Wat is er te doen in Pushkar in India

Inleiding

India is zo groot dat je keuzes moet maken als je een mooie reis binnen een beperkte tijd wil gaan maken. Reisbureaus bieden mooie aanbiedingen aan waarin je toegang krijgt tot de pareltjes van het land. Hier alvast een korte introductie over 1 van deze steden die de moeite waard is.

Pushkar ligt linksbovenin India, in de deelstaat Rajastan. De stad is een van de vooraanstaande pelgrimsoorden voor hindoes in India. Deze heilige status dankt het aan het grote meer (Pushkarmeer )waarvan gezegd wordt dat het is geschapen door Brahma zelf (schepper van het heelal). De legende gaat dat hij drie lotusblaadjes uit de bloem liet vallen en waar deze de grond raakten ontstonden meren. In het Pushkarmeer dreef de stad omhoog. In de stad staat een tempel (de Jagat Pitatempel) waarin hij dan ook vereerd wordt.

De Jagat Pita Shri Brahma Mandir

Deze tempel stamt ongeveer uit de 14e eeuw en is opgedragen aan Brahma. Dit is de enige tempel in India die gewijd is aan Brahma. Het verhaal gaat dat dit komt omdat zijn vrouw ontdekte dat hij een belangrijk ritueel verrichtte met een melkmeisje en in plaats van met haar. Zij werd dan ook woedend en bepaalde dat hij alleen vereerd mocht worden in Pushkar.

Het meer van Pushkar

Het meer bevat meerdere (heilige) badplaatsen, Ghats genaamd. Tijdens een wandeling rond het meer kun je hier de verschillende rituele handelingen aanschouwen. Het is wellicht mogelijk om een daadwerkelijke lijkverbranding te zien. Maak hiervan niet overduidelijk foto's of videomateriaal. Dit zal niet worden gewaardeerd en komt ook niet respectvol over.

In de hindoemaand Kartik Purnima (oktober/ november) komen duizenden hindoes van over de hele wereld naar het meer om te baden. De legende gaat dat Brahma rond die tijd offers bracht aan de rand van het meer. Hij schijnt hier ook gebaad te hebben om boete te doen.

Pushkar Mela

De Pushkar Mela is een van de meest kleurrijke en culturele festivals van India. Dit festival trekt niet alleen veel Indiers, het is ook een grote trekpleister voor toeristen. Het vindt plaats in dezelfde maand als de Kartik Purnima en duurt ongeveer 5 dagen lang. Er wordt dagenlang gedanst, muziek gemaakt enzovoort.

Kamelenmarkt

Tijdens de Pushkar Mela wordt een enorme veemarkt gehouden. Hier wordt niet alleen in grote getale regulier vee (koeien, geiten etc) gehandeld, maar ook kamelen wisselen hier van eigenaar. Dit gaat gepaard met veel handjeklap en afdingen. De veemarkt vindt plaats buiten de stad. Hier worden ook races met kamelen gehouden.

Bijzonderheden

  • De beste reistijd is van oktober tot en met februari
  • Het heeft een tropisch (warm) klimaat, maar je merkt de invloed van de woestijn, waardoor het 's avonds snel en hard af kan koelen.
  • Daar Pushkar een heilige stad is en men dat zo wil behouden, is het eten van vlees en eieren en het drinken van alcohol verboden. Ook wordt zoenen in het openbaar niet gewaardeerd.
  • Pushkar wordt al in eeuwenoude manuscripten genoemd, zoals de Ramayana.
  • Het is een zeer toegankelijke en schone stad (vergeleken bij andere Indiaase steden)
  • In de stad zelf wonen nog veel hippies, onder andere deze mensen zorgen voor een relaxte jaren '60/ '70 sfeer in het dorp.
  • De stad staat bekend om zijn financiele aantrekkelijkheid, je kan er voor een redelijke prijs eten en verblijven
  • Er zijn geen gemotoriseerde riksja's, wel mensaangedreven.

Nawoord

Er is genoeg te doen en zien in Pushkar. Als je perse naar de Pushkar Mela wilt, kun je hierop je reisvoorstel aanpassen. Veel reisbureaus houden hier al rekening mee door de markt mee te nemen in reeds opgestelde reisvoorstellen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden