Wie heeft de blender uitgevonden

Algemeen

Het apparaat is niet weg te denken uit vele (professionele) keukens. De blender, een apparaat voor het mixen of pureren van voedingsmiddelen, wordt steeds populairder. Niet alleen bij de ouderen, maar ook onder jongeren die veelal alcoholische dranken mixen.

Wat is een Blender

De blender is uitermate goed geschikt voor het pureren of mixen van voedingsmiddelen. Ook is het een prima apparaat voor het mixen van wel of geen alcoholische dranken. De blender is een motorblok(je) met daarop een 25 tot 30 cm hoge, losse glazen schenkkan waarin de onderkant van de kan messen zijn aangebracht. Voor dat de blender op de markt kwam moest men met een roerzeef of een passe-vite het voedsel pureren.

Heel populair anno 2009 is het mixen van smoothies. Een drank van vruchtensap met stukjes vers fruit, of melk/yoghurt/kwark/ijs met vers fruit. Lekker bij zowel ontbijt en lunch of gewoon als tussendoortje.

De geschiedenis van de Blender

  • 1850; Door Joel Houghton wordt een houten apparaat ontworpen, een met de hand draaiend wiel dat water op de borden spatte. Het apparaat was niet echt werkbaar.
  • 1885; Op 17 november introduceert Rufus M. Eastman een elektrische mixer. Dit op een motor aangedreven keukenapparaat kon zowel met de hand worden bediend, maar ook op waterkracht of elektriciteit.
  • Lillian Moller Gilbreth leefde van 1878 tot 1972 en had 12 kinderen. Zij heeft patent aangevraagd op een elektrische mixer voor voedsel.
  • 1922; Stephen Poplawski vindt de eerste blender uit.
  • 1933; Fred Osius ontwikkeld de “Miracle Mixer”, waarop hij ook patent aanvraagt.
  • 1937; het eerste werkende exemplaar werd door Osius gepresenteerd op de “National Restaurant Show” in Chicago. De prijs van dit apparaat was $ 29.75.

Wie was Stephan Poplawski

Deze op 14 augustus 1885 in Polen geboren uitvinder emigreert op 9 jarige leeftijd naar Amerika. In 1918 richt hij het bedrijf Stephans Tool Co op. Een jaar later wordt hij ingehuurd door Arnold Elctric Co om een automatische melk mixer te ontwikkelen welke voor gebruik in restaurants moet dienen. In 1922 ontwikkelde hij de eerste blender, om de in Amerika `soda fountain drinks` te bereiden. Dit was frisdrank uit de tap en bolletjes ijs, een combi die inmiddels verdwenen is. Het werd een kom met onderin een ronddraaiend wieltje.

In 1926 verkocht hij zijn bedrijf aan Hamilton Beach Manufacturing Co. Hier werd Poplawski in de staf opgenomen. Enkele jaren later, 1933, begon hij in zijn vrije tijd te werken aan een blender voor huishoudelijk gebruik. Zeven jaar later, 1940, vroeg hij patent aan voor een mixer voor huishoudelijk gebruik. In 1946 verkocht hij zijn zaak aan John Oster Manufacturing Co, waarnaar de blender “Osterizer” werd vernoemd.

Poplawski ging datzelfde jaar nog met pensioen, waar hij nog 10 jaar van heeft mogen genieten. Hij stierf op 9 december 1956.

De Warring Blender

In 1935 gingen Fred Waring en Fred Osius samenwerken en brachten de “Waring Blendor” op de markt. Negentien jaar later, 1954, werd het totaal van 1.000.000 verkochte blenders gehaald.

Tot op de dag van vandaag is dit type blender nog steeds populair en wordt zowel professioneel als in de huishoudens gebruikt.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden