Tips vakantie op Borneo: de leukste reisroute

Vakantie op Maleisisch Borneo

Vakantie in Maleisie is heerlijk! Het westelijke deel is makkelijk te bereizen en vrij Westers maar veel mensen slaan het Maleisische deel van Borneo over. Zonde, want het is schitterend! Het grenst aan het Indonesische deel van Borneo en beide delen lijken ook wel op elkaar. Dit artikel geeft mijn reiservaringen aan met de leukste reisroute door Maleisisch Borneo. Ik ben alleen in Sabah geweest op Borneo en heb geen tijd gehad voor Sarawak. Maar de route zoals hier beschreven neemt je mee langs de hoogtepunten op Sabah. Goed voor een fantastische vakantie!

De leukste reisroute op Borneo

Leuke reisroute op Maleisisch Borneo

Je komt waarschijnlijk aan in Kota Kinabula, hier is bijzonder weinig te doen. Dus reis meteen verder of overnacht er en ga dan de volgende ochtend gelijk weer door. Vanaf Kota Kinabalu kun je naar het Kinabalu Park, waar je de Mount Kinabalu kunt beklimmen.

De Mount Kinabalu beklimmen

Dit is echt een hoogtepunt op Borneo!  ’s Ochtends ben je op de top voor de zonsopgang en kun je –als je geluk hebt en het is helder- zo’n beetje het halve eiland zien ontwaken. De kosten wisselen maar staan duidelijk in de Lonely Planet. Duurste is een gids, heb je niet perse nodig maar die kun je ook delen met een groep andere mensen (en die meeste backpackers willen geld besparen dus mensen vinden is geen probleem). Je kunt met een taxibusje of een gewone bus naar het park, reistijden zijn ook te vinden in de Lonely Planet. Het wordt aangeraden te reserveren voor de beklimming aangezien er een beperkt aantal slaapplekken op het basiskamp zijn. Wij hebben toen niet gereserveerd en konden gewoon naar boven om de Mount Kinabalu te beklimmen aangezien er reisbureaus veel plekken inkopen en uiteindelijk niet volkrijgen. Maar reserveren is een veiligere optie. Ik heb die berg beklommen op all stars, dus ontzettende bergschoenen heb je niet nodig. Je kunt daar ook goedkope sportschoentjes kopen (2euro) met een goed profiel, dat hebben een aantal mensen van mijn groep gedaan. Een zaklamp is verplicht en handschoenen en muts zijn handig, die kun je daar in het kamp ook goedkoop kopen. Als je toch daarvoor wat tijd in Kota Kinabalu moet doorbrengen kun je misschien daar al wat kopen.  Je kunt het beste aankomen in het kamp beneden, dan een dag wandelen door het park beneden om te wennen aan de ijle lucht. De volgende dag dan het eerste deel van de berg beklimmen, slapen tot 03:00 uur en dan naar de top. Dan weer naar beneden, wij waren rond 13:00 uur weer in het kamp onderaan de berg.

Sepilok Orang Oetang opvangcentrum

Neem dan gelijk een taxibusje richting Sepilok (en sla de natuurlijk bronnen in de buurt van mount Kinabalu over, daar is niets aan!), daar is een orang oetang opvangcentrum waar je die beesten in het semi-wild kunt zien. Erg leuk, je kunt een kaart kopen waarmee je een middag en een ochtend voedersessie kunt zien. Maar het belangrijkste is dat je dan in de buurt bent van het vertrekpunt van Uncle Tan´s.

Uncle Tan's op Borneo

De gidsen van Uncle Tan's brengen je met een boot naar een kamp (back to basic zoals het bedoeld is) en ze gaan je vier dagen met een boot en een paar wandelingen de jungle laten zien. Heel vet! Hier zie je tig verschillende apensoorten in het wild (ook kans op orang oetangs), krokodillen, ontzettend veel vogels, heftige insecten (vogelspinnen, schorpioenen etc.). Voor Uncle Tan´s ook vantevoren reserveren! Na Uncle Tan´s kun je door naar Semporna, waar je vandaan kunt duiken op Sipadan.

Duiken op Sipadan - een must!

Sipadan staat steevast in de top3 mooiste duikplekken van de wereld. Er zijn ongeveer 10 duikscholen in Semporna. Ik heb gedoken bij scubajunkie, relaxte lui, veel jonge gasten en zij hebben ook een eigen hostel. Mijn advies is in ieder geval twee dagen te duiken op sipadan, je moet hiervoor vantevoren reserveren (er mogen maar 120 mensen per dag daar duiken aangezien het een beschermd gebied is). Ik heb ook bij een ander eiland gedoken maar dat was bij lange na niet zo vet als sipadan.

Andere reistips op Maleisisch Borneo

Verder hoef je vooral niet naar de steden zoals Sandaken, Tawau ed, hier is weinig tot niets te beleven. In Tawau is een vliegveld waar air asia ook vliegt, maar bestemmingen zijn niet zo uitgebreid (ik kon vanaf daar niet naar Bangkok). Zoek dus even goed uit waar je vanaf daar heen kunt vliegen, anders moet je evt terug naar KK. Dat heb ik toen gedaan, busreis is goedkoop maar erg lang, dus zonde van je tijd! Houdt er ook rekening mee dat je nadat je hebt gedoken niet meteen mag vliegen ivm drukverschillen, je kunt dus niet ´s ochtends nog even duiken en later op de dag vliegen. Andere geinige dingen zijn een schildpaddeneiland vlakbij Sandakan, een jungle genaamd danung valley maar die is erg duur en je kunt voor KK ook duiken (maar lang niet zo mooi als sipadan). Mijn schema pakt in ieder geval de hoogtepunten van Sabah. Een mooie vakantie gewenst!

Samengevat: De mooiste reisroute op Sabah, Borneo

1. Aankomst Kota Kinabalu

2. Richting Kinabalu Park

3. Beklimming Mt.Kinabula

4. Top Kinabalu, afdalen en naar Sepilok – orang oetang opvang

5. Uncle Tan’s (Jungle)

6. Uncle Tan’s (Jungle)

7. Uncle Tan’s (Jungle)

8. Semporna (duiken)

9. Semporna (duiken)

10. Semporna (duiken)

11.  Vertrek

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden