Wie is Michael Jackson

Inleiding

Michael Joseph Jackson (Gary (Indiana), 29 augustus 1958) is een Amerikaanse popzanger. Hij geldt als een van de meest succesvolle artiesten van de 20e eeuw, zo niet de succesvolste. Michael Jackson onderscheidt zich door zijn herkenbare castraatachtige zangstem, zijn typische dansbewegingen en zijn grote muzikale diversiteit. Op 25 Juni 2009 is Michael Jackson overleden. Hij werd 50 jaar oud. De muziek van Michael Jackson is te downloaden bij de iTunes store.

Biografie van Michael Jackson

Start van carrière Michael Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 in het plaatsje Gary in de Amerikaanse staat Indiana. Hij was het zevende kind van staalarbeider Joseph Jackson, die zijn kinderen een strenge opvoeding gaf. Michael toonde al op zeer jonge leeftijd een groot talent voor muziek en dans. Jackson groeide erg beschermd op; vanaf het begin werd hij beschermd voor invloeden van de buitenwereld. Hierin speelde het geloof van zijn moeder die Jehova's getuige was, een grote rol.

De jonge Jackson vormde samen met zijn broer Jermaine "The Jackson Brothers". In 1966 veranderde de groep in The Jackson 5, waarmee ze in 1968 een contract kregen bij Motown Records. De singles "I Want You Back", "ABC", "The Love You Save" en "I'll Be There" werden grote hits. "The Jackson 5", die hun naam later moesten veranderen in "The Jacksons", omdat ze van platenlabel wisselden, bleven bestaan tot 1984.

Solocarrière van Michael Jackson

Motown zag in Michael Jackson een charismatisch zanger en begon hem in 1971 klaar te stomen voor een solocarrière. In 1972 had Jackson zijn eerste nummer-één-hit als soloartiest: de single "Ben", het titelnummer van een thriller voor kinderen over een jonge jongen die bevriend raakt met Ben, een rat. Gezien de inhoud van de film was het lied verrassend serieus en sentimenteel.

In 1977 kreeg Jackson een rol in de muzikale film The Wiz waarin hij de rol van vogelverschrikker vertolkte. Hier ontmoette hij producent/componist Quincy Jones en zangeres Diana Ross. Velen, waaronder Jackson zelf, zagen deze film als mislukt. Jackson besloot na de film zijn solocarrière door te zetten. Met Jones produceerde Jackson zijn eerste soloalbum, getiteld Off the Wall. Het album bestond voornamelijk uit opzwepende disco-pop, vlotte melodieën, en weelderige, sentimentele popballades. Off the Wall bleek een succes en maakte van Jackson een ster. Van het album waren tot juni 2006 ongeveer 20 miljoen exemplaren verkocht. Het nummer "Don't Stop 'Til You Get Enough", had in Nederland het meeste succes, en kwam tot nummer 2 in de hitlijsten.

Thriller

In 1982 kwam het baanbrekende album Thriller uit, dat opnieuw door Quincy Jones werd geproduceerd. Ten opzichte van Off the Wall was Thriller geraffineerder. "The Girl Is Mine", een duet met Paul McCartney, was de eerste hitsingle van het album en werd nummer twee in de Amerikaanse hitparade. Daarna volgden "Billie Jean" en "Wanna Be Startin' Somethin'", die beiden de nummer-één-positie bereikten.

Opmerkelijk is dat Thriller het bestverkopende album aller tijden geworden is, maar in eerste instantie niet eens uitgebracht zou worden. Op het moment dat Thriller uit zou komen was de muziekindustrie namelijk vanwege de recessie tot een dieptepunt gedaald en daarmee ook de verkoopcijfers van cd's en LP's. Jackson wilde dat het album Off The Wall zou overtreffen, echter de producer Quincy Jones zei dat hij blij mocht zijn met verkoopcijfers van rond de 4 miljoen, nog minder dan die van Off The Wall. Na lang op Michael ingepraat te hebben ging hij overstag. Met de lancering van Thriller werd uiteindelijk de muziekindustrie weer op gang geholpen. Doordat Michael spectaculaire videoclips bij zijn hits maakte liepen de verkoopcijfers razend snel. Het werd pas echt een succes tijdens de 25e verjaardag van Motown. Jackson trad samen met z'n broers op en sloot de show af met Billie Jean, waarbij hij voor het eerst de Moonwalk liet zien aan de buitenwereld. Deze beweging, waarbij het lijkt alsof iemand vooruit loopt, maar in feite achteruit loopt werd kenmerkend voor Michael Jackson. Thriller is het bestverkochte album aller tijden geworden met naar schatting over de 120 miljoen verkochte platen.

Deze hits, evenals het titelnummer "Thriller", gingen gepaard met opvallende videoclips die het aanzien van muziekvideo's deden veranderen. De clips hadden een duidelijke verhaallijn, iets wat tot dan toe ongebruikelijk was.Thriller was tot dan toe de duurste videoclip ooit. Hij werd door Michael Jackson zelf betaald.

Voor Thriller gebruikte Jackson muzikanten met een goede reputatie. Vooral Jeff Porcaro, Steve Lukather, Gregg Phillingaines, David Paich en Steve Porcaro van de groep Toto leverden een belangrijke muzikale bijdrage. Vrijwel op alle nummers bespelen zij de instrumenten. Steve Porcaro schreef Human Nature en samen met Paich en Phillingaines was hij verantwoordelijk voor de arrangementen. Michael noemt Steve Porcaro "Yada". Yada's zijn de kleine extra geluidjes zoals gebruikt in Thriller en Beat It.

In 1985 schreef hij samen met Lionel Richie het nummer We are the world voor de hongersnood in Ethiopië. Een grote groep Amerikaanse artiesten verenigde zich onder de naam 'USA for Africa'. Het geldt nog steeds als een van de snelst verkopende platen ooit.

Bad

Jackson nam lange pauzes tussen albums omdat hij zichzelf als perfectionist ziet. Hij bedenkt voor één album vaak meer dan 100 songs, waarvan vervolgens een klein aantal liedjes wordt uitgebracht. In 1986 verscheen hij in de 3D-film Captain Eo, die exclusief vertoond werd in alle Disney-parken. In 1987 voltooide hij met Quincy Jones zijn studio-album Bad. Mede dankzij het succesvolle album Thriller dat eraan vooraf ging, ging de release van Bad gepaard met een hoop publiciteit. Met dit succesvolle album scoorde Jackson maar liefst vijf nummer 1-hits (te weten "I Just Can't Stop Loving You", "Bad", "The Way You Make Me Feel", "Man in the Mirror" en "Dirty Diana") in Amerika, een staaltje dat nooit eerder vertoond was. Jackson maakte op dat moment de meest grootschalige en lucratieve tournee ooit, met diverse optredens op alle continenten. Toch was het succes van Bad niet te vergelijken met dat van Thriller. Er werden "slechts" 40 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht, waardoor "Bad" het op twee na best verkochte album aller tijden zou worden.

Dangerous

Jackson nam wederom een lange pauze voordat hij zijn volgende album zou uitgeven, waardoor de media zich steeds meer op zijn excentrieke trekken gingen concentreren. Jackson kreeg de door hemzelf verafschuwde bijnaam "Wacko Jacko". Eind 1991 volgde het album Dangerous. Het album kwam op nummer één de albumhitlijsten binnen en werd in veel landen het snelst verkopende album ooit. De single "Black or White" werd eveneens een grote hit. Jackson streefde met de video van het lied naar controverse; in de clip was er nadat het lied zelf was afgelopen een lange dansscène waarin Jackson schreeuwde en agressief gedrag vertoonde. Dit terwijl het lied zelf over harmonie tussen mensen met verschillende huidkleuren ging. Jackson werd bekritiseerd voor het (in de ogen van velen) ongepaste geweld en het slechte voorbeeld dat hij de jonge generatie gaf. Toch bleef een grote rel uit, voornamelijk omdat begin 1992 Nirvana met Nevermind kwam, een album dat Dangerous naar de achtergrond verdreef. Er volgden nog vele hits die afkomstig waren van het album: "Jam", "Remember the Time", "Heal The World" en "In The Closet". Na een spraakmakend interview met Oprah Winfrey, het op twee na best bekeken televisieprogramma in de Amerikaanse geschiedenis, kwam het album opnieuw hoog in de hitlijsten. In totaal werden er 26 miljoen exemplaren van verkocht.

HIStory

In 1995 keerde Jackson terug in de popmuziek met de dubbel-cd HIStory - Past, Present And Future, Book I, bestaande uit één cd met zijn grootste hits en één cd met nieuw materiaal. Het album debuteerde op nummer één, en in totaal werden er 36 miljoen albums verkocht. Dit is een stuk meer dan zijn voorafgaande album. Uiteindelijk werd het ook de best verkochte dubbel-cd ooit. "Scream", een duet met zijn zus Janet, werd een hit en kwam als eerste single ooit vanuit het niets de Top-5 binnen in de Amerikaanse hitparade.

Jackson leek zijn status als "The King Of Pop" te gebruiken voor de presentatie van zijn muziek: op de albumhoes van HIStory staat een standbeeld van hem afgebeeld, en bij de Brit Awards in 1996 ging hij volgens de pers gekleed als een messias.

Blood on the Dance Floor & Invincible

In 1997 verschijnt een volgend album Blood on the Dance Floor: HIStory in the mix, dit album werd gezien als een vervolg album van HIStory omdat het slechts 5 nieuwe nummers bevatte. De rest van de cd was een remix van de successen van HIStory. Het album verkocht wereldwijd 6 miljoen exemplaren en is daarmee het best verkochte remix-album aller tijden. De single Blood on the Dance Floor werd in Europa een groot succes met een nummer 1 positie in Engeland en in Nederland een 4de plaats in de Top-40. Daarentegen sloeg het album in de Verenigde Staten nauwelijks aan.

Jackson gaf een aantal grote concerten en kwam in 2001 met een nieuw album met volledig nieuw materiaal, getiteld Invincible. Het album debuteerde op nummer 1 in de hitparade en werd dubbel platina. Op het album zette Jackson zijn populaire stijl van dance-pop voort, hetgeen resulteerde in een reeks opzwepende nummers. In 2002 ontstond een vete tussen Jackson en zijn label Sony. Jackson beschuldigde Sony ervan dat zij hem hadden willen dwingen 200 miljoen dollar aan promotiekosten te betalen. De ruzie uitte zich op verschillende manieren: Jackson ging op pad en hield verschillende toespraken en Sony besloot geen singles meer uit te brengen van het album. De vete is inmiddels gesust, Tommy Motolla, de voormalige directeur van Sony Music is weg bij het bedrijf. Vanwege de ruzie werd het album Invincible nauwelijks gepromoot. Desondanks werden er bijna 12 miljoen exemplaren van verkocht.

Visionary

In februari 2006 verscheen het album Visionary: The Video Singles. Het album is een verzameling van de twintig grootste hitsingles van Jackson. Elke week werd er een nieuwe single uitgegeven, waardoor het kon gebeuren dat hij op 3 april op nummers 1, 2, 3, 4 en 7 in de Spaanse hitlijsten stond.

Jackson heeft op 14 november 2006 acht awards in ontvangst genomen op het hoofdkantoor van het Guiness Book of World Records. Hij is o.a. de artiest met het meest verkochte aantal albums & singles: meer dan 750 miljoen. Van Thriller zijn meer dan 120 miljoen albums verkocht. In de top 10 staan ook andere albums van hem o.a. Bad & Dangerous. Op 15 november heeft hij in London de Diamond Award in ontvangst genomen, voor het verkopen van meer dan 100 miljoen albums. Ondanks voorafgaande geruchten trad "The King of Pop" tijdens het evenement niet op. In plaats daarvan stond hij op het podium, terwijl achter hem een koor het nummer We Are The World zong.

Thriller

In 2008 verscheen vanwege de vijfentwintigste verjaardag van het album Thriller, een speciale uitgave onder de titel Thriller 25. Op het album staan negen originele nummers van Thriller, met daaraan zes nieuwe uitvoeringen toegevoegd. De nieuwe uitgaven betreffen oude nummers, nu in samenwerking met nieuwe artiesten waaronder Will.i.am en Kanye West. Het album werd op 11 februari uitgegeven. Met het album bracht Jackson zijn eerste nieuwe single sinds vijf jaar uit, namelijk The Girl Is Mine 2008.

Nieuw album van Michael Jackson

Sinds 2006 zou er worden gewerkt aan een nieuw comebackalbum. hierop zouden samenwerkingen komen te staan met will.i.am, Akon, Chris Brown en 50 Cent. Will.i.am zei over het album dat het een soort moderne stijl is van Jacksons eerste solo-album Off The Wall. Ook denkt de rapper dat het een even groot succes zal worden als Off The Wall. Op 9 november 2007 meldde NU.nl dat het nieuwe album begin 2008 zal worden uitgebracht. Ook zouden er vergevorderde plannen zijn om aan dit album een uitgebreide wereldtournee te verbinden.

Op dinsdag 1 juli 2008 lekte het nummer Hold my Hand uit. Jackson zingt in dit nummer samen met Akon, een artiest waar hij eerder mee samen heeft gewerkt aan het album Thriller 25. Op dit album zongen zij samen het nummer Wanna Be Startin' Somethin'.

Op donderdag 5 maart 2009 hield Jackson een persconferentie waarin hij aankondigde in juli dat jaar in Londen een reeks concerten te gaan geven met de naam "This is It". Dit zullen zijn afscheidsconcerten zijn. De concerten zouden plaatsvinden in de O2 Arena.

De concerten in de O2 arena in London zijn op 11 maart in de verkoop gegaan en waren binnen enkele uren uitverkocht. Inmiddels is de reeks concerten werd uitgebreid naar 50 shows, waarmee hij het record van zanger Prince in 2007 zou verbreken. Na zijn dood is door de organisator besloten om een afscheidsconcert voor Michael Jackson te houden in de O2 Arena.

De Film "This is it"

In Oktober 2009 wordt een film uitgegeven over Michael Jackson, genaam This is it. Leer hierover meer in dit artikel.

Links