Willem Alexander, koning der Nederlanden

Willem Alexander

Algemeen

Nederland heeft sinds 1890 weer een koning (Wie is koningin Beatrix) . Na 4 koninginnen is er weer een koning (IVe) zijn. Op 30 april 2013 heeft Koningin Beatrix afstand van de troon gedaan ten gunste van haar zoon, de huidige koning Willem-Alexander. 

Prins Willem Alexander

Op 27 april 1967 werd in Utrecht het eerste kind van prinses Beatrix en prins Claus geboren, een zoon; prins Willem-Alexander Claus George Ferdinand. De kleine zuigeling krijgt de titels “Prins der Nederlanden”, “Prins van Oranje-Nassau” en “Jonkheer van Amsberg”. Zo klein als hij is, is hij tweede  in de lijn van opvolging, na zijn moeder die kroonprinses is.  

De prins brengt samen met zijn twee broers zijn jeugd door op kasteel Drakensteyn in de Lage Vuursche. Hij gaat naar de Nieuw Baarnse School, waarna hij het Baarns Lyceum volgt. Nadat zijn moeder in 1980 koningin wordt verhuist het gezin naar Den Haag. Prins Willem Alexander was genoodzaakt zijn studie voort te zetten aan het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum in zijn nieuwe woonplaats.  

Na het afronden van het lyceum vertrekt prins Willem Alexander naar Wales om aan het Atlantic College in Llantwit Major zijn International Baccalaurus te behalen. De volgende studie was geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1993 zijn doctoraal behaalde. Hij studeerde af op de Nederlandse reactie op het besluit van Frankrijk om binnen de NAVO een status aparte in te nemen.  

Militaire dienst

Vanaf 1985, toen de prins 18 jaar werd, kreeg de (inmiddels) kroonprins een zetel in de Raad van State en het recht op een periodieke staatsuitkering. Om zich goed te kunnen voorbereiden op zijn mogelijke koningschap moet de prins, naast de officiële taken aan de zijde van zijn moeder, ook kennismaken met de dienstplicht.

In de periode van augustus 1985 en januari 1987 vervult hij zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. In 1988 is hij wachtmeester. Tijdens diverse militaire cursussen behaalt hij zijn vliegbrevet.

De prins en sport

De kroonprins van Nederland is erg sportief. Hij reed in 1986 de Elfstedentocht uit onder de schuilnaam W.A. van Buren. In 1992 heeft hij samen met de wielrenner Gerrie Knetemann de New York marathon uitgelopen.

In februari 1998 wordt de prins lid van het IOC, het Internationaal Olympisch Comité, waar hij inmiddels divers functies vervuld heeft:

  • 1999-2003; lid van de Commissie voor Olympische Solidaritei
  • 2000; lid van de Nominatie Commissie
  • 2002; lid van de IOC 2000 Hervorming follow-up commissie
  • 2003; lid van de Evaluatiecommissie XXI Winterspelen in 2010
  • 2003-heden; lid van de Coördinatiecommissie Vancouver 2010

Prins Willem Alexander en de Argentijnse Maxima

Het Argentijnse burgermeisje Maxima Zorreguieta (17 mei 1971) was niet de eerste vriendin van de prins. De verrassing was echter groot in Nederland toen op 30 maart 2001 de verloving tussen de beiden verliefden bekend gemaakt werd. Heel ontroerend waren de woorden van prins Claus met zijn nog steeds Duitse accent en van Maxima met haar Argentijnse accent.

Omtrent het huwelijk van het paar ontstond toch enige commotie. De vader (Jorge Zorreguieta) van de aankomende koningin heeft deel uitgemaakt van de Argentijnse regering, tijdens de junta dictatuur van april 1976 tot april 1981, hij was staatssecretaris van Landbouw. Uiteindelijk door bemiddeling van de Nederlandse regering kon het huwelijk wel doorgaan, alleen waren de ouders van de bruid niet welkom.

Op 2 februari 2002 (02-02-02) werd het huwelijk voltrokken in Amsterdam, waarbij Maxima de officiële titels “Hare Koninklijke Hoogheid Maxima Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en mevrouw Van Amsberg” krijgt. Enige dagen (25 januari) voor het huwelijk wordt bij Koninklijk Besluit nummer 42 een eigen wapen aan de prinses toegekend. Uiteindelijk ging het jonge paar wonen in Villa Eikenhorst op het landgoed De Horsten in Wassenaar. Daar worden hun drie dochters geboren:

  • 7 december 2003; Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria
  • 26 juni 2005; Alexia Juliana Marcela Laurentien
  • 10 april 2007; Ariane Wilhelmina Máxima Ines

Water en de kroonprins

Het was zijn vader die hem het idee van waterbeheer aan de hand deed. Anno 2009 is hij voorzitter van de Adviescommissie Water en voorzitter van United Nations Secretary-General’s Advisory Board on Water and Sanitation, een VN adviesraad. Eén van zijn doelstellingen is een bijdrage te leveren aan de oplossing van waterproblemen.

Koning Willem Alexander

Sinds 30 april 2013 is Willem Alexander koning der Nederlanden en heeft zijn vrouw de titel van koningin. In de ochtend heeft de nog koningin Beatrix zijnde, de abdicatie getekend en de taken van koning overgedragen aan haar zoon. In de middag werd het nieuwe koningspaar ingewijd in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Vanaf dat moment is prinses Amalia kroonprinses van Nederland.