De beste uitvinders van toen en nu

Inleiding

Uitvinder. Een beroep dat spreekt tot de verbeelding. Van Willie Wortel tot Albert Einstein; iedereen kent wel een uitvinder. Maar welke uitvinders hebben de wereld veranderd? Hieronder volgen er een paar.

Uitvinders van toen

Edison

Thomas Edison was vooral zakenman. Zijn tactiek bestond eruit bestaande uitvindingen van andere uitvinders te kopen, vervolgens een octrooi aan te vragen en als het bij het publiek aansloeg, het product te perfectioneren en vervolgens in productie nemen.

Een voorbeeld hiervan is de uitvinding van de gloeilamp. Want wie heeft de gloeilamp uitgevonden? Philips, of Edison? Antwoord: Heinrich Göbel! Tegelijkertijd bleek echter hetzelfde idee ook gepatenteerd te zijn door Joseph Swan. Daarom hebben Edison en Swan daarna hun krachten gebundeld.

Een ander patent van Edison is de fonograaf, de voorloper van de grammofoon. Met dit apparaat was het voor het eerst mogelijk geluid op te nemen en daarna weer te reproduceren.

Fleming

Alexander Fleming heeft zijn leven geweid aan onderzoek naar microbiologie. Hij is de ontdekker van de penicilline. Zoals het met veel ontdekkingen en uitvindingen gaat, is het een toevalligheid dat Fleming de penicilline heeft ontdekt. Hij kwam er achter toen een bepaalde schimmel per ongeluk bij één van zijn bacteriekolonies is gekomen en hij zag dat er in de buurt van de schimmel geen bacteriën groeiden. Uiteindelijk is Alexander Fleming koninklijk onderscheiden voor zijn bijdrage aan de geneeskunde.

van Leeuwenhoek

De uitvinding van de microscoop hebben we te danken aan de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek. Van Leeuwenhoek was onder meer glasblazer en handelaar in textiel. Door zijn handel in lakens kwam hij in contact met vergrootglazen en zijn vaardigheid in glasblazen kwam hem goed van pas bij het maken van de voor zijn tijd ongelofelijk sterke lenzen. Zonder enige wetenschappelijke achtergrond was hij door de vervaardiging van deze lenzen in staat zeer kleine objecten te observeren. Zo omschreef hij bijvoorbeeld de celstructuur van planten die hij gemakkelijk kon observeren met zijn zelfgemaakte microscoop. Zijn ontdekkingen en wetenschappelijke beschrijvingen gaven hem internationaal aanzien bij de gevestigde wetenschappers van die tijd.

Einstein

Wie heeft er nou niet gehoord van de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Maar wie weet er nu dat hij ook heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de atoombom? Zo blijkt dat niet alle uitvindingen goed uitpakken, los van de vaak onschuldige of vreedzame motieven en bedoelingen van de uitvinder.

Bell

Waar komt ons werkwoord 'bellen' vandaan? Van de uitvinder ervan: Alexander Graham Bell die de telefoon heeft uitgevonden. Dus soms kunnen uitvinders zelfs een taal veranderen. Tegenwoordig zijn vaste telefoons, maar ook mobiele telefoons en GSM's niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Lees hier verder over de interessante ontwikkeling op het gebied van telefonie.

gebroeders Wright

Eigenlijk waren de broers Wilbur en Orville Wright fietsenmaker van beroep. Maar ook luchtvaart had hun grote interesse. Hun eerste creaties van vliegtuigen waren zwevende modellen. Pas later kwam er een gemotoriseerd toestel. Niet onterecht worden de gebroeders Wright dus vaak genoemd als uitvinders van de luchtvaart.

Uitvinders van nu

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee is de bedenker van het internet(World Wide Web). Niemand had verwacht dat het gebruik van internet zo'n vlucht zou nemen. Er is bijna geen plek meer te vinden op aarde die niet aangesloten is op het internet. Dit bewijst dat ook in moderne tijden nog grote uitvindingen gedaan kunnen worden.

Apple

Nog steeds worden er volop nieuwe dingen uitgevonden, maar tegenwoordig noemen we dit sneller productontwikkeling dan een nieuwe uitvinding. De MP3 speler en de smartphones zijn hier goede voorbeelden van. Nieuwe techniek (=uitvinding) verpakt in een mooi product (=productontwikkeling). Wordt de iPhone de volgende uitvinding die de wereld zal veranderen? De tijd zal het leren...


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden