn juridisch adviseur te worden. Hij behoorde tot de commissie die zich boog over de keuze van de eventuele vice president onder Barack Obama.

Holder als familieman

In 1989 leert hij zijn toekomstige vrouw Sharon Malone kennen. Zij is verloskundige / gynaecoloog, afgestudeerd aan de Harvard University en de Columbia Medical School. Samen hebben zij drie kinderen.

Eric Holder, minister van Justitie Tot aan zijn benoeming tot minister van Justitie, welke op 1 december 2008 werd bekendgemaakt, was Holder rechtzaak partner die onder andere complexe burgerlijke en criminele zaken behandelde. Hij gaf raad bij binnenlandse- en internationale zaken en bij bedrijfsonderzoeken.

Als minister van Justitie zal hij de eerste Afro Amerkiaan zijn die deze functie bekleed. Obama heeft zijn verwachtingen van zijn nieuwe minister van Justitie reeds bekendgemaakt. Obama wil dat de gevangenis op Cuba, de beruchte Guantanamo, wordt gesloten. Hij wil dat zijn minister zorgt dat de wereld gaat inzien dat Amerika niet martelt. Kortom, Holder moet de reputatie van zijn departement herstellen.

Awards

Eric Holder heeft reeds enkele awards op zijn naam staan. Zo ontving hij onder andere:

  • 2007, The Best Lawyers in America
  • 2008, The American Lawyer
  • Een van de “The Most 50 Influential Minority Lawyers in America (door The National Law Journal)
  • Een van “The Greatest Washington Lawyers of the Past 30 Years (door The Legal Times)