Ss Rotterdam van passagiersschip tot toeristische trekpleister

Attractie in Rotterdam

Rotterdam heeft een leuke attractie. De ss Rotterdam. Het schip voer vroeger voor de Holland Amerika Lijn en ligt nu mooi te zijn aan een kade in de wijk Katendrecht. De ss Rotterdam is een grote boot en er zijn heel wat passagiers mee naar Amerika "de nieuwe wereld" gereisd. Op 3 september 1959 werd met de eerste reis naar New York begonnen. Speciale gast aan boord was onze huidige koningin, toen nog Kroonprinses Beatrix. In het begin kon je de ss Rotterdam tussen honderden stoomschepen direct herkennen. In plaats van de gebruikelijke schoorstenen, lijkt het alsof het het schip twee hoge hoeden op heeft. Het concept van de ss Rotterdam is later vaak nagemaakt. Met de opkomst van de luchtvaart kwam er een eind aan de overtochten per schip. De ss Rotterdam kreeg een nieuwe functie als cruiseschip.

De ss Rotterdam in vreemde handen

In 1997 wordt de ss Rotterdam aan Premier Cruises verkocht en krijgt een andere naam. De Rembrandt. In 2000

Het schip heeft twee hoge hoeden op

wordt het schip in Freetown aan de ketting gelegd wegens financiële problemen van de maatschappij. In Rotterdam zit men niet stil. De historisch waarde van het schip inspireert een aantal mensen tot het oprichten van de Stichting Behoud Stoomschip Rotterdam. In het jaar 2005 wordt het schip door de woningcorporatie Woonbron gekocht. Het duurt echter nog een hele tijd voor de ss Rotterdam weer naar Rotterdam komt. Op 4 augustus 2008 is het uiteindelijk zo ver. De Rotterdam heet nu weer Rotterdam en krijgt een andere functie.

De ss Rotterdam als toeristische trekpleister

De verbouwing van de ss Rotterdam voor haar nieuwe functie heeft heel wat eurootjes gekost. En de Rotterdammers moesten veel geduld hebben voor ze eens een kijkje op het schip mochten gaan nemen. In februari 2010 kon dat eindelijk.

Wat zijn de mogelijkheden op de ss Rotterdam?

Als bezoeker kun je kunt er eten, drinken, slapen, rondkijken en genieten. En voor een herinnering aan je bezoek, is er een winkel die de Lijnbaan heet waar je van alles over de ss Rotterdam kunt kopen. Om op de ss Rotterdam rond te kijken kan je een zogenaamde Tour maken. Je krijgt een audiofoon en een plattegrond mee waarmee je in in het tempo dat je zelf bepaalt, de ss Rotterdam verkent. Je kunt ook onder begeleiding van een gids de ss Rotterdam ontdekken.

De ss Rotterdam biedt werkgelegenheid en leidt op

De ss Rotterdam als toeristische trekpleister is ook goed voor de regio Rotterdam. Naast werkgelegenheid in de Horeca-branche biedt de ss Rotterdam jaarlijks aan 300 leerlingen een stageplaats. Ook voor mensen die als vrijwilliger een zinvolle tijdsbesteding willen hebben, biedt de ss Rotterdam plaats. Verder wordt er op de ss Rotterdam aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gedaan. Ook re-integratie kandidaten kunnen op het schip ervaring opdoen.

Hoe kom je bij de ss Rotterdam?

Katendrecht is niet zo ver van de Erasmusbrug. Als je via de Erasmusbrug naar Rotterdam-Zuid komt, dan volg je

Neem eens een taxi

gewoon de borden naar de ss Rotterdam. Als je uit de richting van het Zuidplein richting Erasmusbrug rijdt, kom je ook de borden naar de ss Rotterdam tegen. Als je van het Openbaar Vervoer gebruik maakt, neem je eerst de Metro naar Metrostation Rijnhaven. Op een mooie dag kan je er dan voor kiezen om langs de Maashaven naar het schip te lopen (ongeveer 20 minuten) of de bus te nemen. Buslijn 77 stopt onder het metrostation Rijnhaven.

Met de Watertaxi of de Fietstaxi kan je ook bij de ss Rotterdam komen. Hoe je er ook komt, je zult je er niet vervelen.

Laatste nieuws

(Toevoeging 1 juli 2010). De verbouwing van de ss Rotterdam heeft de woningbouwcorporatie Woonbron uiteindelijk 257 miljoen euro gekost. Dit staat in het jaarverslag van Woonbron. In eerste instantie dacht men dat de kosten op 40 miljoen euro zouden bedragen.

(Toevoeging 18 februari 2010) De ss Rotterdam is nu een jaar voor het publiek geopend en heeft een half miljoen bezoekers ontvangen.

(Toevoeging 10 maart 2011) Een Italiaans bedrijf heeft beslag gelegd op de ss Rotterdam. De rechter moet beslissen of het bedrijf nog miljoenen euro's tegoed heeft. Evenwel,in Rotterdam wordt gezegd dat er nog een bedrag van 4,5 miljoen tegemoet wordt gezien uit Italië, vanwege niet efficiënt werken. Het Italiaanse bedrijf heeft betimmering en inrichting geleverd.

(Toevoeging 7 juni 2011) NOS nieuws meldt dat Woonbron het schip wilt verkopen. In het bericht wordt gemeld dat de woningcorporatie 240 miljoen aan de restauratie kwijt was.

(Toevoeging 2 oktober 2012) In Rotterdam zullen we waarschijnlijk dit mooie schip gaan missen. Het gaat waarschijnlijk in Oman dienst doen als VIP-schip. SNIK.

(Toevoeging 2 november 2012) Zag het er een maand geleden nog uit dat de ss Rotterdam naar Oman zou vertrekken. Vandaag bereikte ons het nieuws dat het schip in Rotterdam kan blijven. 

De ss Rotterdam wordt voor 29,9 miljoen euro verkocht aan WestCord Hotels. Woonbron heeft het schip voor 250 miljoen euro verbouwd. Dus zo te zien een koopje voor de hotelketen.

(Toevoeging 12 juni 2013)
De hotelketen WestCord Hotels is nu definitief eigenaar van de ss Rotterdam. Aan het schip zal, volgens de nieuwe eigenaar, weinig veranderen.