Wat is er te zien op Hongkong Island

Algemeen

De miljoenenstad Hongkong zal in de zomer van 2008 gastheer zijn van de Olympische Spelen. In deze stad zullen enkele programma’s worden afgewerkt. Maar naast de sport heeft de stad nog veel meer te bieden. De letterlijke betekenis van de stad is “Geurige Haven”, en wordt in het Yue dialect, waar het vandaan komt, uitgesproken als “Heung Gong”.

Hongkong

Hongkong bestaat uit het eiland Hongkong van bijna 80 km², het schiereiland Kowloon van ongeveer 10 km², de New Territories van ruim 975 km² en de 235 voor het meest onbewoonde eilandjes. In Hongkong wonen ongeveer 7.500.000 mensen. De hoofdstad is de gelijknamige stad Hongkong. De afstand vanaf Nederland is ongeveer 9.500 km.

Hongkong is een mengeling van hightech, business, (diepe) religie, verering van de voorouders en natuurlijk het bijgeloof. De stad biedt een wisselend beeld van wolkenkrabbers waartussen de drukbezochte markten en tempels verstopt staan. Buiten de stad is de natuur en vooral de oude Chinese cultuur terug te vinden.

Een stukje modern Hongkong is toch wel de “Symphony of Lights”. Iedere avond worden de gebouwen aan de oever van het Island verlicht door laserstralen en schijnwerpers. Opzwepende muziek begeleid dit schouwspel.

Central District

Ten tijde van de Britse kolonisatie was de naam “Victoria city”, genoemd naar de toenmalige koningin van Groot Brittanië. Tevens was het toen de hoofdstad van Hongkong eiland. De huidige naam is Central District, een plaats waar de regering zetelt en vele banken hun onderkomen hebben gevonden.

Two International Finance Centres;

2IFC. Deze zijn in 2003 in gebruik genomen, zijn 414 meter hoog. Ze waren in 2003 de 5 na hoogste gebouwen in de wereld. De 55e etage herbergt de “Hongkong Monetary Authority”, waar een soort museum en bibliotheek is over het geld van Hongkong.

The IFC Mall;

Een enorme winkelpassage welk het financieel centrum verbindt met 1IFC.

The Exchange Square;

Dit zijn 2 gebouwen van elk 118 meter hoog. Hierin is de beurs van Hongkong ondergebracht.

The City Hall;

Het cultuurcentrum, waar onder andere het gemeentebestuur is ondergebracht. Ook worden hier exposities, theatervoorstellingen en concerten gehouden.

Statue Square;

Een groen terrein met een beeld van een 19e eeuwse bankdirecteur. Aan dit plein staat ook “the Bank of Hongkong and Shanghai”. Het 179 meter hoge gebouw is ontworpen door de Engelse architect Sir Norman Foster. Hij heeft hier één van ’s werelds modernste gebouwen neergezet, alsmede één van ’s werelds duurste gebouwen ($ 1.200.000.000,--). Het gebouw is opgetrokken van glas en staal. Op het dak is voor de belangrijke cliënten een landingsbaan voor helikopters aangebracht. Aan de zuidzijde van het gebouw is een zonnewiel aangebracht, dat door computersystemen het zonlicht in het atrium dermate spiegelt dat er minder lampen gebruikt hoeven te worden.

The Ligislative Council;

Een Victoriaans koepelgebouw dat ligt ten oosten van het Statue Square. Hier vergaderd het parlement.

The Bank of China Tower;

Deze zilverkleurige hoekige wolkenkrabber heeft 70 verdiepingen. Het is ontworpen door de architect Ieoh Ming Pei, die ook de glazen ingangspiramide van het Parijse Louvre heeft ontworpen. De wolkenkrabber is gebouwd in 1989 en was met zijn 368 meter hoog tot 1992 de hoogste toren van Azië. Het was het eerste gebouw buiten de Verenigde staten dat hoger was dan 1.000 voet (bijna 305 meter). De structuur van het gebouw vertegenwoordigd groeiend bamboe. Dit is een symbool voor levensonderhoud en voorspoed.

Hongkong Park;

Deze groene long van Central District werd in 1991 aangelegd. In het 10 ha grote park bevindt zich een volière (in de vorm van een tropisch regenwoud), waarin meer dan 150 soorten vogels verblijven.

Flagstaff House;

Ten noorden van Hongkong Park, ligt de in 1846 gebouwde residentie voor militairen. Heden ten dage doet het dienst als Museum of Teaware, waar de geschiedenis en cultuur van het theedrinken is ondergebracht.

De Olympische Spelen 2008

De meeste onderdelen van de Spelen zullen worden afgewerkt in Beijing. In totaal zijn er 37 verschillende locaties (Venues oftewel strijdtonelen), waarvan er zich 31 binnen Beijing bevinden. De overige locaties waar onderdelen zullen worden afgewerkt zijn:

  • Qingdao, de plaats waar de zeilwedstrijden zullen worden gehouden.
  • Hongkong Equestrian Venues, de plaats waar alles dat met paardrijden te maken heeft wordt gehouden. Deze locatie heeft een capaciteit van 20.000 toeschouwers.
  • Tianjin, Shanghai, Shenyang en Qinhuangdao, de plaatsen waar de voorwedstrijden van het voetbal worden gespeeld.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden