Wat was de Holland Amerika lijn

Flat voor de werknemers

Aan het flatgebouw in de Rotterdamse wijk Pendrecht kun je zien dat de Holland Amerika Lijn (HAL) een goede werkgever was. Er is niet voor niets een vereniging van oud-medewerkers opgericht.

De vereniging

Naast (oud-)medewerkers van de Holland Amerika Lijn kan iedereen die interesse heeft lid worden. Eén van de doelstellingen van de vereniging is het bevorderen van kennis over de Holland Amerika Lijn. De vereniging geeft een blad uit dat HALLO heet en heeft een website. Er worden ook diverse activiteiten georganiseerd.

De schepen van de Holland Amerika Lijn

Het was een mooi gezicht. Achter elkaar lagen ze langs de Wilhelminakade, de schepen van de Holland Amerika Lijn. De Wilhelminakade was de vaste aanlegplaats. Daar loste men de vracht gelost en was de passagiersterminal. In de loop van de tijd hebben er heel wat schepen voor de Holland Amerika Lijn gevaren. Vaak hadden ze Nederlandse plaatsnamen die op -dijk of op -dam eindigden. Soestdijk, Sloterdijk, Amsteldijk, Andijk, Maartensdijk, Gorredijk, enzovoort. Of Maasdam, Schiedam, Amsterdam, Edam, Leerdam, Veendam, Werkendam, Didam, enzovoort. En niet te vergeten Rotterdam.

Geschiedenis van de Holland Amerika Lijn

De geschiedenis van de Holland Amerika Lijn begint in 1871. Toen werd er een vennootschap opgericht om met stoomschepen op Amerika te gaan varen. De naam van het bedrijf werd een aantal keren gewijzigd tot het uiteindelijk in 1973 de naam Holland Amerika Lijn NV kreeg. De verbinding tussen Rotterdam en New York heeft langer dan 100 jaar bestaan, van 1873 tot 1978. Tussen 1901 en 1914 zijn er veel mensen naar Amerika geëmigreerd. De Holland Amerika Lijn heeft er daar ongeveer twee miljoen van vervoerd. Er werd druk van de Lijn gebruik gemaakt. Ook werd er vracht van en naar Amerika vervoerd, maar het belangrijkste aandeel bestond toch uit het vervoeren van passagiers. Door de concurrentie van de luchtvaart verminderde rond de jaren 60 het aantal passagiers voor de lijndienst. De schepen werden na verloop van tijd voor cruises gebruikt. In 1971 is de vestiging voor de passagiersvaart van Rotterdam naar New York verhuisd. In 1978 verhuisde ook het hoofdkantoor, het werd naar Stamford verplaatst. Beide kantoren verhuisden nogmaals in 1983, nu naar Seattle.

Huidige situatie

  • Het bedrijf Holland Amerika Lijn is verkocht. Het heet nu Holland America Line en is onderdeel van het grootste cruiseconsortium van de wereld, Carnival Corporate & PLC. De Holland America Line zegt dat ze een premium 5-sterren cruise line is. De schepen van het bedrijf komen regelmatig naar Rotterdam en meren dan aan waar vroeger de schepen van de oude maatschappij lagen, aan de Wilhelminakade.
  • Het Europese hoofdkantoor van de Holland America Line is in Rotterdam gevestigd, op een steenworp afstand van het oude hoofdkatoor op dezelfde Wilhelminapier.
  • Het oude kantoor in Rotterdam heeft nu een hotel, een restaurant en een kapper onder dak. De naam is in stijl, Hotel New York.
  • In de passagiersterminal worden evenementen gehouden en is horeca gevestigd.
  • Het stoomschip Rotterdam ligt aan een Rotterdamse kade in de wijk Katendrecht. Er is voor miljoenen aan verbouwd. Er zullen veel leer-werkplekken op het schip komen en het is vanaf 15 februari 2010 voor het publiek opengesteld. Je kunt er eten en drinken en ook nog blijven slapen want er zijn volop hotelkamers. Ben je in de buurt van Rotterdam, ga dan eens een kijkje nemen op een beroemd schip van de Holland Amerika Lijn.

Toevoeging 4 november 2010. Burgemeester Aboutaleb heeft op 4 november 2010 een monument onthuld. Met het monument worden 264 medewerkers van de Holland-Amerikalijn herdacht tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

Hier kun je meer over de ss Rotterdam lezen

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden