Wie was Eva Braun

Inleiding

Bij de naam Eva Braun gaat er misschien niet meteen een belletje bij je rinkelen. Zij kan eigenlijk wel beschouwd worden als de bekendste onbekendste vrouw uit de geschiedenis. Als de naam Hitler erbij valt, beleef je waarschijnlijk een aha-erlebnis. Zij was (waarschijnlijk) jarenlang de maitresse van Adolf Hitler en is in de laatste uren van haar leven ook met hem getrouwd voor zij samen zelfmoord pleegden. Over deze vrouw en haar rol in het leven van Hitler is tijdens haar leven en vooral ook na haar dood veel gespeculeerd. Wie was deze vrouw, wat waren haar idealen en hoe kon zij houden van een man die wij bezien als een van de grootste monsters van de vorige eeuw.

Gezin van Eva Braun

Eva werd op 6 februari 1912 in München geboren als Eva Anna Paula Braun. Haar vader , Friedrich (Fritz) Braun en moeder Franziska (Fanny) Braun-Kronberger hadden al een dochter Ilse en in 1915 werd Margarete (Gretl)geboren.

Ontmoeting met Adolf Hitler

In april 1929 ontmoet Eva Adolf Hilter. Zij is op dat moment werkzaam als assistente van een fotograaf, Heinrich Hoffmann. Hij is een vriend van Adolf en stelt hen aan elkaar voor. Eva is op dat moment 17 jaar oud en enorm onder de indruk van "dat kleine mannetje", zoals zij hem in haar dagboek noemt.

Haar leven met Hitler

Twee jaar later is zij zijn maitresse. Hitler houdt er meer vriendinnen op na en dat drijft haar tot een eerste zelfmoord poging in (ongeveer 1932) Zij overleeft deze waarna zij 3 jaar later nog eens probeert een einde aan haar leven te maken. In 1936 gaat zij bij Hitler in zijn woonhuis het Berghof in Berchtesgarden wonen. Haar leven was niet gelukkig. Zij was zeer eenzaam. Hitler hield haar uit de publiciteit en zij was weinig aan zijn zijde te zien. Zelfs goede vrienden, en vooral het Duitse volk, wisten niets van de verhouding met Eva. Zij vermaakt zich op Berghof met lezen, film kijken en sporten. Zij was zeer sportief aangelegd. Hitler wilde niet trouwen en had ook geen kinderwens, terwijl Eva gek was met kinderen. Hitler achtte niet dat een wereldleider goed kon regeren met een vrouw aan zijn zijde, laat staan kinderen...

Haar einde met Hitler

Eind april 1945 komen de geallieerden steeds dichterbij en Hitler trekt zich terug in zijn bunker. Hij wenste niet dat Eva hem vergezelde, maar zij deed dit toch. Daar zijn zij uiteindelijk ook getrouwd, in de nacht van 28 op 29 april. Het was niet zoals ze zich had voorgesteld, zonder witte jurk en familie, mét Goebbels en Borman en een aantal andere aanwezigen van Hitlers partij. Zij heeft niet lang van haar getrouwde leven kunnen genieten. Op 30 april hebben Hitler en Eva zelfmoord gepleegd. Hun lichamen zijn later half verbrand aangetroffen door de Russische geallieerden.

Dagboek

Na de oorlog zijn er 22 pagina's van haar dagboek gevonden die dateren van de periode van 6 februari tot en met 28 mei 1935. In deze geschriften krijg je als lezer een bijzonder inzicht in een jonge vrouw wiens liefde voor Adolf Hitler.

Biografie

Na haar dood zijn er een tweetal biografieen verschenen, waarvan 1 nog niet zo lang geleden is uitgebracht door Angela Lambert ("Het verlorden leven van Eva Braun".)