Zuid Afrika, Johannesburg en zijn ontstaan

Inleiding

Algemeen

In Johannesburg is het aftellen naar 11 juni 2010 reeds begonnen, en waarschijnlijk Oranje verblijfstad voor Nederlands voetbalelftal. Dan vindt namelijk de aftrap van de openingswedstrijd van het WK voetbal plaats. Johannesburg is geschiedkundig bekend van de gouddelving, de apartheid en de (vele) rellen die omwille van huidskleur hebben plaatsgevonden, alsmede de townships waar de “zwarten” maar moesten wonen. Maar Johannesburg is veel meer.

Stappen

Johannesburg

De stad ligt meer dan 1.750 meter boven de zeespiegel. Door de donkere bevolking werd de stad “Egoli” (stad van het goud) genoemd. De dagelijkse naam van de stad bij de overige bevolking is “Joburg”. Een bijnaam van Johannesburg is “Manhattan van Zuid Afrika”.

Het ontstaan van Johannesburg

De stad Johannesburg heeft niet zo’n lange geschiedenis. Nog geen 250 jaar geleden lag er alleen maar een boerderij bij “Witwatersrand”. In het begin van de jaren ’80 van de 19e eeuw waren het de heren Johannes Rissik en Christian Johannes Joubert, beiden gevolmachtigden van de regering, die de basis voor de stad hebben gelegd. Rond de reeds bestaande boerderij stichtten zij een dorpje. De naam van dit dorp (dat later uitgroeide tot de grote stad) werd gevormd door hun voor naam, namelijk Johannesburg.

In 1886 werd er, door de Australiër George Harrison, een grote goudader gevonden, met het gevolg dat goudzoekers in grote getale richting goudader kwamen. Binnen drie jaar na de stichting van Johannesburg was het niet langer een dorpje, maar de grootste stad van Zuidelijk Afrika. Aan het einde van de 20e eeuw woonde er meer dan 5.000.000 mensen in Johannesburg.

Begin van de afscheiding

In 1893 woonden er al meer 100.000 mensen. Door de groei van de stad had de “Chamber of Mines” (opgericht in 1889) besloten dat de zwarte bevolking alleen nog maar lichamelijke arbeid mocht verrichten. Twee jaar later wordt door hetzelfde orgaan zelfs besloten dat zowel de zwarte als de Aziatische niet langer in de binnenstad van Johannesburg mochten wonen. Zij moesten vertrekken naar de rand van de stad, waar al snel de krottenwijken ontstonden. De Chamber of Mines bestaat nog steeds, het is het Zuid Afrikaanse mijnbouwinstituut.

In 1903 was de eerste Township ontstaan, namelijk Sophiatown. Al snel volgden Alexandria en bijna 20 jaar later Orlando en Soweto.

Aan het eind van de jaren 50 van de 20e eeuw, nadat Sophiatown als “zwart ghetto” van de kaart was geveegd, kwam het ANC in beeld, zij kleurde het politieke beeld van de stad. Met de arrestatie van Nelson Mandela op 11 juli 1963, zijn berechting en gevangenzetting, houden de strijd tegen apartheid niet tegen. Eigenlijk was de strijd tegen de blanke overheersing toen pas goed begonnen.

Johannesburg en WK voetbal 2010

Zuid Afrika zal in 2010 gastland zijn voor het WK voetbal. Er zullen 32 landen strijden om de titel, waarbij de aftrap genomen zal worden op 11 juni. Zowel de openingswedstrijd als de finale (op 11 juli) zullen worden gespeeld in het Soccer City Stadion in Johannesburg. Dit stadion is namelijk de grootste van alle stadions waar gespeeld zal worden, er kunnen meer dan 94.000 toeschouwers naar binnen. Daarnaast zullen in dit stadion 4 kwalificatie wedstrijden worden gespeeld, 2 achtste finale en 1 kwartfinale. In december 2009 zal in Kaapstad de loting plaatsvinden met betrekking tot het speelschema en de indeling van de groepen.

Het andere stadion van Johannesburg, Ellis Park, zal ook worden gebruikt voor het spelen van wedstrijden gedurende het WK 2010. Hier zullen 5 kwalificatiewedstrijden, 1 achtste finale en 1 kwartfinale worden gespeeld. In dit stadion kunnen 62.000 mensen een wedstrijd bekijken.

Onlangs heeft de KNVB kenbaar gemaakt, dat als Nederland zich mocht plaatsen voor deelname aan het WK, zij Johannesburg als uitvalsbasis zullen kiezen. Dit vanwege de hoge ligging, namelijk 1.500 meter, waar de Nederlandse voetballers zich prima kunnen voorbereiden op de wedstrijden. Tot op heden heeft Nederland hele goede kansen om zich voor 2010 te plaatsen. Pas in het voorjaar van 2009 zullen de laatste kwalificatiewedstrijden worden gespeeld.

Andere stadions, elders in Zuid Afrika, waar gespeeld wordt zijn:

  • Vrijstaat stadion in Bloemfontein, 5 kwalificatie wedstrijden en 1 achtste finale
  • Durban stadion in Durban, 5 kwalificatie wedstrijden, 1 achtste finale en 1 halve finale
  • Groenpunt stadion in Kaapstad, 5 kwalificatie wedstrijden, 1 achtste finale, 1 kwart finale en 1 halve finale
  • Mbombela stadion in Nelspruit, 4 kwalificatie wedstrijden
  • Peter Mokaba stadion in Polokwane, 4 kwalificatie wedstrijden
  • Port Elizabeth stadion in Port Elizabeth, 5 kwalificatie wedstrijden, 1 achtste finale, 1 kwart finale en de wedstrijd om de 3e/4e plaats
  • Loftus Versfeld in Pretoris, 5 kwalificatie wedstrijden, 1 achtste finale
  • Royal Bafokeng stadion in Rustenburg, 5 kwalificatie wedstrijden en 1 achtste finale

De mascotte van het toernooi is Zakumi, een groene luipaard. Hij vertegenwoordigd de mens, de geografie en de geest van het land.

Tips

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden