Wat zijn mooie bezienswaardigheden om te bezoeken tijdens vakantie in Azië

Inleiding

In Azië ontstonden de eerste echte beschavingen die de aarde ooit heeft gekend. Duizenden jaren geleden hielden onder andere de Chinezen en de Mesopotamiërs zich al bezig met zaken als wetenschap en kunst. Door deze beschavingen is een rijkdom aan schatten in Azië ontstaan. Schatten als tempels en metershoge beelden zijn hier in overvloed aanwezig. Dit zijn prachtige plekken om op een vakantie of rondreis door Azië te bezoeken.

Afghanistan

Het boeddhisme was ooit een zeer grote religie in Azië. In veel landen heeft dit geloof haar sporen duidelijk nagelaten, zo ook in Afghanistan. In de Bamyanvallei zijn een aantal grote Boeddhabeelden te vinden. De beelden zijn uit zandstenen rotsen gehakt. Later zijn met stro, klei en een pleisterlaag details aan de beelden toegevoegd.

Het complex bevat onder andere een 19 meter lang beeld van een liggende Boeddha. De grootste beelden in deze vallei zijn de twee staande Boeddha’s. Deze zijn 37 en 55 meter hoog. De twee beelden waren eer belangrijk voor pelgrims, omdat ze op de route naar heiligdommen in naburige grotten stonden. Zagen pelgrims deze twee beelden, dan wisten ze dat ze op de goede weg naar de heiligdommen zaten.

Vanaf 2001 is het voor toeristen echter minder interessant om tijdens hun vakantie deze beelden te bezoeken, aangezien ze in dat jaar voor een deel zijn verwoest door de terreurorganisatie de Taliban. Andere toeristen willen juist liever de beelden gaan bezichtigen, voordat ze nóg verder in verval raken.

Cambodja

De grootste toeristische trekpleister van Cambodja is de historische stad Angkor Wat. Dit is een vroegere hoofdstad van Cambodja, vandaar dat hier zoveel tempels en andere kunstwerken te vinden zijn. Een deel van deze stad is werelderfgoed.

‘’De tempel van Angkor Wat’’ is een deel van de stad. Dit is een grote tempel met een hoogte van wel 65 meter en een totale oppervlakte van ruim 1 km². De tempel wordt gezien als één van de belangrijkste resten uit het Khmer-rijk. Het Khmer-rijk was ooit een machtig koninkrijk.

Een andere toeristisch aantrekkelijke tempel in de stad is de tempel van Bayon. In deze tempel zijn zowel boeddhistische als hindoeïstische afbeeldingen te vinden. Een andere bijzonderheid is dat dit een zeer complexe tempel is. Het bestond namelijk uit veel gangen en ruim 50 torens.

China

Het bijzonderste gebied van China is wellicht Tibet. Al jaren strijden de Tibetanen voor onafhankelijkheid van grootmacht China. Maar nog nooit is China bereid geweest om serieus naar dit idee te luisteren. Zij willen Tibet niet kwijt. Wellicht komt dat doordat in Tibet een aantal mooie en geschiedkundig gezien erg interessante gebouwen te vinden zijn.

Een voorbeeld van zo’n gebouw is het Potalapaleis in de Lhasavallei. Dit paleis was het winterhuis van de eerste dertien dalai lama’s, de spirituele leiders van het Tibetaanse boeddhisme. De veertiende en huidige dalai lama Tenzin Gyatso zag zich genoodzaakt naar India te vluchten. Dit omdat hij zich bedreigd voelde door de Chinese regering.

Het Potalapaleis werd in de zevende eeuw gebouwd op de 3700 meter hoge Rode Berg. Dit paleis werd echter afgebroken en later weer herbouwd in een stijl die typisch is voor het Tibetaanse boeddhisme. Het paleis heeft tegenwoordig nog veel historische en religieuze waarde en zeker een bezoekje waard wanneer je in China op vakantie bent!

India

In India was het boeddhisme ooit één van de grootste godsdiensten. Nu is minder dan 2% van de Indische bevolking nog maar aanhanger van deze godsdienst. Dat het boeddhisme ooit zo groot was is te zien aan het groot aantal boeddhistische tempels dat is overgebleven.

Misschien wel de meest bijzondere tempels zijn te vinden in de grotten van Ajanta. Tempels van tot wel 2000 jaar oud zijn in de in totaal 29 grotten te vinden. De plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst bewijst hoe bijzonder de tempels zijn. Veel rotswanden zijn beschilderd. Hierdoor is veel bekend over  het leven van toen. Voor mensen die van cultuur houden is dit dus een perfecte plek om te bezoeken tijdens een vakantie in India.

Indonesië

Indonesië is een erg populaire vakantiebestemming. Vooral om de prachtige natuur en stranden trekken jaarlijks vele miljoenen toeristen naar de Indonesische eilanden. Java is het grootste van die eilanden. Op dit eiland is het boeddhistische heiligdom van Borobudur te vinden. Deze complex is zeer goed bewaard gebleven en om de goede kwaliteit ook in de toekomst te waarborgen, is het in 1991 opgenomen op de werelderfgoedlijst.

‘’De Borodbudur’’, zoals het complex ook wel wordt genoemd, is met uiterste precisie gebouwd. Het natuurlijke middelpunt van het complex bevindt zich namelijk vrijwel exact op de top van de heuvel waarop het is gebouwd. Het heiligdom is in de 7e en 8e eeuw na Christus gebouwd in een periode van naar schatting 80 jaar.

De Borobudur bestaat uit negen verdiepingen. De onderste vijf zijn vierkant, die daarboven rond. De verdiepingen worden steeds kleiner, zodat het geheel een soort trap-structuur krijgt. Op de achtste verdieping staan 72 Boeddhabeelden.

Nepal

De vallei van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, ligt middenin het Himalayagebergte. Dit is een unieke en prachtige locatie en dus alleen daarom al een aanrader om te bezoeken tijdens je vakantie of rondreis.

In deze vallei zijn een hele hoop, minstens 130, boeddhistische en hindoeïstische monumenten en tempels te vinden. Deze zijn hedendaags nog steeds belangrijke pelgrimsplaatsen. De bouwwerken werden de afgelopen jaren steeds meer bedreigd door verstedelijking. Door stedenbouw werden de bouwwerken beschadigd. Hierdoor is de plek in 2003 opgenomen op de Lijst van bedreigd Werelderfgoed. Vier jaar later werden de heiligdommen weer van deze lijst afgehaald, door maatregelen van de regering.

De heiligdommen in de vallei van Kathmandu staan nog wel op de ‘’gewone’’ werelderfgoedlijst van UNESCO.

Pakistan

Pakistanen zijn tegenwoordig overwegend moslim, maar vroeger kwamen ook in dit land veel boeddhisten voor. Zij hebben in de periode 1e eeuw – 7e eeuw een indrukwekkend klooster gebouwd in de Swatvallei in het noordwesten van het land. Dit klooster bevat een aantal stoepa’s. Dat zijn ronde gebouwen waarin relieken van heiligen liggen bewaard.

Verder bevat dit klooster reuzengrote beeldhouwwerken van belangrijke boeddhisten. Zeer gedetailleerd is hun kleding uitgehouwen. Destijds waren de beeldhouwtechnieken nog veel minder verfijnd als nu, wat dit een uitzonderlijke prestatie maakt.

Sri Lanka

Een tempel op Sri Lanka die jaarlijks door duizenden vakantiegangers wordt bezocht, is de Gouden tempel van Dambulla. Deze tempel staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met ‘’de Gouden tempel’’ wordt een complex van 80 grotten met tempels, tientallen beelden, vijf heiligdommen en vier kloosters bedoeld. Naar schatting zijn de oudste tempels al ruim 2000 jaar geleden gebouwd. Nog steeds zijn de tempels en kloosters in dit gebied een belangrijke bedevaartsplaats voor boeddhisten.

Aangezien dit één van de drukste toeristische trekpleisters van Sri Lanka is, kan het zijn dat je een rustigere plek wilt bezoeken. Een aanrader is de stad Galle. In de 17e en 18e eeuw had Nederland deze stad in zijn macht en tegenwoordig zijn nog steeds veel Nederlandse invloeden te zien in de stad. Ook Galle staat op de UNESCO-lijst.

Conclusie

Het culturele erfgoed van Azië heeft voor een groot deel een duidelijke boeddhistische of hindoeïstische oorsprong. Tientallen tempels en andere heiligdommen zijn de afgelopen twee decennia in het continent gebouwd. Deze plekken zijn perfect om een bezoekje aan te brengen wanneer je op vakantie bent in Azië.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Marco Bonavoglia, Ondrej Zvacek, Bernard Gagnon