Wat is een Indian Summer

Inleiding

Soms staan er prachtige foto's in boeken en dagbladen van een mooi herfstgezicht, met het bijschrift " Indian Summer". Maar wat betekent dat eigenlijk? Hebben de Indianen hier wat mee te maken? Of komt het uit een typische stad in India? Het vreemde is ook dat het het woord summer (Engels voor zomer)in zich heeft terwij het een herfstgezicht beschrijft. Verwarring al om dus. In dit artikel wordt getracht wat licht te schijnen op het fenomeen.

Wat betekent een Indian Summer

Indian Summer is een Amerikaanse uitdrukking. Het duidt het op een mooie nazomer, die zich kenmerkt zich door zonnig, warm herfstweer op het Noordelijk Halfrond in een periode die ongeveer ligt tussen eind oktober en begin november. De blaadjes zijn aan het vallen, al na een periode van al vorst, maar nog voordat er sneeuw is gevallen. De temperatuur ligt boven het normale in die tijd van het jaar en het is lekker en aangenaam droog.

In Amerika (waar de term vandaan komt) gaan ze in het noorden en het zuiden nogal verschillend om met de term. Zo vinden ze in het zuid-oosten dat een Indian Summer de heetste tijd van het jaar is, zo rond juli en augustus. HEt noorden en de rest van Amerika houdt het op eind oktober.

De term wordt ook wel eens gebruikt om het einde van een "bloeiende" periode aan te duiden.

Waar komt de uitdrukking vandaan

Er zijn meerdere theorieen en meerdere onduidelijkheden over de herkomst. In de literatuur komt de uitdrukking al meermalen sinds 1778 voor. Ook wordt er gesproken over een vermelding in 1794 door majoor Ebenezer Denny, die de eerste zou zijn geweest volgens historicus Albert Matthews. Ofwel> Onduidelijk is wie de term bedacht heeft en wie deze het eerste gebruikt heeft.

In 1778 werd de term waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door St. John de Crevecoeur in New York. En in 1817 schreef de Amerikaanse schrijver John Bradbury over de Indian Summer: "The air is perfectly quiescent and all is stillness, as if Nature, after her exertions during the Summer, were now at rest." In het Nederlands betekent dat ongeveer zoiets als: "De lucht is perfect stil, alles is stilte alsof de natuur, na al haar inspanningen van de zomer, nu op rust is gekomen." De term was in de 18e eeuw al bekend in de Verenigde Staten.

Daarnaast zijn er ook een aantal andere theorieen (op basis van de taalkundige benadering van een Indian Summer)

  • Daniel J. Boorstin doet in zijn schrijven "The Americans: The Colonial Experience" de voorzet dat de term teruggaat naar de aanvallen van indianen op Europese kolonisten. Deze aanvallen eindigden meestal in de herfst; maar het weer was warm en deed zomers aan.
  • Een ander optie is dat dat de periode was wanneer de noord amerikaanse indianen dan hun oogst binnenhaalden (mais en pompoenen)
  • Het kan ook een bijnaam zijn voor een valse zomer; het lijkt wel zomer; maar dat is het niet

In Nederland

In Nederland kennen wij de term "Indian Summer" niet als zodanig en deze wordt hier dan ook niet gebruikt. Vandaar dat het nogal wat verwarring op kan roepen als we het voorbij zien komen.