Wie is Alexandros Papadiamantis

Inleiding

Algemeen

Een van de belangrijkste schrijvers uit de laat Griekse geschiedenis is Alexandros Papadiamantis. Hij is geboren op het eiland Skiathos, behorende tot de Sporaden in de Egeïsche zee. Dit eiland zou gedurende zijn leven een prominente rol spelen in zijn werk.

Stappen

Alexandros Papadiamantis

Alexandros is geboren op 3 maart 1851 in Hora op het Griekse eiland Skiathos. Hij is een zoon van priester Adamantios Emmanouil en Angeliki (de dochter van Alexandros Moraitidis). Alexandros had nog 5 broers en zussen.

Hij blijft op het eiland Skiathos tot de tweede klas van de Hellenic School, wat een middelbare school was. Hij studeerde af in 1874 aan Varvakion school en schreef zich in aan de Filosofische Faculteit van de University of Athens. Hij was helaas niet in de gelegenheid om hier af te studeren, voornamelijk vanwege persoonlijke (financiële) problemen. Tijdens zijn studie aan de Atheense universiteit schreef hij zijn eerste lyrisch gedicht ter nagedachtenis aan zijn moeder.

Gedurende zijn leven was Alexandros een man die moeilijk toegankelijk was. Hij hield van een geïsoleerd leven en had niet veel vrienden. Hij zat gevangen in zijn eigen wereld waarvan uit hij de oude legendes van Skiatos door middel van zijn gedichten en boeken liet herleven.

Hij vertaalde vanuit het Frans en het Engels. Zijn inkomen was karig en hij leefde dan ook in goedkope kamers zonder veel franje. Pas toen hij ging vertalen voor de Acroplis werd zijn inkomen een stuk hoger, maar er veranderde niets voor de jonge journalist. Hij verkwistte zijn geld, stuurde geld naar Skiathos en gaf het weg aan de armen, tot hij zelf niets meer had. Alexandros werd in 1884 vertaler bij de krant Acropolis en vanaf 1892 is hij een full time correspondent voor deze krant.

Het werk van Papadiamantis

Het werk van de schrijver waren voornamelijk heldere en lyrische portretten van het leven rond het Middellandse Zeegebied en Skiathos waar gevangenschap, oorlog, piraten en pest een grote rol in beslag nam. Zij worden gezien als kleine juweeltjes.

Zijn eerste roman kwam uit in 1879, “The Immigrant”. Het boek werd gepubliceerd in de krant de “Neologos”. Na een paar jaar werd in 1882 zijn roman “The Merchants of the Nations (Emporoi ton Ethnon)”gepubliceerd in de wekelijkse krant “Me Hanessai (de latere krant Acropolis). In deze krant onder de nieuwe naam, werd in 1884 zijn roman “Gypsy Girl (Gyftopoula)” uit.

Rond 1902 keert Papadiamantis terug naar zijn geboorte eiland en publiceerde hier zijn beroemde roman “The Female Assasin (Fonissa)”.

Fonissa: Het verhaal gaat over een plattelands vroedvrouw op Skiathos die medelijden heeft met gezinnen met veel dochters: vanwege hun sociaal-economisch lage status. Dochters kunnen namelijk alleen trouwen wanneer er een bruidsschat is, dus een last voor veel ouders. De vroedvrouw overschrijdt de lijn van medelijden naar wat zij gelooft dat nuttig is, namelijk het “barmhartig” doden van pasgeboren babymeisjes. Uiteraard worden haar acties ontdekt en ze wordt geconfronteerd met het feit dat zij is opgeleid om leven te brengen en niet te nemen. Zij heeft verraad gepleegd aan haar eigen roeping. Zij verdrinkt zichzelf in zee.

Het karakter van deze vrouw is afgebeeld met diep medeleven en zonder veroordeling.

De voormalige woning van de schrijver

In 1954 heeft de Griekse regering de voormalige woning van Papadiamantis aangekocht. Het is eigendom van de gemeente Skiathos en het is door het Ministerie van Cultuur verklaart tot een monument in 1994. Op de eerste etage van de woning is een museum ondergebracht, waar alles over het leven van de schrijver te vinden is (natuurlijk ook souvernirs). De tweede etage is in originele staat gehouden.

De woning is gebouwd tussen 1850 en 1860 door Adamantios Papadiamantis. De begane grond was opslagruimte en de overige etages waren voor leefruimte. De wanden van de woning waren opgetrokken uit steen of uit de zogenaamde “Tsatma”, een mengsel van hout en bepleistering. Het dak is van hout overdekt met dakpannen van het Byzantijnse type.

De dood van Papadiamantis

Zijn intensieve werk, zijn buitensporige drinken en zijn isolement werden tot een gewoonte. Net zoals zijn roken en laat naar bed gaan. Dit alles leidde tot zijn slechte gezondheid en vroegtijdige dood. Hij stierf in januari 1911 aan een longontsteking en liet meer dan 100 novellen en korte verhalen na.

Papadiamtis tegenwoordig

Tegenwoordig worden zowel zijn boeken als novellen steeds opnieuw gepubliceerd en zijn wederom enorm populair. Er zijn zelfs enkele van zijn boeken verfilmd, zoals onder andere Fonissa. Gyftopoula en Empori ton Ethonon zijn bewerkt tot Griekse tv series.

In maart 2001 werd bekend gemaakt dat er onlangs manuscripten van Papadiamantis zijn ontdekt tussen afval welke bij puur toeval bewaard gebleven is. Ze zijn gevonden in opzij gezet karton in een grote gebruikte enveloppe. De documenten zijn afkomstig van familie van Nicholas Faltaits en Euphemia Alexandrou (een kleindochter van Alexandros’ zuster Ourania). Het bevatte onder andere de volgende stukken:

  • Drie school oefenboeken voor de lessen van Griekse Oudheid
  • Een krantenknipsel van een tot nu toe onbekende tekst van de hand van Papadiamantis. Het betreft “The incidents of Skiathos” van December 1908 betreffende de Ikoon van de maagd Maria, the Kounistra.
  • Een brief van Alexandros Papadiamantis gericht op 22 oktober 1904 aan zijn neef Nicholas Alexandrou. Dit was een zoon van zijn zuster Ourania.